Η Σιδηρά Κυρία του αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας-Κόντρα στις φιλοσοφίες και την κουλτούρα της πατρίδας της

Ήταν το 2019, όταν η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπάνταρ έγραψε ιστορία. Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Η Ρίμα μπιντ Μπάνταρ κατάφερε να «σπάσει» όλες τις προκαταλήψεις της χώρας και να αναλάβει την εκπροσώπηση της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σπούδασε και αποφοίτησε από τις Μουσειακές Σπουδές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. Επέστρεψε στο Ριάντ και έκανε την πρακτική της στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι και στην Αίθουσα Τέχνης Σάκλερ στην Ουάσινγκτον.

Η γυναίκα που κρύβεται πίσω από το «μπαμ» στον αθλητισμό της Σαουδικής Αραβίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά πρόσωπα του αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, εάν όχι το βασικότερο. Η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπάνταρ έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας αναλάβει ένα πόστο με υψηλές απαιτήσεις, καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, περιμένει πολλά κέρδη μέσα από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι ένας από τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης «Vision 2030», που επιδιώκει τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων.

Κατάφερε να ιδρύσει το Yibreen, ένα γυμναστήριο και spa για γυναίκες ενώ αποτελεί και διευθύνουσα σύμβουλος του πολυτελούς καταστήματος Harvey Nichols στο Ριάντ. Μάλιστα δημιούργησε και το πρώτο κέντρο φύλαξης για τα παιδιά των εργαζομένων γυναικών στη Σαουδική Αραβία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις γυναίκες να εργαστούν. Είναι φυσικά η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τόσο σημαντικό ρόλο στα του αθλητισμού της χώρας και όπως έχει δηλώσει η ίδια, στόχος της είναι να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αθληθούν στη Σαουδική Αραβία.

«Χτίζουμε ένα αθλητικό οικοσύστημα που χρειάζεται και τις γυναίκες. Έχω ήδη μιλήσει πολλές φορές στις γυναίκες. Δεν χρειάζονται ειδική άδεια για να αθληθούν. Θέλουν να αθληθούν; Θα πάνε να αθληθούν. Δεν χρειάζονται ειδική άδεια για να δημιουργήσουν ένα δικό τους αθλητικό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να τις εντάξουμε στην αθλητική κοινότητα που χτίζουμε», δήλωσε η πριγκίπισσα.

Το PIF που άλλαξε το ποδόσφαιρο, ο γίγαντας του πετρελαίου και το Μουντιάλ

Η έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο της χώρας τον Γενάρη του 2023 άλλαξε τα πάντα. Από τότε ακολούθησαν πολλοί αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Υπεύθυνο για αυτές τις μεγάλες μεταγραφές στη Σαουδική Αραβία, δεν είναι άλλο από το PIF. Το PIF (Public Investment Fund), το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα υπέρογκα έσοδα από τα πετρέλαια.

Το PIF προχώρησε στην αγορά του 75% των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων της χώρας με στόχο να ανεβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα, έχοντας πάντα κίνητρο το «Vision 2030». Η αγορά της Νιούκαστλ ήταν φυσικά ένα μεγάλο «χτύπημα» της PIF που με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εξαπλωθεί και στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης και μάλιστα στο κορυφαίο πρωτάθλημα της γηραιάς ηπείρου.

Καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο της πριγκίπισσας Ρίμα για την ανάπτυξη του αθλητισμού της Σαουδικής Αραβία έχει και η Aramco. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Μέσω της Aramco, η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπάνταρ έχει καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η Formula 1 και οι πολεμικές τέχνες. Το σχέδιο της Ρίμα μέσα από το PIF και τον γίγαντα του πετρελαίου είναι να αναπτύξει τον αθλητισμό της Σαουδικής Αραβίας σε όλο τον πλανήτη και να ανοίξει τους ορίζοντες της χώρας.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

«Μας έδειξαν την καλύτερη εκδοχή τους, εμείς όχι»
Σούπερ Βίνι και «όρθια» η Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν στη ματσάρα του Μονάχου
Οι ενδεκάδες στη «γιγαντομαχία» της Μπάγερν Μονάχου με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ενρίκε: Η πίεση είναι ευλογία, θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε με το ποδόσφαιρό μας
Δικαιώνει τη Νότιγχαμ ο Γουέμπ-«Έπρεπε να της δοθεί ένα πέναλτι κόντρα στην Έβερτον»
Επιβραβεύει τον Μαρέσκα με νέο συμβόλαιο η Λέστερ
Με Βάρντι η Λέστερ και στην Premier League
Πιθανή η επιστροφή του Τεν Χαγκ στον Άγιαξ, αν φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μετά τη Χαλ, ο Ατζούν Ιλιτζαλί επενδύει και στη Μάριμπορ!
Ηλίας Χαραλάμπους για το πρωτάθλημα με τη Στεάουα: Να είμαι καλός οδηγός και για άλλους προπονητές