«Δεν λέμε όχι για πάντα στις τρανς»-Διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της World Athletics

Μετά τη χθεσινή απόφαση (23/3) της World Athletics ν' αποκλείσει τις τρανς αθλήτριες από τις διεθνείς διοργανώσεις, ο Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε ότι ο στίβος διακατέχεται από την «κυρίαρχη αρχή» της δικαιοσύνης, καθώς και από την επιστήμη γύρω από τη σωματική απόδοση και το «ανδρικό πλεονέκτημα», αλλά παραδέχτηκε πως η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη.   

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, είπε συγκεκριμένα ότι «οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο ζήτημα. Πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση λήφθηκε σε διαβούλευση με έναν αριθμό ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων 40 ομοσπονδιών-μελών, των αθλητών μας, των προπονητών μας και μέσω της επιτροπής αθλητών, καθώς και μιας σειράς άλλων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των τρανς ομάδων, ειδικών του ΟΗΕ, της ΔΟΕ και του Παραολυμπιακού αθλητισμού».

Ανέφερε ότι «η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι τρανς αθλήτριες δεν πρέπει να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι τρανς γυναίκες δεν διατηρούν πλεονέκτημα έναντι των βιολογικών γυναικών και θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι τυχόν σωματικά πλεονεκτήματα έχουν βελτιωθεί προτού θελήσουν να εξετάσουν μια επιλογή για ένταξη στη γυναικεία κατηγορία».

Πάντως, ο Κόε επισήμανε πως θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλήτριες και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.

Το Συμβούλιο της World Athletics ψήφισε χθες (23/3) τον αποκλεισμό από το υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού των τρανς αθλητριών, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την φυλομετάβαση (από άνδρα σε γυναίκα) μετά την εφηβεία. 

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλητές του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η Παγκόσμια Οοσπονδία στίβου είναι η δεύτερη που αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από μεγάλες διοργανώσεις, αφού είχε προηγηθεί αυτή της κολύμβησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 42 ετών, ο σύντροφος της Σαμπαλένκα
ΒΙΝΤΕΟ: Χάρισε ρακέτες σε Κάρι και ΛεΜπρόν και έδειξε την τέχνη του στα τρίποντα ο Τζόκοβιτς
Σε δημοπρασία το δαχτυλίδι του ΝΒΑ του Κόμπι Μπράιαντ που κέρδισε με τους Lakers το 2000
Κερδίζουν και χωρίς τον Αντετοκούνμπο οι Μπακς, 140-129 τους Φοίνιξ Σανς στο Μιλγουόκι- Βίντεο
Έχασε τον τίτλο του Indian Wells από το Νο1 κόσμου η Μαρία Σάκκαρη
ΒΙΝΤΕΟ: Επίδειξη αθλητικού πολιτισμού στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
Στον τελικό με τη Σβιόντεκ στο Indian Wells η Μαρία Σάκκαρη
Ο Μεντβέντεφ έκλεισε... ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό του Indian Wells
Δείπνο συσπείρωσης από τον Σλούκα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό (pic)
Ο Μπράνσον σκόραρε 42 πόντους και οδήγησε τους Νικς στη νίκη επί των Κινγκς