Η προσπάθεια της Εθνικής για τους ομίλους του Ευρωμπάσκετ και η μεγάλη πρόκληση με την ΑΕΚ

Για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στην Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών με ορίζοντα τη συμμετοχή της στους Ομίλους του Ευρωμπάσκετ 2025, την ανανέωση που γίνεται και την προοπτική να καταστεί το καλύτερο σύνολο που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, μίλησε στο ΚΥΠΕ, ο ομοσπονδιακός προπονητής Χριστόφορος Λειβαδιώτης.

Ο προπονητής της Εθνικής και της νταμπλούχου ΑΕΚ Λάρνακας, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ μίλησε για την εξαιρετική σεζόν που είχε στην ομάδα της Λάρνακας, την κατάκτηση των δύο τίτλων όντας το αουτσάιντερ της σειράς πριν την έναρξη των πλέι οφ, καθώς και για το μέλλον του στην ομάδα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εκπληκτική του εμπειρία στο Πρωτάθλημα του Ισραήλ ως προπονητής της ΧΑΠΟΕΛ Μπερ Σεβά και τις προϋποθέσεις που θέτει για να φύγει ξανά για το εξωτερικό.

Αρχικά, μιλώντας για την Εθνική Ανδρών, ο κ. Λειβαδιώτης απαντώντας στο πώς κρίνει την παρουσία της στους ΑΜΚΕ όπου κατέλαβε την 3η θέση, είπε πως στην Εθνική γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο ένα χρόνο που ανέλαβε ομοσπονδιακός προπονητής, με τον μεγάλο στόχο το Ευρωμπάσκετ 2025, όταν η Κύπρος θα συμμετέχει στην χώρα μας σε όμιλο της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

«Οφείλουμε να κολυμπήσουμε στα βαθιά σε επίπεδα που δεν έχουμε ξανά αγωνιστεί, συνεπώς γίνεται μια προσπάθεια για ανανέωση, κάτι που έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ομάδα τον τελευταίο ένα χρόνο έχει δώσει αγώνες με πολύ δυνατούς αντιπάλους - με βάση τα δικά μας δεδομένα- που στο παρελθόν δεν θα μπορούσαμε να τους δούμε στα μάτια, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Αυστρία και καταφέραμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί να πετύχουμε κάποιες νίκες, και όλα αυτά προτού πάμε στους ΑΜΚΕ. Το κυριότερο είναι ότι ήρθαν στην ομάδα κάποια νέα παιδιά και υπάρχει μια ανανέωση, κάτι πολύ σημαντικό», ανέφερε, σημειώνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης το γεγονός πως πολλοί από αυτούς τους νέους καλαθοσφαιριστές έχουν πλέον σημαντικό ρόλο και χρόνο στις ομάδες τους στο κυπριακό πρωτάθλημα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Σε σχέση με τους ΑΜΚΕ, ήταν μια δύσκολη δοκιμασία γιατί η ομάδα, όπως σημείωσε, πήγε με σημαντικές απουσίες λόγω τραυματισμών, όπως αυτές των Σάιμον Μιχαήλ, Ανδρέα Χριστοδούλου, Γιώργου Βάρσο, Γιάννη Γιανναρά καθώς και του Κυπριοποιημένου Αμερικανού Darral Willis. «Αν ήταν αυτοί θα μιλούσαμε για πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ήμασταν ανταγωνιστικοί, κερδίσαμε παιγνίδια και μπήκαμε στα μετάλλια, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες διαφορές από την ομάδα που πήρε το χρυσό», είπε.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο επόμενος στόχος της Εθνικής, ο κ. Λειβαδιώτης είπε πως λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι προκριμένη στα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2025 και δεν θα αγωνιστεί στα προκριματικά, στόχος είναι να αγωνιστεί σε κάποια φιλικά παιγνίδια ή ακόμη και κάποια τουρνουά με ομάδες υψηλού επιπέδου, ώστε να ετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα για την μεγάλη πρόκληση του Ευρωμπάσκετ. «Εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονιά, ώστε να ετοιμαστούμε κατάλληλα μέσω κάποιων φιλικών αγώνων και τουρνουά», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οποιαδήποτε φιλικά ή τουρνουά.

Ερωτηθείς πού θέτει τον πήχη σε σχέση με το Ευρωμπάσκετ, ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε ρεαλιστικά, λέγοντας πως ο στόχος είναι να είμαστε αξιοπρεπείς καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο αφού τα τελευταία χρόνια οι νίκες που πετύχαμε ήταν ελάχιστες με πολύ πιο χαμηλού επιπέδου από αυτές που θα είναι στο Ευρωμπάσκετ. «Δεν μπορούν ξαφνικά να γίνουν θαύματα και σε ένα χρόνο να πάμε και να ψάχνουμε να κερδίσουμε μεγάλες ομάδες. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία του Ευρωμπάσκετ έχει βάλει σε όλους πίεση, και σε προπονητές και σε παίκτες και σε Ομοσπονδία και για αυτό έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να μαζέψουμε ότι καλύτερο υπάρχει από Κύπριους παίκτες. Το ακόμη πιο θετικό είναι πως σχεδόν όλοι είναι σε πολύ καλή ηλικία, μέχρι 25 περίπου χρόνων», πρόσθεσε.

Ο κ. Λειβαδιώτης μίλησε για τις προσθήκες του Ζείντ Μούσα που ήταν στον Ολυμπιακό Πειραιώς, του Αινέας Γιουνγκ που αγωνίζεται στην Γερμανία, καθώς και την κυπροποίηση του Αμερικανού Darral Willis, οι οποίοι ανεβάζουν το επίπεδο της Εθνικής.

Μιλώντας για τα γενικότερα οφέλη από τη διεξαγωγή αγώνων Ομίλου Ευρωμπάσκετ στην Κύπρο, ο προπονητής της Εθνικής είπε πως τα αγωνιστικά οφέλη είναι πως η διαδικασία αυτή, δηλαδή το να στηθεί μια ομάδα που θα είναι η καλύτερη που θα έχει στηθεί ποτέ, θα ανεβάσει το επίπεδο της Εθνικής για τα επόμενα 8 με 10 χρόνια καθώς ο βασικός της κορμός θα διατηρηθεί.

Στα υπόλοιπα οφέλη, είπε, θα έρθουν στην Κύπρο μεγάλες Εθνικές ομάδες όπως η Ελλάδα με τεράστιες καλαθοσφαιρικές προσωπικότητες, κάτι που θα φέρει πολλή κόσμο στο γήπεδο και ίσως μελλοντικά φέρει και στις ακαδημίες μπάσκετ στη χώρα μας, νέο και καλό υλικό αφού θα δώσει κίνητρο σε νεαρά ταλέντα που τώρα ενδεχομένως να επέλεγαν το ποδόσφαιρο για ενασχόληση, να στραφούν και προς την καλαθόσφαιρα.

Στη συνέχεια, ο Χριστόφορος ερωτήθηκε και για τη φετινή πολύ επιτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία με τον ίδιο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, κατέκτησε το νταμπλ. «Η ΑΕΚ είχε και άλλες πολύ πετυχημένες χρονιές με κατακτήσεις πρωταθλημάτων αλλά και νταμπλ τα τελευταία 10 χρόνια», είπε και σημείωσε πως αυτό που ήταν διαφορετικό αυτή τη σεζόν ήταν ο τρόπος που ήρθε η κατάκτηση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Όπως σημείωσε, ήταν μια χρονιά με πολλές δυσκολίες από την αρχή καθώς είχε γίνει αλλαγή προπονητή το Νοέμβριο με την αντικατάσταση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε αφήσει το στίγμα του με επιτυχίες στην ομάδα. «Σίγουρα όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα λίγο πριν τη μέση της χρονιάς με ρόστερ που δεν είναι δικό σου, είναι κάπως δύσκολο εγχείρημα», είπε και σημείωσε πως όταν η Διοίκηση της ΑΕΚ με τον Βασίλη Σελλά και τον Ανδρέα Λευκαρίτη τον προσέγγισαν για να αναλάβει την ομάδα, ο ίδιος ήταν προσανατολισμένος στο να περιμένει μια πρόταση από το εξωτερικό, μετά την θετική και πετυχημένη του παρουσία στο Ισραήλ την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, μιλώντας με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, θεώρησε πως είχε το κίνητρο να οδηγήσει την ομάδα στην διεκδίκηση των στόχων της, έστω και ως αουτσάιντερ. Μέσα στη σεζόν, με την αλλαγή δύο ξένων καλαθοσφαιριστών καθώς και την αγωνιστική ανάκαμψη, η ομάδα μπήκε στα πλέι οφ αλλά και στο Final 4 του Κυπέλλου πολύ καλύτερη αγωνιστικά, αλλά και πάλι ως αουτσάιντερ καθώς ο Κεραυνός διένυε μια εξαιρετική πορεία σε πρωτάθλημα αλλά και Ευρώπη.

«Το παιγνίδι του Κυπέλλου, ο ημιτελικός και η νίκη της ομάδας μου επί του Κεραυνού και στη συνέχεια η κατάκτηση του Κυπέλλου, ήταν το σημείο που άλλαξε τα δεδομένα για το υπόλοιπο της σεζόν καθώς εκεί πιστέψαμε ότι μπορούμε και για το πρωτάθλημα ενώ από την άλλη στον Κεραυνό μπήκαν κάποιες αμφιβολίες. Πλέον στους τελικούς των πλέι οφ μπήκαμε με πίστη για την ανατροπή, αφού είχαμε το μειονέκτημα έδρας», είπε.

Ο Λειβαδιώτης ανέφερε πως η ομάδα του είχε και αρκετές ατυχίες το τελευταίο διάστημα αφού είχε χάσει με σοβαρό τραυματισμό για όλη την υπόλοιπη χρονιά έναν από τους βασικότερους παίκτες του, τον Χριστοδούλου και στη συνέχεια έχασε με τραυματισμό για το υπόλοιπο της σεζόν και τον Κορωνίδη, ενώ στο διάστημα αυτό είχε στερηθεί και τις υπηρεσίες κάποιων άλλων παικτών για κάποιους αγώνες εξαιτίας τραυματισμών, όπως του Μαντοβάνη και ένας εκ των ξένων.

Στη συνέχεια, κλήθηκε να σχολιάσει τη συναρπαστική φετινή διακύμανση της σειράς των τελικών με τον Κεραυνό (0-2, 2-2, 2-3). «Η αλήθεια είναι πως η σειρά έμοιαζε με τρενάκι τρόμου. Φαινόταν πως ήμασταν καλύτεροι μέχρι το 2-0 και σε συνδυασμό με τη νίκη στο Κύπελλο, είχαμε τρεις σερί νίκες επί του Κεραυνού. Μετά, ο Κεραυνός που είναι μια σπουδαία ομάδα κατάφερε να βγάλει χαρακτήρα καθώς διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα. Στο 4ο παιγνίδι στην έδρα μας, με το γήπεδο γεμάτο από φιλάθλους και την ομάδα να θέλει τη νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια, χάσαμε και το βράδυ όλα τα βλέπαμε μαύρα. Εκεί το κλειδί ήταν οι χειρισμοί που έγιναν από τη Διοίκηση, καθώς δεν μπήκε καθόλου επιπλέον πίεση στην ομάδα και η συμπεριφορά των ανθρώπων της Διοίκησης, ήταν πολύ εμψυχωτική και καθοριστική. Παρά τη στεναχώρια τους και την απογοήτευση τους που δεν ήρθε η τρίτη νίκη και η κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνο το βράδυ, συνέχισαν να πιστεύουν στην ομάδα και να περνούν το μήνυμα πως ότι και να γίνει η χρονιά είναι πετυχημένη», είπε.

Αυτό, συνέχισε, δημιούργησε και ένα κλίμα που πείσμωσε και μόνιασε ακόμα παραπάνω την ομάδα για τον 5ο τελικό, στον οποίο μετά και την ισοφάριση από την ομάδα του Στροβόλου, η πίεση μετατέθηκε εκ νέου σε αυτή όντας ξανά φαβορί.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του ιδίου και της ομάδας μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στον 5ο τελικό μέσα στην έδρα του αντιπάλου, ο κ. Λειβαδιώτης είπε πως τα συναισθήματα ήταν πάρα πολύ έντονα αν αναλογιστούμε το πώς πήγε η σειρά και τα προβλήματα που είχαν όλη τη χρονιά.. Σημείωσε πως και ο κόσμος της ΑΕΚ το χάρηκε πάρα πολύ, η παρουσία του οποίου στα γήπεδα τόσο στη Λάρνακα όσο και στον Στρόβολο ήταν συγκλονιστική. «Νομίζω το χάρηκαν και οι παίκτες, και εμείς, και η Διοίκηση αλλά και ο κόσμος, πάρα πολύ», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά, ο προπονητής των νταμπλούχων είπε πως το συμβόλαιο του ήταν για ενάμιση χρόνο με οψιόν ανανέωσης για την επόμενη σεζόν στον ίδιο αλλά με χρονικό ορόσημο απάντησης του μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όπως εξήγησε, ήθελε να αφήσει ανοικτό το παράθυρο μετάβασης του στο εξωτερικό μετά την πολύ καλή εμπειρία που είχε στο Ισραήλ, αν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση που να πληροί τις προϋποθέσεις του.

Ωστόσο, όπως είπε, μετά το τέλος της σεζόν η Διοίκηση της ΑΕΚ του έκαναν ξεκάθαρο πως θέλουν να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν έχοντας τον ίδιο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και το σημαντικό είναι πως τη νέα σεζόν θέλουν να έχουν μια αξιόλογη πορεία και στην Ευρώπη. Αυτό, εξήγησε, είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο για την ομάδα και το κυπριακό μπάσκετ, όσο και τον ίδιο προσωπικά και αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο καθώς μέσα από τέτοιες καλές πορείες μπορεί ο κάθε τεχνικός να διεκδικήσει ένα καλό συμβόλαιο με ομάδα στο εξωτερικό.

«Οι δρόμοι δείχνουν πως θα συνεχίσουμε και τη νέα σεζόν, καθώς ξεκινήσαμε σε ένα βαθμό τον προγραμματισμό, πάμε για να κάνουμε κάποιες κινήσεις για τη νέα χρονιά και ο τρόπος που λειτουργούμε είναι με αυτή τη λογική. Οπότε και εγώ στο μυαλό μου έχω ότι συνεχίζουμε μαζί με την ΑΕΚ εκτός αν έρθει μέχρι το τέλος του μήνα μια εξαιρετικά καλή πρόταση. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος στην ΑΕΚ αφού ο τρόπος που δουλεύουμε είναι πάρα πολύ καλός και έχουμε βρει τη χημεία τόσο με τη Διοίκηση όσο και με τους παίκτες», είπε.

Τέλος, ο κ. Λειβαδιώτης ρωτήθηκε για την εμπειρία του από την περσινή σεζόν που ήταν στον πάγκο της ισραηλινής ΧΑΠΟΕΛ Μπερ Σεβά. «Η εμπειρία μου στο Ισραήλ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και το εντυπωσιακό για μένα. «Μετά από 6 χρόνια που έφυγα από τον Κεραυνό, από μια ομάδα που πρόσφερα πάρα πολλά, η πικρία ήταν μεγάλη καθώς ήταν η πρώτη φορά που απολύθηκα. Ωστόσο, η χρονική στιγμή που ήρθε η πρόταση από το Ισραήλ, μόλις μια βδομάδα μετά την αποδέσμευση μου από τον Κεραυνό ήταν πάρα πολύ σημαντική», είπε και επεσήμανε πως η πρόκληση ήταν μεγάλη καθώς η ΧΑΠΟΕΛ Μπερ Σεβά, μια ομάδα με 4 εκ. ευρώ προϋπολογισμό, δεν είχε ξεκινήσει καλά τη χρονιά της και ήθελε να σωθεί.

Το πρωτάθλημα του Ισραήλ είναι πάρα πολύ ψηλού επιπέδου με τις πρώτες ομάδες να έχουν μπάτζετ γύρω στα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ, με γήπεδα που να είναι γεμάτα με 15 και 20 χιλιάδες κόσμο. Συνεπώς, το να φύγεις από το κυπριακό πρωτάθλημα και να πας ως προπονητής σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα.

Ο Λειβαδιώτης είπε πως η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη και για αυτό δέχθηκε κατευθείαν, ενώ σημείωσε πως η πρώτη του εμπειρία στον πάγκο της νέας του ομάδας ήταν με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην καυτή της έδρα, χάνοντας μάλιστα στον πόντο.

Καταλήγοντας, ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε πως έχει κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό όμως λόγω και οικογένειας, θα πρέπει αυτή η πρόταση να είναι πάρα πολύ καλή και να μπορεί να συνδυαστεί και με τον παράγοντα οικογένεια αφού δεν θέλει να χάνει όλες τις όμορφες αυτές στιγμές που του προσφέρουν τα παιδιά και η γυναίκα του.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής για αγώνα με Ρουμανία
Ισόπαλος 1-1 ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Νέων με το Ισραήλ
Λύση συνεργασία με τους προπονητές τους ανακοίνωση ΑΠΟΕΛ και ΕΝΠ
Απο το μεσιτικό γραφείο ενημέρωσαν τον Μπακασέτα και τον Παναθηναϊκό για τον θάνατό του Mπάλντοκ
Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής-Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών
Πάει για την έκπληξη η Εθνική Κύπρου με τον Αυγουστή στον πάγκο-Αμέτρητες επιλογές στην Fonbet
Ήταν τουλάχιστον πέντε ώρες νεκρός μέσα στην πισίνα o Μπάλντοκ-Τον έψαχνε και δεν τον έβρισκε η σύζυγός του
Όλα δείχνουν deal με Χιμένεθ στον ΑΠΟΕΛ-Έπονται ανακοινώσεις
Σοκαρισμένη η οικογένεια του Μπάλντοκ-«Τρομερή απώλεια, παρακαλούμε τα ΜΜΕ να σέβονται την ιδιωτικότητά μας»
Η μαγική και... κολασμένη ατμόσφαιρα από τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα στην Ευρωλίγκα