Η μπάλα στην Αστυνομία για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας-Οι όροι και οι παγίδες

Ως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου Ελλάδος στο ΓΣΠ, που ανακοίνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την περασμένη Παρασκευή, αφού θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της ΕΠΟ και της Αστυνομίας της Κύπρου, για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός στη Λευκωσία.

Μπορεί με την ανακοίνωση από πλευράς ΕΠΟ για το γήπεδο διεξαγωγής του τελικού, αρκετοί να ήταν αυτοί που χάρηκαν, αφού θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ομάδες τους από κοντά σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, αυτή η χαρά έδωσε τη θέση της στην ανησυχία και στο φόβο ενδεχόμενων επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς των ελληνικών ομάδων, που θα έρθουν από τη γείτονα χώρα για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ο τελικός θα διεξαχθεί ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που είναι το επικρατέστερο σενάριο με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων ή του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, αν οι ερυθρόλευκοι ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα (σ.σ. στους πρώτους αγώνες η ΑΕΚ κέρδισε 3-0 τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ 1-5 τη Λαμία). Και στις δύο πιθανές περιπτώσεις, θα έχουμε ένα τελικό που οι οπαδοί των ομάδων έδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι σκληροπυρηνικοί και δεν χάνουν ευκαιρία όταν συναντηθούν με αντίπαλους οπαδούς να εμπλακούν σε επεισόδια.

Τρανό παράδειγμα ο τελικός της ντροπής, όπως χαρακτηρίστηκε, ο αγώνας ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, το 2017 στο Βόλο, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν σε αερογέφυρα πάνω από το γήπεδο με μαχαίρια, λοστούς, ξύλα και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους. Εκείνο το παιχνίδι αποτέλεσε ίσως την πιο μαύρη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, αφού είναι γνωστή τοις πάσοι η έχθρα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ως εκ τούτου, είναι γεγονός ότι η Αστυνομία Κύπρου, πρέπει να θέσει πολύ καλές ασφαλιστικές δικλείδες πριν αποδεχθεί την διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου Ελλάδος στην Κύπρο, καθότι πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη για πυροδότηση.

Δεν κουμαντάρουμε τους Κύπριους, μπορούμε να ελέγξουμε τους Ελλαδίτες;

Η Αστυνομία έδειξε εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους Κύπριους χούλιγκαν, που κάποιος μπορεί να πει πως η δράση τους είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους Ελλαδίτες και ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα μπορέσει να κουμαντάρει τους οργανωμένους οπαδούς που θα έρθουν από μια άλλη χώρα.

Αλλά έστω κι αν μπορέσει να το πράξει γύρω από το γήπεδο, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι χούλιγκαν δεν θα συναντηθούν σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, για να «λύσουν» τις διαφορές τους; Ή ακόμα ποιος εγγυάται ότι μπορεί να παρασχεθεί ασφάλεια σε οποιοδήποτε χώρο, ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που υπάρξει συμπλοκή, δεδομένου ότι η Αστυνομία, όπως η ίδια έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν «δεν μπορεί να βρίσκεται παντού;»

Είναι για αυτό το λόγο που θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε να αποφευχθεί κάθε σενάριο. Πάντως, όπως έχει διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, οι Αρχές θα θέσουν τρεις προϋποθέσεις στην ΕΠΟ και κατ' επέκταση στις διαγωνιζόμενες ομάδες, για να διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου στο ΓΣΠ.

Αυτές είναι ο αριθμός των οργανωμένων που θα ταξιδέψουν μαζί με την κάθε ομάδα να μην υπερβαίνει τους 1000 για κάθε μια, ο χώρος διαμονής των φιλάθλων των δυο ομάδων να είναι σε διαφορετικές πόλεις και να καταριστεί μέθοδος μεταφοράς των οργανωμένων στο γήπεδο.

Εξετάζεται μάλιστα η πιθανότητα να παραχωρηθούν εισιτήρια σε όσους κατέχουν κάρτα φιλάθλου. Δυστυχώς αυτό το τελευταίο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, αφού σε πολλές άλλες περιπτώσεις αγώνων του κυπριακού πρωταθλήματος που υπήρχε η κάρτα φιλάθλου και πάλι υπήρξαν επεισόδια, με πολλούς από τους χούλιγκαν να μην εντοπίζονται ποτέ, αφού έφεραν κουκούλες ή είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Η παραδοξότητα της ενέργειας της ΕΠΟ

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να εξετάσει η Αστυνομία, είναι ο λόγος που η ΕΠΟ αποφάσισε να στείλει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι εκτός χώρας, αλλά και γιατί το έπραξε πριν καν μιλήσει με τους αρμόδιους στην Κύπρο, αφού όπως ανέφεραν διάφορα επώνυμα πρόσωπα μετά την ανακοίνωση, όπως ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, φορτώνουν το πρόβλημα στην Κύπρο, υπό το φόβο επεισοδίων.

Έστω ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα και η ΕΠΟ δεν αποφάσισε ο αγώνας να γίνει στην Κύπρο γιατί φοβάται το τι θα συμβεί, μοιάζει κάπως παράδοξο να αφήνει έναν τόσο εμπορικό αγώνα που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά έσοδα σε μια άλλη χώρα, που δεν είναι μάλιστα και τόσο εμπορική. Το ΓΣΠ είναι χωρητικότητας 25 χιλιάδων θεατών και είναι πάρα πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλα γήπεδα της Ελλάδας ή ακόμα και άλλων γειτονικών χωρών τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστιες εισπράξεις στην ομοσπονδία.

Επίσης, δεδομένου ότι προηγουμένως είχε τεθεί η εισήγηση να γίνει ο αγώνας σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Γερμανία όπου διαμένει ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων, γιατί επιλέχθηκε τελικώς η Κύπρος;

Σίγουρα εάν διεξαχθεί ένας τόσο σπουδαίος αγώνας στη χώρα μας και κυλήσουν όλα ομαλά θα ανοίξουν οι πόρτες για να γίνουν στο μέλλον κι άλλοι σπουδαίοι αγώνες στην Κύπρο, όμως αυτό που πρέπει να προσμετρηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους είναι κατά πόσον αξίζει το ρίσκο...

Δειτε Επισης

Συγκινεί ο Γιαννάκης του ΠΑΟΚ-«Θέλω να πάρει ο Ολυμπιακός το Conference κι ο Παναθηναϊκός τη Euroleague»
Ο ΠΑΟΚ αφιέρωσε το πρωτάθλημα στον Ιβάν Σαββίδη-«Στον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία»
Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στο Champions League-Εάν προκριθεί βρίσκει στον δρόμο του τον ΑΠΟΕΛ
Ανατροπή και Ευρώπη ο Oλυμπιακός, παίζει τα ρέστα του με Άρη ο Παναθηναϊκός
Κοιμήθηκε αγκαλιά με την κούπα ο Βιεϊρίνια (pic)
O ΠΑΟΚ το σήκωσε στην κατάμεστη Τούμπα και αποθεώθηκε μπροστά σε 50.000 οπαδούς του
Ατελείωτο γλέντι στη Θεσσαλονίκη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ (pics)
Tο πιο μάγκικο! Πρωταθλητής ο τεράστιος Δικέφαλος, το σήκωσε με 10 παίκτες μέσα στο Βικελίδης
ΒΙΝΤΕΟ: Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη ενόψει του ντέρμπι Άρης- ΠΑΟΚ
Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.-Συνεχείς συσκέψεις ενόψει τελικού του Europa Conference League