Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λατρεύτηκε γιατί μιλούσε στην καρδιά των Παναθηναϊκών...

Όταν ζητούσες από κάποιον έναν χαρακτηρισμό για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η πιο συνηθισμένη λέξη που επέλεγε ήταν το «κόσμημα». Και όχι άδικα, καθώς στα 2,5 χρόνια που βρισκόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Σέρβος τεχνικός πραγματικά ήταν παράδειγμα προς μίμηση και η εξαίρεση στον κανόνα ενός τοξικού πρωταθλήματος...

Η ταπεινότητα, η ευθύτητά του και ο σεβασμός του προς τον κόσμο της ομάδας, τον οργανισμό, αλλά και τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο του ήταν μόνο μερικά από κείνα τα χαρακτηριστικά του που έκαναν τους φιλάθλους του «τριφυλλιού» να περιμένουν να τον ακούσουν στο Flash Interview στην λήξη μετά από κάθε αγώνα, κάποιοι ακόμη και στην συνέντευξη Τύπου.

Και η αλήθεια είναι πως όποιος το έκανε αυτό δεν έβγαινε ποτέ χαμένος, αφού πάντα είχε κάτι να... κερδίσει από αυτά που έλεγε.

Δεν είναι άλλωστε λίγες φορές που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποθεώθηκε τόσο από τον κόσμο των «πρασίνων» όσο και από φιλάθλους άλλων ομάδων για τα λεγόμενά του, αφού όλοι αναγνώριζαν πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο απ' αυτούς που θες να έχεις στο ποδόσφαιρο της χώρας σου, ακόμη και σαν αντίπαλο.

Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές όπου με τις δηλώσεις του κέντρισε το ενδιαφέρον όλων για όλους τους θετικούς λόγους και φυσικά αποθεώθηκε στη συνέχεια γι' αυτό.

jovanovic_intime4

«Μην υποτιμάτε την ομάδα μου»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές Γιοβάνοβιτς που γέμισε υπερηφάνεια κάθε Παναθηναϊκό ήταν όταν μετά το 0-0 στο περσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φαληρικό στάδιο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Stoiximan Superleague, ο Σέρβος κόουτς απασφάλισε για να προστατέψει την ομάδα του μετά από μία κακή εμφάνιση.

«Γιατί το ρωτάτε αυτό; Μην υποτιμάτε την ομάδα μου. Μην το κάνετε, δεν είναι σωστό. Νομίζω πως εγώ με τη συμπεριφορά μου δεν έχω δείξει πως δεν έχω σεβασμό στον αντίπαλο. Ήμασταν 12 βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό και δεν το κάνατε αυτό, δεν με ρωτήσατε ποτέ.

Μην βλέπετε το σημερινό παιχνίδι αλλά ολόκληρη την εικόνα του πρωταθλήματος, οπότε μένουν δύο παιχνίδια και από την αρχή μέχρι σήμερα στην κορυφή γιατί το δικαιούμαστε, δεν μας χάρισε κανείς κάτι, θα παλέψουμε μέχρι τέλους για τον τίτλο.

Η ερώτηση είναι λίγο προσβλητική γιατί αναφέρεστε μόνο σε ένα παιχνίδι. Το πρωτάθλημα δεν είναι μόνο τα ντέρμπι, αλλά όλα τα παιχνίδια».

jovanovic_intime5

«Με έβαλαν σ' αυτήν την απανθρωπιά να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία των παικτών μου και τα όνειρά τους»

Το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό έχει τελειώσει πριν λίγη ώρα. Οι «πράσινοι» έχουν ηττηθεί με 1-0 χάρη στο γκολ του Ρέαμπτσιουκ και πλέον χρειάζονται ήττα της ΑΕΚ από τον Βόλο στην «OPAP Arena» και δική τους νίκη την τελευταία αγωνιστική με τον Άρη για να πάρουν το πρωτάθλημα, κάτι που όλοι καταλαβαίνουν πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί.

Η όλη κατάσταση που προηγήθηκε του αγώνα αυτού με τον κορωνοϊό και τα πολυάριθμα κρούσματα που υπήρχαν στην ομάδα, καθώς και με την αναβολή της μίας μέρας που πήρε το παιχνίδι, είχαν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο φορτισμένη συναισθηματικά.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πάει στην συνέντευξη Τύπου και ξεσπά με τον πιο κομψό και ανθρώπινο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

«Είμαι μόνο περήφανος για τους παίκτες μου. Για όλη την προσπάθεια και κυρίως την προσπάθεια τις τελευταίες 4-5 μέρες. Με αυτή τη χώρα, τους υπευθύνους, αισθάνομαι άσχημα γιατί έγινα ένας από αυτούς. Δεν έχω αισθανθεί πιο άσχημα στη ζωή μου! Γιατί έπρεπε σε μία απάνθρωπη κατάσταση με όλους, Σούπερ Λιγκ και ΕΠΟ... με έβαλαν σε αυτήν την απανθρωπιά να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία των παικτών μου και τα όνειρά τους. Σιχαίνομαι τον εαυτό μου! Αυτή η κοροϊδία που έγινε τις τελευταίες 4-5 μέρες, που μας δόθηκε μόνο μία μέρα!

Ούτε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιον έλεγχο. Να επιλέξω να είμαι απάνθρωπος; Να επιλέξω μεταξύ των ονείρων τους και της υγείας τους. Το χειρότερο είναι... πώς να σταθώ εγώ απέναντι στους παίκτες σήμερα και αύριο; Ήταν μία πρωτοφανής κατάσταση που στο τέλος δεν νοιάζεται κανείς. Αλλά αυτό είναι τεράστια κοροϊδία. Πίστευα ότι το λογικό θα ήταν να κατανοήσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην ομάδα. Το θεωρούσα πολύ προσβλητικό που μας δόθηκε μία μέρα. Πολύ προσβλητικό. Στοχευμένα προσβλητικό. Εγώ είπα στην ομάδα 'σταματήστε όλες τις ενέργειες, να παίξουμε'. Έχω πάρει πρωταθλήματα και έχω χάσει, ξέρω την αίσθηση της πίκρας. Αλλά δεν είχα ποτέ πρόβλημα να κοιτάξω τους παίκτες στα μάτια. Τώρα έχω. Αυτή τη στιγμή οι δικές μου οι ευθύνες είναι πιο μεγάλες».

jovanovic_intime6

«Δεν μπορώ να έχω καμία σύγκριση με τον Ζέλικο»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έμεινε 2,5 χρόνια στην ομάδα, ωστόσο λόγω της κατάστασης που υπήρχε πριν από εκείνον, κατόρθωσε ήδη από τον πρώτο κιόλας του χρόνο, παρ' ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα τα επιμυθητά, να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποίησαν το σύνθημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για να τον επευφημήσουν, κάτι που από μόνο του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Σέρβος πρώην τεχνικός του «τριφυλλιού».

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκριση ανάμεσά τους, αφού αυτό που έχει καταφέρει ο Ζέλικο δεν έχει γίνει ποτέ από κανέναν και σε κανένα άθλημα.

«Ουφ. Αυτό το πράγμα που έχει κάνει ο Ζέλικο στον Παναθηναϊκό δεν το έχει κάνει κανείς σε κανένα άθλημα. Δεν μπορώ να έχω καμία σύγκριση».

jovanovic_intime5_1

«Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για το αήττητο, όταν ο Ολυμπιακός είναι τόσους βαθμούς μπροστά»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό (2021-2022) δημιουργώντας ένα αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων με τον Ολυμπιακό, έχοντας δύο «λευκές» ισοπαλίες στα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας και δύο νίκες σε εκείνα των Play-offs.

Παρ' όλα αυτά ο Σέρβος πρώην τεχνικός του «τριφυλλιού», δεν μπορούσε να αρκεστεί σ' αυτό. Η ολική επαναφορά της ομάδας στον πρωταθλητισμό ήταν το μόνο που επιζητούσε και η εφήμερη χαρά δεν του αρκούσε, αν και για εκείνον θα ήταν μίνι δικαίωση των προσπαθειών και της δουλειάς του, για την οποία θα μπορούσε να καυχηθεί. Αλλά όχι. Δεν ήταν και δεν είναι αυτός ο τύπος ανθρώπου.

«Αυτό είναι κάτι που για να είμαι ειλικρινής, αν ήμουν προπονητής σε άλλη ομάδα μπορεί να χαιρόμουν. Όταν είμαι στον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός είναι μπροστά τόσους βαθμούς στον βαθμολογικό πίνακα, σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να χαιρόμαστε. Δεν το βλέπω έτσι, δεν είναι αυτό που μπορεί να με ικανοποιήσει. Δεν ξέρω για τους φιλάθλους, εγώ θα ήθελα να είμαστε η ομάδα που θα παλεύει για το πρωτάθλημα. Δύο νίκες ή δυο ισοπαλίες. Δεν είναι κάτι που με ενθουσιάζει καθόλου».

jovanovic_intime7

«Αλλάξαμε τα Σαββατοκύριακα σε πολλούς ανθρώπους»

Ξέρετε όμως τι άλλο του έδινε μεγάλη χαρά;

Ο κόσμος του Παναθηναϊκου, που άρχισε ξανά να κατακλύζει την Λεωφόρο για να απολαύσει την ομάδα του. Αλλά γιατί να σας το γράφουμε εμείς. Διαβάστε έτσι όπως τα είπε ο ίδιος για να μην αλλοιωθεί καθόλου η υπέροχη αυτή σκέψη, έτσι όπως εκείνος την ξεδίπλωσε, έτσι όπως μόνο εκείνος ήξερε να το κάνει.

«Όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργείται γύρω από τον Παναθηναϊκό σήμερα είναι κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία, επειδή αλλάξαμε τα Σαββατοκύριακα σε πολλούς ανθρώπους που πλέον θέλουν να έρχονται στο γήπεδο. Περιμένουν να έρθει το Σαββατοκύριακο για να φτάσει η ώρα που θα παίξει η ομάδα τους.

Αυτό το πράγμα αυξάνει την πίεση που έχουμε σαν ομάδα, γιατί δεν θέλουμε να τους απογοητεύσουμε, αλλά από την άλλη είναι θετικό πράγμα γιατί ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό για κάποιο που πλέον τα Σαββατοκύριακά του, μετά από αρκετό διάστημα, έχουν αποκτήσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι κάτι που πάντα λέω στους παίκτες μου, πως πρέπει να αισθάνονται καλά γι’ αυτό το πράγμα».

Και δεν έχει αναφερθεί μόνο μια φορά σ' αυτό. Το έκανε ξανά και ξανά για να καταδείξει την σημασία που έχει για κείνον και την ομάδα του.

«Δεν είναι εύκολο να μαζεύει μία ομάδα τόσο κόσμο όπως έγινε σήμερα και στο ματς με την Μπράγκα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται μαζικά και με διάθεση να μας βοηθήσουν να φεύγουν ικανοποιημένοι. Θα ήτανε κρίμα να μην κερδίσουμε σήμερα για κείνους. Είναι ωραίο πράγμα να παίζεις στο γεμάτο ΟΑΚΑ, αλλά είναι και τεράστια ευθύνη να φεύγει ο κόσμος χαρούμενος».

«Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή το πως αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές μας τα παιχνίδια. Η σοβαρότητά τους είτε παίζουμε εντός είτε εκτός. Το ότι έχουμε αντιπάλους ποιοτικές ομάδες κι έχουμε καλό πρόσωπο απέναντί τους και διεκδικούμε τα παιχνίδια. Αυτό εμένα με ικανοποιεί. Οι παίκτες είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες. Παίζουμε με ομάδες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα παιχνίδια αυτά. Εγώ στους παίκτες δεν βλέπω φόβο και δισταγμό. Είναι σε μόνιμο μουντ διεκδίκησης σε κάθε φάση. Περισσότερα απ' όλα το πως αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια και τις ευθύνες τους απέναντι στους εαυτούς τους, την ομάδα και τους φιλάθλους της».

Hats off για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που συνέβαλε τα μέγιστα στην επαναφορά του Παναθηναϊκού εκεί που του αξίζει ενώ παράλληλα έβαλε και το... λιθαράκι του στο να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο της χώρας, αλλά και το κοινό του με όλα τα υπέροχα λόγια που είπε τα 2,5 χρόνια που βρέθηκε στην ομάδα.

Πηγή: gazzetta

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση η ΑΕΚ-«Αν εγκριθεί το αίτημα του ΑΠΟΕΛ, θα αντιδράσουμε με ένταση»
Νέες σειρήνες για Πίττα-«Η ΑΕΚ ενδιαφέρεται και θα τον τσεκάρει σε αγώνα της ΑΪΚ»
Αναμένει το πράσινο φως από τον Αρχηγό για τη Βόρεια κερκίδα ο ΑΠΟΕΛ-Η ανακοίνωση των γαλαζοκιτρίνων
Επιστολή ΑΠΟΕΛ σε Αρχηγό για παραχώρηση της Βόρειας σε οικογένειες με παιδιά και συνταξιούχους
Σάρωσε τα βραβεία του ΠΑΣΠ ο Μιχάλης Χαραλάμπους-Τα αστέρια που έλαμψαν
Ζητά 2,200 εισιτήρια για τον τελικό πρωταθλήματος με τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ-To μπαλάκι στις Αρχές
Ορίστηκε η εκλογική συνέλευση στην Ανόρθωση
Αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλωνας
Δημητρίου: Θα μπορούσαμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική
Πλήγμα με Άδωνη στον Απόλλωνα-Υπέστη ρήξη χιαστού