Τώρα που τεντώνει ξανά το σεντόνι-Η μεγάλη αλήθεια του φετινού Champions League

Το Champions League επιστρέφει απόψε με την Μάντσεστερ Σίτι να έχει αφήσει πίσω της το άγχος και την... ρετσινιά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, όμως;

Η ημέρα που περίμεναν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι έφτασε. Η ημέρα που όλοι θα σιγοψιθυρίσουν το «The Chaaampions», βλέποντας το σεντόνι του Champions League να κουνιέται. Πολλά τα φαβορί, με την Μάντσεστερ Σίτι να βρίσκεται στην κορυφή και να πρωταγωνιστεί σε όλες τις συζητήσεις για το εάν μπορεί να κάνει το Back to Back.

Η έναρξη των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι γεγονός και από τώρα έως τον τελικό της 1ης Ιουνίου στο Wembley οι προβλέψεις για την επόμενη κάτοχο του τροπαίου είναι πολλές. Ήδη οι πρώτες ποδοσφαιροκουβέντες όσον αφορά την κάτοχο του Champions League για τη σεζόν 2023-24 έχουν ξεκινήσει. Πολλές είναι οι ομάδες που... πέφτουν στο τραπέζι, όμως η Μάντσεστερ Σίτι τραβάει όλα τα φώτα πάνω της.

Μπορεί να κάνει το Back to Back; Μπορεί να επαναλάβει την περασμένη της σεζόν; Και αν όχι η Σίτι, τότε ποια ομάδα μπορεί να της πάρει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης; Ερωτήσεις, τις οποίες μία παρέα κάνει σε μία συζήτηση που αφορά την νέα κάτοχο του τροπαίου με τα μεγάλα αυτιά.

Το SDNA αναλύει μερικούς από τους βασικούς λόγους που η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί τη σεζόν 2023-24 να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης και να σηκώσει στον ουρανό του Wembley για δεύτερη φορά στην ιστορία της τον βαρύτιμο τίτλο.

Της έφυγε η... ρετσινιά

Αναμφίβολα από τη χρονιά που ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανέλαβε τα ηνία στον πάγκο της Σίτι, η κατάκτηση του Champions League ανέβηκε πολύ ψηλά στην "To Do" list. Πολλές φορές προσπάθησε, πολλές φορές απέτυχε. Το 2021, μάλιστα, έφτασε πιο κοντά από ποτέ αλλά η Τσέλσι την νίκησε στον τελικό του Οπόρτο με τους «πολίτες» να παρακολουθούν τους μπλε του Λονδίνου να σηκώνουν το δεύτερο Champions League της ιστορίας τους.

Πέρυσι ήρθε η πολυπόθητη κατάκτηση για την Μάντσεστερ Σίτι. Η Κωνσταντινούπολη, όπως και το 2005 με την Λίβερπουλ, αποδείχθηκε «φιλική» στην αγγλική ομάδα η οποία με γκολ του Ρόντρι πήρε τη νίκη κόντρα στην Ίντερ, βάζοντας τέλος στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της με τον πιο αντί-Πεπ τρόπο.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η κατάκτηση του παρθενικού της Champions League, μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά στην φετινή πορεία της Μάντσεστερ Σίτι. Πλέον ξέρει πώς να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Πλέον δεν έχει το άγχος που την κυρίευε παλιότερα. Πλέον έχει το "know how".

Ο άνετος Γκουαρντιόλα

Ο Καταλανός προπονητής, με τον ερχομό του προσέθεσε... βάρος στον σύλλογο και πολλές απαιτήσεις. Ως προς τις απαιτήσεις αυτές κατάφερε να ανταπεξέλθει στις εγχώριες διοργανώσεις, ωστόσο στην Ευρώπη «χώλαινε». Οι αποκλεισμοί από την Μονακό και την Λυόν, ο χαμένος τελικός της 29ης Μαΐου του 2021, ο αποκλεισμός από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Στα παραπάνω γεγονότα ο πρώτος που στήθηκε στον τοίχο ήταν ο Καταλανός προπονητής, ο οποίος γινόταν θύμα του εαυτού του και σε κομβικά ματς δοκίμαζε νέες τακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση να παίξει η Σίτι χωρίς καθαρό «κόφτη» απέναντι στην Τσέλσι, στον πρώτο τελικό Champions League στην ιστορία της ομάδας.

Το κλάμα του ίδιου στην αγκαλιά του Ντε Μπρόινε, μετά τη λήξη του περυσινού τελικού, τα λέει όλα. «Τα καταφέραμε Κέβιν. Μετά από επτά χρόνια προσπάθειας τα καταφέραμε» ήταν τα λόγια του Καταλανού προπονητή. Λόγια που έκαναν ξεκάθαρο το άγχος και την πίεση που ένιωθε αυτός ο προπονητής κάθε φορά που αποτύγχανε με την Μάντσεστερ Σίτι.

Αυτό, φέτος, άλλαξε! Ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου για το φετινό Champions League, στο πλαίσιο της αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα, εμφανίστηκε πιο χαλαρός από ποτέ. Μάλιστα σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν η Σίτι μπορεί να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά δεν κράτησε χαμηλά τους τόνους, αντιθέτως απάντησε: «Θα είναι πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο ήταν να κερδίσουμε το πρώτο».

Οι στοιχηματικές αποδόσεις... μιλούν

Το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στα φαβορί του Champions League δεν είναι κάτι το οποίο βλέπουμε πρώτη φορά. Τα τελευταία χρόνια οι «πολίτες» ήταν στα πρώτα φαβορί μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης ακολουθούσαν.

Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι - στοιχηματικά μιλώντας - το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Οι πρωταθλητές Ευρώπης προσφέρονται σε αποδόσεις από 3.00 έως 3.25, με την δεύτερη Μπάγερν Μονάχου να προσφέρεται σε διπλάσια απόδοση (6.00 έως 6.50) και την τρίτη Ρεάλ Μαδρίτης ν' αγγίζει το 10.00 στις στοιχηματικές εταιρείες.

Την πεντάδα των φαβορί συμπληρώνουν οι Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, οι οποίες προσφέρονται σε αποδόσεις άνω του 10.00. Πιο από 11.00 έως 17.00 απόδοση.

Ο ανταγωνισμός που δεν προκαλεί φόβο

Ένας λόγος για τον οποίον προσφέρεται η Μάντσεστερ Σίτι ως αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι το ποιοτικό της ρόστερ. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, οι bookmakers έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους και την ενίσχυση των ανταγωνιστών της.

Σίγουρα, κάθε ομάδα που λαμβάνει μέρος στο φετινό Champions League έκανε βελτιωτικές κινήσεις. Οι Βαυαροί που προσφέρονται ως δεύτερο φαβορί προσέθεσαν στο ρόστερ τους τον Χάρι Κέιν. Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, βέβαια στάθηκε άτυχη χάνοντας τους Κουρτουά και Μιλιτάο με ρήξη χιαστού.

Από την άλλη, η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα αν και βελτιώθηκαν αισθητά φέτος δεν δείχνουν να είναι αντίπαλοι φόβητρα για την Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα, με την πρώτη οι «πολίτες» είναι πολύ πιθανό να δώσουν... μάχη και για τον τίτλο της Premier League, κάτι το οποίο έχουν θέσει ως προτεραιότητα οι «κανονιέρηδες». Σε μία τέτοια συγκυρία, που θα βρεθούν μακριά στο Champions League και θα... παλεύουν για το αγγλικό πρωτάθλημα, είναι πολύ πιθανό η ομάδα του Αρτέτα να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην Αγγλία.

Σαφώς όλα τα παραπάνω είναι επιχειρήματα, τα οποία στέκουν στο παρόν. Καμία ομάδα δεν θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης από το Σεπτέμβριο. Μετά τους ομίλους όλα είναι πιθανά σε διπλά παιχνίδια με οποιονδήποτε αντίπαλο. Από το Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο πολλά μπορούν να γίνουν, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, η αναγνώριση της Μάντσεστερ Σίτι ως βασικότατο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Champions League μόνο παράλογη δεν είναι.

Δειτε Επισης

Του... κεφαλιού του ο Άντι Κάρολ στη Μπορντό-Δύο ακόμη γκολ για τον Άγγλο και νίκη για τους Γιρονδίνους
ΒΙΝΤΕΟ: Η σπουδαία χειρονομία του Μέσι σε νεαρό «εισβολέα» που ήθελε μια selfie
Άγαλμα με την εξτρεμιστική χειρονομία του Ντεμιράλ στο EURO αποκάλυψε τουρκική πόλη
Συγκινεί ο Χοσέλου για Καρβαχάλ-«Θα προτιμούσα να είχε συμβεί σε μένα παρά σε σένα»
Ποιος προορίζεται για υπηρεσιακός προπονητής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν απολυθεί ο Τεν Χαγκ
Σοκ με Καρβαχάλ στη Ρεάλ-Ρήξη χιαστού και νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν
Νίκες με ανατροπή σε ματς-θρίλερ για Σίτι και Άρσεναλ
Στην κορυφή της Premier για ακόμα μία εβδομάδα η Λίβερπουλ
Ισοπαλία με άρωμα... Ολυμπιακού για Ρίο Άβε και Φαμαλικάο!
Ο 17χρονος Μανέ κλήθηκε ταυτόχρονα σε δύο εθνικές ομάδες-Ο επιθετικός της Γουλβς στο επίκεντρο διαμάχης