Ο δρόμος για τη Γλασκόβη για τους Κύπριους αθλητές στίβου

Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει το 2023, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τον «Δρόμο για τη Γλασκόβη», αφού η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του 2024 θα είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το οποίο θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Σκοτίας.

Σύμφωνα με την ΚΟΕΑΣ, από την ανακοίνωση των ορίων απευθείας πρόκρισης, στις 21 Απριλίου 2023, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, αφού τα όρια έχουν εξασφαλίσει μόνο οι κορυφαίοι εμποδιστές, Μίλαν Τράικοβιτς και Ναταλία Χριστοφή (60μ. εμπόδια). Η εξέλιξη είναι πως μέσα στις διαθέσιμες θέσεις πρόκρισης βρίσκεται τώρα πια και η Ολίβια Φωτοπούλου, στα 60 μέτρα, ενώ λίγο έξω από τις διαθέσιμες θέσεις είναι η Ελένα Κουλιτσένκο (ύψος) και η Δάφνη Γεωργίου (60μ. εμπόδια).

Σημειώνεται ότι τα όρια για την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κλειστού ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024, ενώ οι βαθμοί στην παγκόσμια κατάταξη μετράνε από τις 19 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο με δύο αθλητές ή αθλήτριες σε κάθε αγώνισμα, με τις θέσεις στα άλματα και τη σφαιροβολία να είναι περιορισμένες.

Η πρώτη Κύπρια αθλήτρια που εξασφάλισε την πρόκρισή της για το Παγκόσμιο Κλειστού της Γλασκόβης ήταν η Ναταλία Χριστοφή, με την εκπληκτική κούρσα της στις 22 Ιανουαρίου 2023 στο Λουξεμβούργο, όταν συνέτριψε το δικό της παγκύπριο ρεκόρ στα 60μ. με εμπόδια, ρίχνοντάς το στα 7.92.

Το 7.92 είναι αυτήν τη στιγμή η 14η καλύτερη επίδοση από τις 34 αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση με το όριο των 8.02. Το δεύτερο κυπριακό εισιτήριο απευθείας πρόκρισης εξασφάλισε στις 4 Φεβρουαρίου 2023 ο Μίλαν Τράικοβιτς, τρέχοντας στο Λοτζ τα 60μ. με εμπόδια σε 7.60 (όριο 7.62), που είναι η 18η καλύτερη επίδοση από τους 28 προκριθέντες μέχρι στιγμής.

Η αρκετά καλή καλοκαιρινή περίοδος για την Ολίβια Φωτοπούλου στα 100μ., αλλά και τα παγκύπρια ρεκόρ στον κλειστό, στον οποίο έτρεξε τα 60μ. σε 7.26 (22/2/23, Μαδριτη), την έφεραν να συγκεντρώνει 1188 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και να βρίσκεται στην 46η θέση αυτήν τη στιγμή «στον Δρόμο για τη Γλασκόβη», με τις διαθέσιμες θέσεις για το Παγκόσμιο Κλειστού στα 60μ. να είναι 56 και το όριο απευθείας πρόκρισης 7.19.

Στο ύψος διεξάγεται απευθείας τελικός στο Παγκόσμιο Κλειστού και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτόν έχουν μόνο 12 αθλητές και αθλήτριες. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για όσες δεν επιτύχουν το όριο του 1,98μ., το οποίο έχουν περάσει μέχρι στιγμής 7 αθλήτριες. Για τις υπόλοιπες πέντε θέσεις αναμένεται μάχη στη χειμερινή περίοδο, με την Ελένα Κουλιτσένκο να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή μόνο δύο θέσεις μακριά από την πρόκριση (14η) με 1215 βαθμούς. Άρα χρειάζεται την ιδανική αρχή τον Ιανουάριο στις υποχρεώσεις της με το Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια στις ΗΠΑ για να μπει στην πρώτη δωδεκάδα.

Μόλις έναν βαθμό και δύο θέσεις μακριά από τις θέσεις πρόκρισης μέσω της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Δάφνη Γεωργίου στα 60μ. εμπόδια. Η Γεωργίου βρίσκεται στην 50η από τις 48 διαθέσιμες θέσεις με 1182 βαθμούς, με τη 48άδα να κλείνει στους 1183 βαθμούς. Άρα θα είναι πάρα πολύ σημαντική η επερχόμενη χειμερινή περίοδος στον κλειστό για την αθλήτριά μας, η οποία έχει τις δυνατότητες να «πιάσει» και το όριο απευθείας πρόκρισης των 8.02.

Πιο δύσκολα είναι τα δεδομένα για τη Φίλιππα Φωτοπούλου στο μήκος, αφού βρίσκεται κάπως μακριά από τις μόλις 16 διαθέσιμες θέσεις, ενώ και το όριο απευθείας πρόκρισης των 6,89μ. μοιάζει επί του παρόντος μεγάλο. Η Φωτοπούλου κατέχει αυτήν τη στιγμή την 39η θέση με 1170 βαθμούς, με τη 16άδα να κλείνει στους 1276 βαθμούς και άρα χρειάζεται τεράστιες επιδόσεις στον επερχόμενο κλειστό στίβο για να προκριθεί, αφού μένουν μόνο τρεις διαθέσιμες θέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η αγκαλιά του Παπανικολάου με τον μικρό φίλο του Παναθηναϊκού που σκόρπισε χαμόγελα
Τένις: Ξεκούραστα στα προημιτελικά του Πεκίνου η Σαμπαλένκα
Tην πρώτη του νίκη μπροστά στον κόσμο του θέλει ο Άρης
Ο δρομέας που τερμάτισε τελευταίος στον Μαραθώνιο του Βερολίνου την Κυριακή, έγραψε ιστορία
«Από τις πιο σημαντικές εμπειρίες να είμαι ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της χώρας μου στους Ολυμπιακούς»
Πέθανε ο παλαίμαχος ΝΒΑer και Hall of Famer Ντικέμπε Μουτόμπο
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Ερντογάν έπαιξε μπάσκετ στα εγκαίνια για το νέο «σπίτι» του αθλήματος στην Τουρκία
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το Super Cup
Θυμηθείτε τι ακολούθησε πέρυσι, αφότου χάσαμε το Super Cup, δήλωσε ο Αταμάν
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός ταξί αναγνώρισε τον Καραλή στο Μπαλί και ο «Μανόλο» ενθουσιάστηκε