Αλεξάντερ Κάλενς: Το συναπάντημα με τον Αλμέιδα και τα δύο καθοριστικά γκολ τίτλων

Ο εκλεκτός της ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνάς της είναι ο 31χρονος Περουβιανός κεντρικός αμυντικός, Αλεξάντερ Κάλενς. Δείτε το προφίλ του νέου αποκτήματος της Ένωσης. Οι δύο τίτλοι της καριέρας τους στους οποίους πρωταγωνίστησε και η αναμέτρηση που τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ έκλεισε το κενό στο κέντρο της άμυνάς της με την απόκτηση του Αλεξάντερ Κάλενς. Ο 31χρονος αριστεροπόδαρος διεθνής Περουβιανός στόπερ είναι ο εκλεκτός του Ματίας Αλμέιδα για να πλαισιώσει τους Βίντα, Μουκουντί και Μήτογλου στο κέντρο της άμυνας.

Ο Κάλενς είναι κάτοχος ισπανικού διαβατηρίου (άρα δεν θα χρειαστεί να κόψει κάποιον από την αποστολή λόγω του συγκεκριμένου κολλήματος) και αναμένεται να ενσωματωθεί με τη νέα του ομάδα στα Σπάτα τις προσεχείς ημέρες, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη χώρα του για τις υποχρεώσεις με την εθνική Περού.

Το καλό του πόδι είναι το αριστερό, ενώ εκτός από στόπερ μπορεί να αγωνιστεί και αριστερός μπακ, ενώ είναι κάτοχος κοινοτικού διαβατηρίου (ισπανικού) και δεν θα θέτει "εμπόδια" ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Περουβιανός κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του σε επίπεδο ανδρών από την Σπορτ Μπόις τον Ιανουάριο του 2010. Ενάμιση χρόνο μετά η Ρεάλ Σοσιεδάδ ήρθε και τον έκανε δικό της. Με τους Βάσκους έπαιξε κατά κύριο λόγο με τη δεύτερη ομάδα, πριν τον αποκτήσει η Νουμάνθια ως ελεύθερο.

Δύο χρόνια μετά ήρθε το πιο πετυχημένο κεφάλαιο της καριέρας του, καθώς μεταπήδησε στη Νιου Γιορκ Σίτι. Εκεί παρέμεινε για έξι χρόνια και είχε 193 συμμετοχές, μέχρι να επιστρέψει στην Ισπανία και τη Ζιρόνα (η οποία ανήκει στο City Football Group μαζί με τη NYC). Αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του πριν την ΑΕΚ. Εκεί θα εξακολουθεί να ανήκει, καθώς στους νταμπλούχους Ελλάδας ήρθε με τη μορφή δανεισμού.

Οι αστέρες και οι "Έλληνες" με τους οποίους συνεργάστηκε

Ο 31χρονος στόπερ στην εξαετή πορεία του στο MLS με τη Νιου Γιορκ Σίτι είχε την τύχη να συνεργαστεί με θρύλους του ποδοσφαίρου.

Ο Πατρίκ Βιεϊρά έκανε τα πρώτα βήματα της προπονητικής του καριέρας στο MLS για λογαριασμό της ομάδας του City Football Group. Υπό τις οδηγίες του ο Κάλενς είχε 51 συμμετοχές, όντας μια από τις βασικές λύσεις του Γάλλου κόουτς για το κέντρο της άμυνας.

Συμπαίκτες του στη Νιου Γιορκ Σίτι υπήρξαν δύο σπουδαίες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίς, Νταβίντ Βίγια, με τον οποίο έπαιξε μαζί του για 56 φορές, όπως και με τον σπουδαίο Ιταλό μέσο και νυν τεχνικό, Αντρέα Πίρλο.

Στο παρελθόν έχει συνυπάρξει και με τρεις "Έλληνες". Στο MLS συμπαίκτης του ήταν ο νυν αριστερός μπακ του Άρη, Ρόναλντ Ματαρίτα, με τον οποίο έπαιξε μαζί 80 φορές, αλλά και με τον Αλεξάντρου Μίτριτσα, με τον οποίο συνυπήρξε σε 37 παιχνίδια. Στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και τη Νουμάνθια υπήρξε συμπαίκτης με τον άλλοτε μεσοεπιθετικό του Αστέρα και προσεχώς του Ηρακλή Ενέκο Καπίγια, ενώ στους Βάσκους συμπαίκτης του υπήρξε και ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον.

Πρωταγωνιστής στους δύο τίτλους της καριέρας του

Το παλμαρέ του μετρά δύο τίτλους, αμφότερους με τη Νιου Γιορκ Σίτι. Ο κοινός παρανομαστής των δύο τίτλων που κατέκτησε ήταν ότι κατάφερε να είναι ο πρωταγωνιστής και στα δύο καθοριστικά ματς.

Ο πρώτος τίτλος ήταν το MLS Cup (πρωτάθλημα) το 2021. Ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι (αυτός που κατακτάει τον τίτλο) κόντρα στους Πόρτλαντ Τίμπερς, αφού η κανονικά διάρκεια και η παράταση έληξαν 1-1. Ο Περουβιανός στόπερ εκτέλεσε το τέταρτο και καθοριστικό πέναλτι και η Νιου Γιορκ Σίτι επικράτησε με 4-2.

Ένα χρόνο μετά ήρθε και η κατάκτηση του Campeones Cup, του τίτλου μεταξύ του πρωταθλητή του MLS και του Campeon de Campeones (τον νικητή δηλαδή μεταξύ του πρωταθλητή και του Κυπελλούχου του Μεξικού), ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2018.

Στον τελικό του 2022, η Νιου Γιορκ Σίτι ως πρωταθλήτρια του MLS συμμετείχε στον τελικό κόντρα στην Άτλας και επικράτησε με 2-0. Ο Κάλενς ήταν βασικός και σκόραρε το πρώτο γκολ της Ένωσης.

Στις καλύτερες επιτυχίες του σε συλλογικό επίπεδο φώναξε "παρών", ελπίζοντας να ζήσει ανάλογες και με τα κιτρινόμαυρα.

Το "συναπάντημα" με τον Ματίας Αλμέιδα

Ο Ματίας Αλμέιδα γνώριζε τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή από την κοινή θητεία τους στο MLS, σε διαφορετικές όμως ομάδες, μιας και ο "Πελάδο" ήταν προπονητής στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς.

Οι δυο τους είχαν τεθεί αντιμέτωποι μόλις μια φορά (παρότι ο Κάλενς έπαιξε κόντρα στους "κουέικς" τέσσερις φορές). Ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, όταν η NYC νίκησε 2-1 την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Ο Κάλενς έπαιξε σε όλο το 90λεπτο, ενώ ένας από τους σκόρερ της ομάδας της Νέας Υόρκης ήταν ο Αλεξάντρου Μιτρίτσα.

Η πορεία του στην Εθνική Περού

Ο Κάλενς έκανε ντεμπούτο με την εθνική Περού πριν από δέκα χρόνια σε ηλικία 21 ετών. Ήταν σε ένα φιλικό παιχνίδι με το Μεξικό στις 18 Απριλίου 2013, στο οποίο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0.

Η πρώτη του συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι με το Περού έγινε οκτώ χρόνια μετά στις 21 Ιουλίου 2021. Μέχρι τότε ο Κάλενς έπαιζε σε φιλικά παιχνίδια ή έμενε στον πάγκο ή δεν συμπεριλαμβανόταν στις κλήσεις.

Το 2019 ήταν στην αποστολή της εθνικής ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Copa America, όπου ηττήθηκε από τη Βραζιλία με 3-1, ωστόσο σε όλα τα παιχνίδια ήταν στον πάγκο.

Δύο χρόνια μετά στο Copa America του 2021 ήταν και πάλι στην αποστολή του Περού, αυτή τη φορά ήταν από τις βασικές λύσεις στο κέντρο της άμυνας με τη χώρα του να καταλαμβάνει το τέλος την τέταρτη θέση, μετά την ήττα από την Κολομβία στον μικρό τελικό.

Τα τελευταία χρόνια παίζει κατά κύριο λόγο βασικός, έχοντας μπόλικο χρόνο συμμετοχής.

Αυτά έκανε την περσινή σεζόν

Στο πρώτο κομμάτι της περσινής σεζόν είχε γεμάτο χρόνο συμμετοχής με τη New York City μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, όταν η ομάδα του ηττήθηκε από τη Φιλαδέλφεια στα ημιτελικά των playoffs με 3-1.

Στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι πήρε μεταγραφή για τη Ζιρόνα (που ανήκει και αυτή στο City Football Group). Με τους Καταλανούς έπαιξε έξι φορές στη La Liga. Η Ζιρόνα δεν απέφυγε τον υποβιβασμό και τη φετινή σεζόν θα αγωνιστεί στη La Liga 2.

Δειτε Επισης

Tην τιμώρησε για την… τσιγγουνιά της Aτλέτικο ο Σούτσιτς
Η εντυπωσιακή εμφάνισή του Κάραλη στη Σικελία
Ξεκινάει προετοιμασία, Μάμας αντί Σπόλιαριτς στην κλήση Aυγουστή
Τουλάχιστον με μία ώρα καθυστέρηση η έναρξη της αναμέτρησής του Τσιτσιπά με τον Μίλερ
Βαριά ήττα χωρίς Αντετοκούνμπο για τους Μπακς
Κρίσιμες ώρες στον ΑΠΟΕΛ-Όλα δείχνουν τον Ντομίνγκεζ εκτός Αρχαγγέλου
Σκηνές απείρου κάλλους σε γήπεδο στην Ελλάδα-Οπαδοί εισέβαλαν στα αποδυτήρια, δύο παίχτες τραυματίες
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντιμέτωποι απόψε στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς
Αθανασίου: «Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι η νίκη στο ντέρμπι - Οι σκέψεις για 11άδα»
Απογοητευτικός ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την Στεάουα στην Τούμπα για το Conference League