Προανήγγειλε νομοσχέδιο για μετακινήσεις οπαδών η Δράκου-Απορρίπτει επικρίσεις

Την προώθηση τροποποιητικού νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών, μετά από αξιολόγηση κινδύνου πριν από το παιχνίδι, σε περίπτωση που παρατηρηθούν επεισόδια, προανήγγειλε η Στέφη Δράκου, λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν είναι μυστικό ότι το πρώτο μισό της τρέχουσας ποδοσφαιρικής χρονιάς σημαδεύτηκε έντονα από αυξανόμενα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού, τόσο εντός των γηπέδων, όσο και εκτός, από οργανωμένους οπαδούς. Τα τελευταία επεισόδια ήταν και τα πιο ανησυχητικά, αφού έλαβαν χώρο εκτός γηπέδου, σε δρόμους όπου υπήρχαν πολίτες που δεν είχαν καμία εμπλοκή με το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στους δρόμους της Λεμεσού, όπου οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα ήρθαν σε συμπλοκή, στο μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα, που παρά τη λήψη μέτρων αντί να μειώνονται, ολοένα και αυξάνονταν, προκάλεσαν αρκετές επικρίσεις προς Υπουργείο Δικαιοσύνης και ηγεσία της Αστυνομίας, τόσο από την κοινωνία, όσο και από μέλη της Δύναμης, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Αν και σε λίγες ημέρες η Στέφη Δράκου θα παραδώσει τα ηνία του Υπουργείου στον επόμενο, εντούτοις η ίδια προανήγγειλε πως πρόθεσή της είναι να προωθήσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου η Αστυνομία θα είναι η αρμόδια να αποφασίζει για την μετακίνηση των οπαδών, έπειτα από αξιολόγηση κινδύνου του κάθε αγώνα, σε περίπτωση που συνεχίσουν οι εξάρσεις βίας εντός των γηπέδων.

Η κα. Δράκου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους 20 μήνες που βρισκόταν η ίδια στο πηδάλιο, αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας, σημείωσε ότι για το θέμα του χουλιγκανισμού και για τη βία στα γήπεδα είχε τοποθετηθεί και στο παρελθόν και είχε πει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα αποτελεσματικά, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

«Δεν αποδέχομαι τις επικρίσεις στην Αστυνομία μας, η οποία θεωρώ ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια από μέρους της, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Επειδή θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι συλλογική προσπάθεια και όχι μόνο αρμοδιότητες της Αστυνομίας, είχα συγκαλέσει μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου συζητήθηκε το θέμα και πάρθηκαν αποφάσεις για ενίσχυση των μέτρων, σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας των γηπέδων, της επιτήρησης που δεν είναι σίγουρα ευθύνη της Αστυνομίας και η Αστυνομία μάλιστα δέχθηκε να σταθεί δίπλα, να ενισχύει την ασφάλεια των επιτηρητών και εκεί που χρειάζεται να παρεμβαίνει. Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις για πολλά άλλα μέτρα, τα οποία στη συνέχεια εφαρμόστηκαν».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών, η υπουργός υπέδειξε πως εκεί εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος για τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας στα γήπεδα και επεσήμανε πως η θέση της είναι να στηρίξει την εισήγηση της Αστυνομίας, ότι θα πρέπει, εκεί που είναι απαραίτητο και ανάλογα με την αξιολόγηση του κινδύνου, να λαμβάνονται μέτρα για την μετακίνηση των οπαδών, ενώ τόνισε πως έγιναν δύο συναντήσεις για το εν λόγω ζήτημα, στη μία παρουσία και των εκπροσώπων σωματείων.

«Οφείλω να πω ότι με τα μέτρα τα οποία που λήφθηκαν στα τελευταία ντέρμπι, δεν είδαμε τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν. Η θέση που είχα εκφράσει, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε, ήταν ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα και δούμε περισσότερα επεισόδια, θα προωθήσω τροποποιητικό νομοσχέδιο, στόχος του οποίου θα είναι η Αστυνομία, στις περιπτώσεις εκείνες, που πράγματι η αξιολόγηση κινδύνου δείχνει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, να έχει τον τελικό λόγο, στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών. Φυσικά, όπως είπα, τα μέτρα που στο μεταξύ λήφθηκαν, οι αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή για την τιμωρία αυτών των επεισοδίων, βοήθησαν στο να μην δούμε παρόμοιου τύπου επεισόδια».

Καταλήγοντας, η υπουργός ξεκαθάρισε πως πλέον έχουν αναληφθεί και υποχρεώσεις από την ΚΟΠ, αναφορικά με τους επιτηρητές των γηπέδων και την ενίσχυσή τους, αλλά και για τους υπεύθυνους ασφαλείας των γηπέδων και τις αρμοδιότητές τους. «Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, με τη βοήθεια της UEFA θα έχουμε τον τρόπο, με τον οποίο οι επιτηρητές μας πρέπει να εκπαιδεύονται να αδειοδοτούνται, προκειμένου να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα καθήκοντά τους. Η Αστυνομία θα είναι πάντα δίπλα επειδή έχει την ευθύνη της ασφάλειας των πολιτών, στο βαθμό που της ανήκει και θα αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία