Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου οι Κύπριοι αθλητές

Επτά Κύπριοι και Κύπριες αθλητές στίβου βρίσκονται στις θέσεις που οδηγούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19 - 27 Αυγούστου), όμως, αυτήν τη στιγμή, μόνο οι πέντε (5) εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στις λίστες πρόκρισης, αφού βγήκαν εκτός η Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν και η Δάφνη Γεωργίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, το καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει σε κάποιους αθλητές και αθλήτριές , ταυτόχρονα με το καμπανάκι ανέλιξης, για να κάνουν την αγωνιστική τους άνοδο, έχοντας μπροστά τους ένα μήνα ακριβώς, για να καταφέρουν να σφραγίσουν την παρουσία τους στη Βουδαπέστη.

Ιδιαίτερα επισφαλής είναι και η θέση του Αλέξανδρου Πουρσανίδη, ο οποίος είναι στην 34η θέση της σφυροβολίας, αλλά με μόλις έναν βαθμό από τον πρώτο εκτός λίστας. Για τον Απόστολο Παρέλλη, είναι επίσης αρκετά σημαντικός ο Ιούλιος, καθώς ο τραυματισμός του στην πλάτη τον κράτησε για μεγάλο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης και καλείται να φορμαριστεί σύντομα, για να ξαναρίξει μακριά τον δίσκο του.

Ως σίγουροι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φαντάζουν οι κορυφαίοι στα ψηλά εμπόδια, Μίλαν Τράικοβιτς και Ναταλία Χριστοφή, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν και το όριο της απευθείας πρόκρισης. Για τον Τράικοβιτς το όριο στα 110μ. με εμπόδια είναι στα 13.28 (έχει φετινό 13.38) και για τη Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια είναι 12.78 (έχει φετινό, που είναι παγκύπριο ρεκόρ, τα 12.84).

Σε ασφαλή θέση φαίνεται να βρίσκεται και η Ελένα Κουλιτσένκο στο ύψος, παρά το ότι είναι 30η στην κατάταξη, κι αυτό εξαιτίας του ότι απέχει από την 37η θέση 20 βαθμούς.

Η αθλήτριά μας που αναμένεται σύντομα να μπει στην κατάταξη πρόκρισης στον Δρόμο για τη Βουδαπέστη είναι η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία χρειάζεται ακόμα μία πολύ καλή κούρσα στα 200μ. (κοντά ή κάτω από τα 23 δευτερόλεπτα), για να μπει στις πρώτες 48, αφού απέχει μόλις δύο βαθμούς από αυτήν, ευρισκόμενη τρεις θέσεις μακριά της. Η Φωτοπούλου θα προσπαθήσει να πετύχει το ίδιο και στα 100μ., αλλά ο βασικός της στόχος για το Παγκόσμιο είναι το 200άρι.

Σε ό,τι αφορά τη δίδυμη αδελφή της, τη Φίλιππα Φωτοπούλου Καβίτεν, αισιοδοξεί ότι εντός Ιουλίου θα κάνει το μεγάλο άλμα στο μήκος, για να επανακτήσει τη θέση της στις κορυφαίες 36 του κόσμου (με τους ειδικούς κανόνες των τριών εκπροσώπων από κάθε χώρα) και να βρεθεί για δεύτερη σερί χρονιά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Καβίτεν βρίσκεται μόλις τέσσερις θέσεις και εννέα βαθμούς από την πρόκριση.

Η Δάφνη Γεωργίου στόχευε πολύ στο «χρυσό» μίτινγκ της Οστράβα, όμως, ξεγελάστηκαν και αυτή και η Ναταλία Χριστοφή από τους διοργανωτές, όπως και η «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ντιτάτζι Καμπούντζι, αφού τις έριξαν στη δεύτερη σειρά, πριν από το επίσημο πρόγραμμα, η οποία θεωρήθηκε ως «εθνικό μίτινγκ» και έχασαν σημαντικούς βαθμούς. Ταυτόχρονα, πρόσθεσαν κούραση στο σώμα τους, χωρίς λόγο τελικά... Ωστόσο, από εδώ και στο εξής η ανεβασμένη Γεωργίου θα κυνηγήσει τα πιο γρήγορα 100άρια με εμπόδια στην καριέρα της, για να επανέλθει σε θέση πρόκρισης, αφού απέχει μόλις τρεις θέσεις και τρεις βαθμούς από αυτήν. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα για τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριές μας, αφού βρίσκονται κάπως μακριά από τις θέσεις πρόκρισης και θα πρέπει να πετύχουν μεγάλες επιδόσεις για να γίνει η ανατροπή. Ούτως ή άλλως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Πάντως, όπως φαίνεται, το Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023, στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους τους αθλητές και αθλήτριές κορυφής. Αυτό εξαιτίας του ότι όλα τα εθνικά πρωταθλήματα ανήκουν στη Β΄ Κατηγορία των διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, με τον νικητή / νικήτρια να παίρνει επιπρόσθετους 100 βαθμούς για την 1η θέση και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για όσους και όσες κυνηγούν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Ταυτόχρονα, χρειάζονται και τις πολύ καλές επιδόσεις, οι οποίες προσφέρουν τούς περισσότερους βαθμούς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που έγινε στις 27 Ιουνίου 2023, η θέση των Κύπριων αθλητών και αθλητριών, «στον Δρόμο για τη Βουδαπέστη», είναι η ακόλουθη:

88

90

Δειτε Επισης

Η μαγική και... κολασμένη ατμόσφαιρα από τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα στην Ευρωλίγκα
Συνέχισαν απόλυτες Μάλαγα, Πετκίμσπορ και Μανίσα στο Basket Champions League
Παρελθόν από τη Μακάμπι ο Τζόρνταν Λόιντ
FIBA Europe Cup: Κεραυνός και ΑΕΚ μπαίνουν στη μάχη της Ευρώπης
Το Σάββατο στο Παρίσι μεγάλη εκποίηση αντικειμένων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
NASCAR: Η μεγαλύτερη καραμπόλα στην ιστορία
Πότε παίζει ο Τσιτσιπάς με τον Μεντβέντεφ
Προκρίθηκε και ας… άργησε ο Τσιτσιπάς
Ο Άλεξ Χέπμπρουν έλαβε το πράσινο φως για να παίξει ξανά κρίκετ παρά την 10ετή απαγόρευση που του επιβλήθηκε
Κέβιν Ντουράντ, Τράβις Κέλσι και Ρομπ Μακέλενεϊ επενδύουν απο κοινού σε εταιρία παραγωγής αθλητικών ρούχων