Πρόεδρος ΚΟΕ: Διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και στήριξη στους αθλητές

Υγιής οικονομική βάση, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, εντυπωσιακή αγωνιστική παρουσία και επιτυχίες των αποστολών, εμπιστοσύνη και πολυσύνθετη στήριξη στους αθλητές και στις Ομοσπονδίες, αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας και τους χορηγούς, έντονη δραστηριοποίηση σε Κύπρο και εξωτερικό, και προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού το ερχόμενο καλοκαίρι είναι τα κύρια σημεία του απολογισμού της ΚΟΕ για το 2023, όπως αυτός παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 43ης Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στην αίθουσα ΟΠΑΠ «Ευ Αγωνίζεσθαι» στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΚΟΕ, στη Γενική Συνέλευση, στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών, καθώς και τα Επίτιμα Μέλη Τάκης Κληρίδης, και Φοίβος Χρίστου, έγινε η επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Συνέλευσης και κατατέθηκαν, από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Γεώργιο Χρυσοστόμου η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων για το 2023 και από τον Ταμία της ΚΟΕ, Αλέξανδρο Χριστοφόρου, η Έκθεση για τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, όπως επίσης και η Έκθεση του Ελεγκτή για την αντίστοιχη περίοδο. Εγκρίθηκε επίσης ο προϋπολογισμός για το 2024, ενώ η Γενική Συνέλευση διόρισε και τους Ελεγκτές για το 2024.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η Γενική Συνέλευση της ΚΟΕ, ήταν η έγκριση της πρότασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του επί σειρά ετών Νομικού Συμβούλου της ΚΟΕ Πάρι Σπανού σε Επίτιμο Μέλος. 

Παρουσιάζοντας την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2024, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός η ΚΟΕ πορεύεται με ισχυρή πλέον οικονομική βάση. Αυτό κατέστη εφικτό, όπως εξήγησε, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, της αύξησης των εσόδων από χορηγούς, της αύξησης των χορηγιών από τα προγράμματα του Olympic Solidarity και της στήριξης της πολιτείας μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, χωρίς να επηρεαστεί η επένδυση συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

«Βασική όμως προϋπόθεση της οικονομικής εικόνας μας, είναι η συνετή διαχείριση. Το ανέφερα στο παρελθόν και θέλω να το υπενθυμίσω. Διαχειριζόμαστε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη και των χορηγών, με καθαρότητα και διαφάνεια και παράλληλα ζητούμε τον έλεγχο. Μέσα από τον έλεγχο και την ανατροφοδότηση γινόμαστε καλύτεροι και επιβεβαιώνεται ότι η ΚΟΕ λειτουργεί στα πλαίσια της Διαφάνειας και της Χρηστής Διοίκησης, γεγονός που μεταξύ άλλων επιτρέπει να αποδίδεται η κρατική χορηγία στον ουσιώδη χρόνο» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ.

Στην αναφορά του για τις αγωνιστικές συμμετοχές στις Διεθνείς διοργανώσεις κατά το 2023, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι ο συνολικός απολογισμός συμμετοχής των έξι αυτών αποστολών ήταν (όπως και το 2022) εντυπωσιακός, τόσο σε αριθμό Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών και μη Αθλημάτων (25), όσο και σε αριθμό αθλητών και αθλητριών (305), στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούν - κάποιοι από αυτούς για πρώτη φορά - σε αγώνες υψηλού οργανωτικού και αγωνιστικού επιπέδου.

«Απολογισμός εντυπωσιακός (όπως και το 2022) και σε συγκομιδή μεταλλίων (σύνολο 94: 30 χρυσά, 31 αργυρά, 33 χάλκινα)» επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κύριος Χρυσοστόμου, ανέγνωσε αυτούσια την ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για το πόρισμα των όσων κατατέθηκαν στη Βουλή για τις αποστολές της ΚΟΕ και ιδιαίτερα αυτής των ΑΜΚΕ, εκφράζοντας απογοήτευση, προβληματισμό και στεναχώρια, για την αμφισβήτηση των επιλογών των Ομοσπονδιών και των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των αθλητών, υποδεικνύοντας ωστόσο πως πάνω όμως από την όποια απογοήτευση και πικρία για την άδικη κριτική, «όλοι πρέπει να κρατήσουμε ένα μόνο συναίσθημα: την περηφάνεια μας για τις αποφάσεις μας, και για την επένδυση που έχει γίνει στις Ομοσπονδίες και τους αθλητές».

Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε επίσης ότι η ΚΟΕ θα πορευτεί με την ίδια σταθερότητα στην υλοποίηση του προγράμματος της για την Ολυμπιακή χρονιά, συγχαίροντας τους τρεις αθλητές που ήδη έχουν εξασφαλίσει Ολυμπιακή κάρτα πρόκρισης για το «Παρίσι 2024» (Παύλος Κοντίδης, Ντενίς Ταραντίν και Άντρη Χριστοφόρου) καθώς και τους Προέδρους, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Ιστιοπλοΐας και Ποδηλασίας και τους προπονητές των αθλητών, για την μεγάλη επιτυχία, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα του ότι ο αριθμός των αθλητών και των Ομοσπονδιών που θα συμπεριλαμβάνονται τελικά στην Ολυμπιακή ομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα εν εξελίξει προγράμματα Olympic Solidarity, μέσω των οποίων η ΚΟΕ διαμοίρασε κατά το 2023 στις αθλητικές Ομοσπονδίες ποσό πέραν των €250.000. Συγκεκριμένα στηρίχθηκαν 30 αθλητές από 14 Ομοσπονδίες, και επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν τρία τεχνικά σεμινάρια κατάρτισης προπονητών, επιχορηγήθηκε πλάνο δράσης για ανάπτυξη αθλητικής δομής Ομοσπονδίας, επιχορηγήθηκε προετοιμασία Εθνικής ομάδας, και παραχωρήθηκε εκπαιδευτική υποτροφία σε προπονητή Ομοσπονδίας. Παράλληλα αυξήθηκαν σε εννέα οι αθλητικές υποτροφίες προ-Ολυμπιακής προετοιμασίας σε αντίστοιχο αριθμό αθλητών, που παραχώρησε το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη με το οποίο η ΚΟΕ βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία.  

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε επίσης πως σημαντική εξέλιξη στο 2023, αποτελεί η έντονη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ που λειτουργεί πλέον με τους νέους κανονισμούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, και στην οποία συμμετέχουν πλέον όλα τα αθλήματα με δύο αθλητές, ανεξαρτήτως Ολυμπιακής συμμετοχής των αθλητών. Όπως εξήγησε. όλοι οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, και η Επιτροπή εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΕ με δύο άτομα και με ένα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο έχοντας δικαίωμα ψήφου. Ήδη, η Επιτροπή εκπροσωπήθηκε σε τρία σημαντικά διεθνή συνέδρια της Επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ, και της αντίστοιχης Ελληνικής Επιτροπής, ενώ συνέβαλε με την παρουσία της στην Επιτροπή ΚΟΕ-ΚΟΑ για τα Σχέδια Υψηλής Επίδοσης, στη βελτίωση προνοιών του Σχεδίου προς όφελος των αθλητών, ανέφερε.

Στον απολογισμό του ο κ. Χρυσοστόμου παρουσίασε επίσης τη συμμετοχή αξιωματούχων και Μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε διεθνή συνέδρια και αντίστοιχες Επιτροπές, τις δράσεις της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ), και οι Επιτροπές της ΚΟΕ «Pierre de Coubertin» και «Γυναίκα και Αθλητισμός».

Ιδιαίτερα θετική και αισιόδοξη ήταν σύμφωνα με την ΚΟΕ η έκθεση του Ταμία Αλέξανδρου Χριστοφόρου, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τη μεγάλη επένδυση που έγινε στις αθλητικές αποστολές και της συνεπαγόμενης  αύξησης των εξόδων, η ΚΟΕ βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση καθώς σε αυτήν συνέβαλαν η αύξηση της κρατικής χορηγίας και των χορηγιών. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε επίσης ότι οι έλεγχοι που κρίθηκαν αναγκαίοι, ύστερα από τα όσα αναφέρθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, καθυστέρησαν σημαντικά έργα που προγραμμάτισε η ΚΟΕ τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα, όπως η ψηφιοποίηση του Αρχείου ΚΟΕ, η ανακαίνιση της Ηλεκτρικής εγκατάστασης και η ενεργειακή αναβάθμιση του Ολυμπιακού Μεγάρου και άλλα.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Γκολ ποίημα από τον Θεοφάνους της Ομόνοιας Κ16
Με τον αγώνα ΑΕΚ-Ακρίτας συνεχίζεται η Α' φάση Κυπέλλου Coca-Cola
Προανήγγειλε την μεταγραφή Γιοβετιτς η Ομόνοια
Σοκ με Γούλερι στην Ανόρθωση-Μπαίνει χειρουργείο και χάνει τη χρονιά
Επίσημα στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου ο Σοφρώνης Αυγουστή
Πρώτη απώλεια για Πάφο, στραβοπάτημα για ΑΠΟΕΛ στην 5η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan
Πάτησε μπανανόφλουδα ο ΑΠΟΕΛ, «Χ» το ντέρμπι στην Πάφο-Με την ψυχή στο στόμα νίκησε ο Απόλλωνας
Μπηχτές Σίλας για πληρωμές στην Κύπρο-«Ήθελαν να μας βάλουν πρόστιμο και μας χρωστούσαν δύο μισθούς»
Ανακατεύει την τράπουλα ο Ντομίνγκες-Ψάχνει για το τρίποντο αλλά σκέφτεται και το παιχνίδι με την Σάμροκ
Έρχεται με τέσσερις μήνες καθυστέρηση στην Κύπρο ο Καμορανέζι