Ερντογάν: Τον Μάρτιο αρχίζει η κατασκευή σχεδόν 200.000 κτιρίων

Εν μέσω κύματος οργής στην Τουρκία για τα κακής κατασκευής κτίρια, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, μοιράζει διαφόρων ειδών επιδόματα, δήλωσε ότι  καλύφθηκαν οι στεγαστικές ανάγκες 1. 600.000 ανθρώπων, ενώ τον Μάρτιο θα αρχίσει η κατασκευή 199.739 κτιρίων στις πληγείσες επαρχίες. «Κανένα κτίριο δεν θα έχει περισσότερους από 3 ή 4 ορόφους» τόνισε.

Kατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμώn, o Ερντογάν τόνισε τα εξής: «Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς από σκηνές και σε κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο», υποσχέθηκε επίσης ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε δημοσίως εδώ και έξι ημέρες.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες από τις κατοικίες που υποσχέθηκε θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, δηλαδή στις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα χτιστούν επίσης τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας ότι διασώθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 114.800 άνθρωποι, είπε εξάλλου ότι οι κρατικές τράπεζες θα διαγράψουν τα χρέη όσων σκοτώθηκαν στο σεισμό.

Όπως υποστήριξε, έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα οι στεγαστικές ανάγκες 1,69 εκατ. ανθρώπων. Περίπου 375.000 σεισμοπαθείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας – τα τρία τέταρτα από αυτούς, αεροπορικώς.

Πάνω από 47.000 είναι πλέον τα θύματα σε Τουρκία και Συρία, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αριθμός των θυμάτων από τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς στη νότια Τουρκία αυξήθηκε στους 41.020, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD. Μάλιστα, η Τουρκία και η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ζωηρό ενδιαφέρον του Άρη για τον Γαλανόπουλο-Η πρόταση του ΑΠΟΕΛ και η πίεση του Ουζουνίδη
Σοκαρισμένη η Ιταλία από τις αποκαλύψεις για τον παράνομο τζόγο
Kάρολ Σφιντέρσκι: Αλτρουιστής και ώριμος, κερδίζει το στοίχημα με τον εαυτό του
Τεντόγλου και Καραλής στο EKO Cyprus International Athletics Meeting 2025 στη Λεμεσό τον Μάιο
Έρευνα Επιτροπής Δεοντολογίας για το Καρμιώτισσα-Ανόρθωση και το Ομόνοια 29ης-ΑΕΛ
Προκυρήχθηκε διαγωνισμός για αναβάθμιση του «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό
Η μισή Ευρώπη θέλει Καρέτσα-Στο στόχαστρο και της Γιουβέντους ο διεθνής Έλληνας
Συγκλονίζει ο Ζαμπρότα, πάσχει από σοβαρή παραμόρφωση στα πόδια-«Θα μου κόψουν κομμάτια από τα οστά»
Πληροφορίες για κυπριακή μάχη για συμπαίκτη του Πίττα-Αναφορές σε Ομόνοια, Ανόρθωση και Απόλλωνα
Βγήκε μπροστά ο Πραστίτης για τον επενδυτή-«Τα κλικς δεν αξίζουν περισσότερο από την αγωνία του κόσμου μας»