Ένα παλιό λατομείο που έγινε γήπεδο με έμπνευση από... Ίνκας

Το γήπεδο της Μπράγκα έχει 20 χρόνια ζωής, ωστόσο η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες γέφυρες των Ίνκας. To SDNA σας παρουσιάζει το γήπεδο που ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη την Μπράγκα. Αποστολή στην Μπράγκα: Κώστας Μανωλιουδάκης και Θάνος Νικολογιάννης.

Ο Παναθηναϊκός δίνει την Τετάρτη στην Μπράγκα την πρώτη από τις δύο μάχες του κόντρα στην τοπική ομάδα για την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Το τριφύλλι μετά την μεγαλειώδη πρόκριση επί της Μαρσέιγ καλείται να ξεπεράσει της επίσης πολύ καλής Μπράγκα.

Η πορτογαλική ομάδα αγωνίζεται στο Δημοτικό γήπεδο της περιοχής, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της διεξαγωγής του Euro 2004,το οποίο κανένας δεν ξεχνά πως κατέκτησε η χώρα μας. Έχει χωρητικότητα 30.286 θεατών, καθιστώντας το το έβδομο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία .

Η ίδρυση ενός γηπέδου πάνω σε ένα παλιό λατομείο

Το γήπεδο της Μπράγκα έχει 20 χρόνια ζωής με τις εργασίες κατασκευής του να ξεκινούν το 2002 και να ολοκληρώνονται το 2003. Το Δημοτικό γήπεδο της Μπράγκα εγκαινιάστηκε το 2003 σε ένα ματς ανάμεσα στην τοπική ομάδα με την Θέλτα ενώ το καλοκαίρι του 2004 έγιναν εκεί δύο παιχνίδια ομίλων του Euro.

Ο αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Εντουάρτο Σούτο Μόουρα, ο οποίος έφτιαξε ένα γήπεδο σε ένα χώρο όπου ήταν λατομείο πέτρας. Παράλληλα, το πιο εκπληκτικό απ΄ όλα είναι ότι το γήπεδο έχει δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα σε ένα βράχο και μάλιστα το matrix του γηπέδου είναι πάνω στον βράχο και για τον λόγο αυτό είναι γνωστό και ως A Pedreira.

Estádio_de_Municipal_de_Braga_in_construction_1

Επιπρόσθετα, το γήπεδο αποτελείται από δύο αντικριστές κερκίδες και δεν έχει πέταλα, με τους οπαδούς της Μπράγκα να το γεμίζουν, αλλά η ατμόσφαιρα να μην είναι τόσο εκκωφαντική.

Η αναγνώριση για το έργο του Μόουρα και τα βραβεία

Το Δημοτικό γήπεδο της Μπράγκα ήταν το τρίτο πιο ακριβό από αυτά που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Euro 2004, ενώ όλοι κάνουν λόγο για ένα ξεχωριστό έργο για τη ν Πορτογαλία και όχι μόνο.

Τον Ιανουάριο του 2005 το Ινστιτούτο που χαρακτηρίζει τα πορτογαλικά κτίρια ως εθνική κληρονομία χαρακτήρισε έτσι και το νέο τότε γήπεδο της Μπράγκα. Την ίδια ακριβώς χρονιά Μόουρα έλαβε το βραβείο Secil.

Eduardo_Souto_de_Moura_-_Braga_Stadium_Construction_04_(6010606792)

Το 2011 ακολούθησε μια ακόμα διάκριση, με τον αρχιτέκτονα να παίρνει το βραβείο Pritzker, το οποίο βραβεύει διάφορα οικοδομήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φήμη του γηπέδου της Μπράγκα έφτασε μέχρι τους Financial Times, που το χαρακτήρισαν ένα από τα πιο ξεχωριστά σε όλη την Πορτογαλία. Μάλιστα τόνιζαν ότι το γήπεδο αυτό δεν μοιάζει σε τίποτα σε σχέση με τα υπόλοιπα οικοδομήματα στην Πορτογαλία.

Η έμπνευση από τους Ινκάς

Όσο και περίεργο να ακούγεται ο αρχιτέκτονας του έργου εμπνεύστηκε την κατασκευή του από τους Ίνκας. Έναν αρχαίο λαό που δημιούργησε αρκετά άκρως εντυπωσιακά οικοδομήματα.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν αρκετοί όλο το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τις αρχαίες γέφυρες των Ίνκας στη Νότια Αμερική. Και όταν λέμε σχέδιο αναφερόμαστε τόσο στα υλικά κατασκευής όσο και στην γενικότερη δομή του έργου.

Το Δημοτικό Στάδιο της Μπράγκα είναι ξεχωριστό τόσο για το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί όσο και για την αρχιτεκτονική του.

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Απέκτησε δικό του νησί ο Νεϊμάρ
Αντρές Ινιέστα: Από τη Μασία στην κορυφή-Ο άνθρωπος που έκανε τον Μέσι καλύτερο είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο στα 40 του χρόνια
Οι προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα σε μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε την πρώτη «μάχη» κόντρα στην Premier League
Έκτακτη σύσκεψη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το «διαζύγιο» με τον Τεν Χαγκ
Πέθανε ο θρύλος του Ολλανδικού ποδοσφαίρου Γιόχαν Νέσκενς
Tην τιμώρησε για την… τσιγγουνιά της Aτλέτικο ο Σούτσιτς
Του... κεφαλιού του ο Άντι Κάρολ στη Μπορντό-Δύο ακόμη γκολ για τον Άγγλο και νίκη για τους Γιρονδίνους
ΒΙΝΤΕΟ: Η σπουδαία χειρονομία του Μέσι σε νεαρό «εισβολέα» που ήθελε μια selfie
Άγαλμα με την εξτρεμιστική χειρονομία του Ντεμιράλ στο EURO αποκάλυψε τουρκική πόλη