Αγώνες υψηλού κινδύνου το Σαββατοκυρίακο-Στην πρίζα υπό το φόβο νέων επεισοδίων οι Αρχές

Mπορεί η σκόνη που σηκώθηκε για την Αστυνομία, λόγω των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό για το μεταναστευτικό να έχει κοπάσει, εν αναμονή των αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος στη βάση των εκθέσεων γεγονότων, αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, οι Αρχές έχουν ενώπιον του νέες δοκιμασίες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κι αυτό διότι στο ποδοσφαιρικό μενού υπάρχουν δύο παιχνίδια, τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για το ΑΕΛ-Ομόνοια που διεξάγεται απόψε στις 20:00 στο στάδιο Αλφαμέγα και το ΑΠΟΕΛ-Απόλλων που θα γίνει αύριο στις 20:30 στο στάδιο ΓΣΠ.

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι στο επίκεντρο της προσοχής, αφού η ηγεσία δεν θέλει με τίποτα να επαναλφηθούν καταστάσεις που θα την επαναφέρουν στο μάτι του κυκλώνα για λανθασμένους χειρισμούς. Δεδομένου μάλιστα, ότι κουβαλά στην πλάτη της βεβαρυμμένο ιστορικό από τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων, θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και θα αυξήσει την πίεση, ειδικά για την ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει το πρωτάθλημα, δεν υλοποιήθηκαν τα περισσότερα μέτρα για την βία στα γήπεδα

Απροστάτευτοι μπροστά στους χούλιγκαν οι αστυνομικοί

Τα δύο crash test του Σαββατοκύριακου αξιολογούνται ως ιδιαίτερα κρίσιμα, ως προς το επίπεδο επικινδυνότητας, αφού oι οπαδοί των συγκεκριμένων ομάδων ενεπλάκησαν πολλές φορές σε επεισόδια στο παρελθόν, ιδιαίτερα οι οργανωμένοι του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα. Είναι εξάλλου νωπές ακόμα οι μνήμες, από τα όσα έγιναν πέρυσι και πρόπερσι εντός και εκτός Τσιρείου σταδίου και Αλφαμέγα Αρένα από τους οπαδούς των δύο ομάδων καθώς και όσα συνέβησαν στο ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Γρίβα Διγενή τον περασμένο Ιανουάριο και για τα οποία η Αστυνομία είχε στηθεί και πάλι στον τοίχο από την κοινή γνώμη.

Νωπές είναι επίσης οι μνήμες και από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μεταξύ των οπαδών της ΑΕΛ και της Ομόνοιας κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου την περσινή χρονιά και τα οποία σημάδεψαν την αναμέτρηση φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα που υπάρχει με τη βία στα γήπεδα, αλλά και την αδυναμία των αρμοδίων να τα ελέγξουν.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που προκύπτου, εξάλλου και που προκαλούν ανησυχία, είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στους χούλιγκαν, αφού τα πλείστα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ότι θα παρθούν τον περασμένο Μάρτιο μετά τα επεισόδια στο στάδιο Ελευθερία κατά τη διάρκεια του final-4, μεταξύ οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα, παραμένουν ακόμα ανεφάρμοστα.

Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που έλαβαν οι Αρχές ήταν η σύσταση αντιοχλαγωγικής ομάδας για τους αγώνες υψηλού κινδύνου, ωστόσο και αυτή είναι μόλις μία, η οποία μετακινείται από επαρχία σε επαρχία αναλόγως των αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι θέση των αστυνομικών, όπως εκφράστηκε στο παρελθόν στον REPORTER από εκπρόσωπό τους, είναι πως κάθε επαρχία έπρεπε να έχει τη δική της αντιοχλαγωγική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πέρσι, ήταν να 'μουν εγώ εκείνος που πέθανε, αλλά δεν πέθανα… Δυστυχώς, δεν έβαλε κανένας μυαλό»

Απ' εκεί και πέρα, τα μέτρα που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση για να εφαρμοστούν, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος αλκοτέστ και ναρκοτέστ στα γήπεδα, η τροποποίηση της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου, η αύξηση ποινών για τους παρανομούντες, ως επίσης και η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εκεί και όπου κρίνεται από τις Αρχές ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

Το συμπέρασμα είναι πως για άλλη μια χρονιά φτάσαμε στο και πέντε, αλλά ακόμα δεν άλλαξε οτιδήποτε ουσιαστικό, μετά και από την παραδοχή, ότι η κάρτα φιλάθλου από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, την ώρα που οι Αρχές, αδυνατούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και αναγκάζονται κάθε φορά, κατόπιν εορτής να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

Το σίγουρο, είναι πως αυτή τη φορά, η Αστυνομία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και τυχών νέες αστοχίες όπως αυτές που παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός της δύναμης ενώπιον της Βουλής ότι έγιναν σε Χλώρακα και Λεμεσό, δεν αναμένεται ότι θα γίνουν αποδεκτές.

Δειτε Επισης

Κλείνει το κεφάλαιο Κίσσα στη Σαλαμίνα μετά από πέντε χρόνια
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν