Έκανε τον απολογισμό του και παρέδωσε τη σκυτάλη ο Μιχαηλίδης-Υποδομές, μεταρρυθμίσεις και στήριξη αθλητών

Στο έργο της κατασκευής και αναβάθμισης γηπέδων, κολυμβητηρίων και άλλων αθλητικών υποδομών, στη σειρά μεταρρυθμίσεων στον αθλητισμό, στη συνεχή στήριξη αθλητών υψηλής απόδοσης αλλά και μικρότερων ηλικιών, στα προγράμματα μαζικής άθλησης, προσέλκυσης αθλητικού τουρισμού, ελέγχου ιδιωτικών σχολών γυμναστικής, καθώς και σε πολλά άλλα, αναφέρθηκε σήμερα στον απολογισμό του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για την πενταετή θητεία 2019-2024, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο της πενταετίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε  ότι προκειμένου να ανταποκριθούν ως ΔΣ επάξια στην αποστολή του Οργανισμού, αλλά και αφουγκραζόμενοι την επιτακτική ανάγκη για προώθηση ουσιαστικών τομών στον χώρο του αθλητισμού, πορεύτηκαν με αποφασιστικότητα και θάρρος - λαμβάνοντας αρκετές φορές δύσκολες και μη δημοφιλείς αποφάσεις - μετουσιώνοντας σε πράξη όραμά τους για την πορεία και το μέλλον του κυπριακού αθλητισμού.

Σημείωσε πως έθεσαν την αμέριστη στήριξη του Κύπριου αθλητή στο επίκεντρο στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής που ο ΚΟΑ έχει εκπονήσει για τον αθλητισμό.

Μέσα από συλλογική προσπάθεια, το Διοικητικό Συμβούλιο υλοποίησε σειρά από στοχευμένες δράσεις, πρόσθεσε, θέτοντας στέρεα τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού αθλητισμού σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα, τον αγωνιστικό, τον μαζικό, τον κοινωνικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως έγιναν 232 συναντήσεις και 326 συνεδρίες του ΔΣ, καθώς επίσης και 412 εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της πενταετούς  θητείας του ΔΣ, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο έργο που έχει επιτελεστεί συνοπτικά.  

Είπε πως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προώθησης μίας σειράς αθλητικών μεταρρυθμίσεων, ύψιστης σημασίας θεωρείται η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για εκπόνηση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, η οποία σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής στα αθλητικά δρώμενα του τόπου, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τις άοκνες προσπάθειες του ΚΟΑ για επίτευξη συνθηκών, αφενός ασφαλούς και υγειούς ανταγωνισμού, και αφετέρου ισότιμης συμμετοχής.

Περαιτέρω, προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής υιοθέτησης και εφαρμογής του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης από το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών και οργανισμών, ο Οργανισμός προχώρησε στην παροχή υπηρεσίας Κεντρικού Λογιστηρίου και Αρχείου στις Ομοσπονδίες, και στη δημιουργία σχετικού εγχειριδίου για την ετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού, επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε έργα τα οποία, είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε η υλοποίηση τους βρίσκεται σε εξέλιξη, στη βάση ενός δημιουργικού σχεδιασμού.

Τέτοια έργα είναι το Στάδιο Αλφαμέγα στη Λεμεσό, μια επένδυση που ανέρχεται στα €44 εκ, το οποίο αποτελεί συνέργεια των τριών μεγάλων ομάδων της Λεμεσού ΑΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΑΡΗ, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, με εργασίες ύψους €5.6 εκ., με το εν λόγω έργο να περιλαμβάνει και δεκαετή συντήρηση με συνολικό κόστος €6,5 εκ., η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Δόξας Κατωκοπιάς για €2.3 εκ, τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, ύψους €1.3 εκ., η ανακατασκευή του «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, με συνολική δαπάνη €1.8 εκ, που αναστάλθηκε δύο φορές, μέχρι τον Μάϊο 2024.

Ακόμα τα γήπεδα Κοινωνικού Αθλητισμού στην Πάφο ύψους 250.000 ευρώ, το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Κορμακίτη, που αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ, τα έργα αναβάθμισης στα γήπεδα στίβου του ΓΣΠ, ύψους €1.7 εκ.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Δευτερά, ως μέρος του Maronite Sporting Centre, με εγκεκριμένη χορηγία ύψους 150 χιλιάδων ευρώ, στο Ιασόνειο Κέντρο ΑμεΑ Ενηλίκων για 150 χιλιάδες ευρώ, στις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό  γήπεδο της ΑΕΚ Λάρνακας ύψους 425 χιλιάδων ευρώ, στις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ανόρθωσης ύψους 200 χιλιάδων ερώ, στις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Σαλαμίνας, ύψους 300.000 ευρώ, στις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Εθνικού Άχνας ύψους 500.000 ευρώ, στις σβελτιωτικές εργασίες στο Στάδιο ΓΣΖ ύψους €800.000 και στην ανακατασκευή στίβου ύψους 2,000,000.

Εκανε ακόμη αναφορά στην αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην οδό Σπερχειού στη Λεμεσό, για 740 χιλιάδες ευρώ, στην επιδιόρθωση του συνθετικού τάπητα του στίβου του Τσιρείου Σταδίου, για λογαριασμό της ΚΟΕΑΣ, ύψους 232 χιλιάδων ευρώ, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Βορόκληνης, μια επένδυση των 147 χιλιάδων ευρώ, στην ανακατασκευή του χορτοτάπητα στο στάδιο Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι ύψους 310,000, στις μελέτες για την αναβάθμιση των γηπέδων των τριών προσφυγικών σωματείων Ανόρθωση, Εθνικός Άχνας, Νέα Σαλαμίνα ύψους 150.000 ευρώ.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε ακόμη αναφορά σε ένα πολυσήμαντο έργο - πέραν των αθλητικών υποδομών – που αφορά την απόφαση για την δημιουργία και ανέγερση Εθνικού Μουσείου Αθλητισμού ΚΟΑ.  Όπως είπε, ο χώρος ανέγερσης έχει ήδη εντοπιστεί και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μακάρειου Αθλητικού Κέντρου.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης, που στόχο έχει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη σε αριθμό εκπροσώπηση και διάκριση της χώρας σε μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, με κυριότερη έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είπε πως κατά την τελευταία διετία αναβαθμίστηκαν οι λειτουργικές και οικονομικές πτυχές του Σχεδιασμού και πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο στηρίχθηκαν 42 αθλήτριες και αθλητές σε 4 κατηγορίες ανά έτος, μαζί με 30 συνολικά προπονητές, με τον εν λόγω προϋπολογισμό να κυμαίνεται μεταξύ €600.000-€700.000. 

Αναφορικά με το Σχέδιο Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών Ατομικών Ολυμπιακών Αθλημάτων [U23], είπε πως κατά τη διετία 2019-2021 ο οδηγός λειτουργίας και τα αγωνιστικά κριτήρια ένταξης αναθεωρήθηκαν με υποβοηθητικές προς τους αθλητές πρόνοιες, πάντοτε με την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλίδων, και η οικονομική στήριξη ανήλθε μεταξύ €230.000-€260.000, για κατά μέσο όρο 54 αθλητές και 46 προπονητές ανά έτος.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού κυμάνθηκε μεταξύ €1,1-€1,2 εκ., μέσα στο οποίο εντάχθηκε και το γυναικείο ποδόσφαιρο το 2020, ενώ η σύσταση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Νεαρών Αθλητών με Προοπτική, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το 2022, στηρίζει με €150.000 ετησίως την προαγωγή του εξωσχολικού αθλητισμού στις νεαρές ηλικίες, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο όσους αθλητές παρουσιάζουν προοπτική, τόσο σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη τους όσο και με την επίτευξη μελλοντικών διακρίσεων.

Όσον αφορά στο Παλαιό Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης, καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για επίλυση του θέματος και ο Οργανισμός ύστερα από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ετοίμασε πρόταση που να ρυθμίζει με κανονισμού τους τρόπους λειτουργίας του σχεδίου. Η πρόταση, είπε, έχει αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και νοουμένου ότι θα αντικριστεί θετικά, ο Οργανισμός θα προχωρήσει με τις απαραίτητες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές και τροποποιήσεις.

Σε άλλο σημείο του απολογισμού του αναφέρθηκε στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ ΚΟΑ και Υπουργείου Άμυνας, στο οποίο προνοούνται μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού διευκολύνσεων σε όλες τις κατηγορίες επίλεκτων διεθνών και σωματειακών αθλητών και η αύξηση του αριθμού των αθλητών σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, καθώς επίσης και των σωματείων. Επίσης, κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας των ομάδων στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, επετεύχθηκε η χορήγηση αθλητικής άδειας, εφόσον αυτή συμπίπτει με τις ημερομηνίες παραμονής στα ΚΕΝ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του αθλητικού τουρισμού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως πέραν της συναντίληψης και των συντονισμένων δράσεων με το αρμόδιο υφυπουργείο, πραγματοποιήθηκαν τρία συνέδρια διεθνούς εμβέλειας. Πρόσθεσε πως εντείνονται και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επιδοτήσεων από μέρους του ΚΟΑ προς τις Ομοσπονδίες για διεκδίκηση και φιλοξενία στην Κύπρο μεγάλου βεληνεκούς διεθνών εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων.

Ειδική αναφορά έκανε στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος διεκδίκησης από μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης του Ομίλου της FIBA για το «Ευρωμπάσκετ 2025», μέσα από συντονισμένες ενέργειες προώθησης της υποψηφιότητας της χώρας, μεταξύ ΚΟΑ, Ομοσπονδίας και Πολιτείας.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως μέσα από την πληθώρα των προγραμμάτων μαζικής άθλησης που προσφέρονται από τον ΚΟΑ, το ΔΣ πέτυχε την εισαγωγή νέων δράσεων και την αύξηση των κέντρων παροχής σε 598 συνολικά, με τη συμμετοχή 15 περίπου χιλιάδων ατόμων, κυρίως μικρών παιδιών.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές και στις δράσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό του Οργανισμού για νομοθετική ρύθμιση, για την προάσπιση της ισότητας των φύλων και της ισότιμης συμμετοχής στον κυπριακό αθλητισμό, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και τη διασφάλιση ίσων παροχών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Κατόπιν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το ΔΣ του ΚΟΑ έχει επίσης ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή στα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως για πρώτη φορά η Κύπρος από τις αρχές του 2023 εκπροσωπείται στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλευτικού Σώματος Κοινοπολιτειακών Αγώνων, CABOS, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που έχει να συμμετέχει στα σώματα λήψης αποφάσεων και καθορισμού της αθλητικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός συμμετέχει στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του EPAS, με στόχο την προώθηση της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης της προοπτικής της ισότητας των φύλων στις εργασίες του EPAS.   

Επιπρόσθετα, είπε, ο ΚΟΑ συνεχίζει να είναι ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της εκστρατείας BE ACTIVE στην Κύπρο με τεράστια επιτυχία.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε σε σχέση με την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών σωματείων, πως το ΔΣ θεσμοθέτησε πρόσθετη χορηγία ύψους €750,000, αρχής γενομένης από το 2021.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, εκτιμώντας το πολυσχιδές έργο που επιτελείται από το παραολυμπιακό κίνημα, επιβράβευσε οικονομικά - μέσα από ειδικές ρυθμίσεις - αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν σε κατηγορίες αθλημάτων που δεν εμπίπτουν στους εθνικούς σχεδιασμούς του Οργανισμού.

Επίσης, προχώρησε στην υπογραφή του νέου αναβαθμισμένου Πρωτοκόλλου με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, έτσι ώστε να στηρίξει εμπράκτως τις εν λόγω ευάλωτες ομάδες, μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη πως ένας εξίσου σημαντικός τομέας είναι αυτός των Δελτίων Υγείας, και πως το Διοικητικό Συμβούλιο από τον Ιούνιο του 2019 ολοκλήρωσε μία δέσμη από διοικητικές και τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, έχει επιτευχθεί η μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων για κανονική έκδοση Δελτίων Υγείας από 21 ημέρες σε 12 και η αύξηση του αριθμού αιτήσεων από 12.000 περίπου τον χρόνο σε 16.000.

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, παρά την όποια καλοδεχούμενη κριτική για τυχόν ελλείψεις και αδυναμίες, ο ΚΟΑ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός νέου, τεχνολογικά προηγμένου συστήματος έκδοσης των καρτών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, ο ΚΟΑ έχει εκδώσει συνολικά 211.100 κάρτες φιλάθλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει για 30 συναπτά έτη το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, το οποίο πραγματοποίησε εξετάσεις σε περίπου 5000 αθλητές και αθλούμενους κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Είπε, σε άλλο σημείο, πως μια ακόμη σημαντική αρμοδιότητα του ΚΟΑ είναι η διάθεση κρατικής γης προς αθλητικούς φορείς για τη δημιουργία και ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, τομέας όπου το απελθόν Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε σύναψη αρκετών συμβάσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για πάρα πολλά χρόνια.

Αναφέρθηκε στη τροποποίηση της Σύμβασης Μίσθωσης κρατικής γης μεταξύ ΚΟΑ και Υπουργείου Εσωτερικών, με δικαίωμα υπεκμίσθωσης στη Μαρωνιτική Κοινότητα για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου “Maronite Sports Center”. Είπε ο Οργανισμός, κατά το 2022, έχει επιχορηγήσει το ποσό των €125 χιλιάδων σε Ομοσπονδίες για διεξαγωγή αθλητικών ανταλλαγών με αντίστοιχες αθλητικές αρχές με τις οποίες έχει υπογεγραμμένη Συμφωνία, Μνημόνιο ή Πρωτόκολλο, πρόνοια από την οποία επωφελήθηκαν συνολικά περίπου 800 αθλητές και αθλήτριες.

Όσον αφορά στον νευραλγικό τομέα του ελέγχου ιδιωτικών σχολών γυμναστικής, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, εν μέσω της διαδικασίας ολοκλήρωσης και εκσυγχρονισμού του νέου κανονιστικού πλαισίου, ο Οργανισμός στοχεύει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο και στη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους. Έχει επίσης, είπε, ολοκληρωθεί το προσχέδιο των νέων  Κανονισμών περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής, το οποίο σκοπό έχει να εκσυχρονίσει και να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία στα νέα δεδομένα και προκλήσεις.

Ανέφερε πως, κατά την περίοδο 2021-2023, αδειοδοτήθηκαν 555 Σχολές, ενώ ο ΚΟΑ προέβη σε 1033 συνολικά ελέγχους εντός του 2022, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία του ΚΟΑ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Οργανισμός έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει τις μελέτες για τη νέα οργανωτική δομή του Οργανισμού αλλά και την οργανωτική δομή των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν ή τις οποίες διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο του ΚΟΑ, Γιάννη Ιωάννου, και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ενώ ευχαρίστησε το δικό του ΔΣ, τη Γενική Διευθύντρια, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις Ομοσπονδίες, την ΚΟΕ, τους δημοσιογράφους, και τέλος όλους του εθελοντές και αφανείς ήρωες, τη ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού, όπως είπε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε την μεταγραφή Γιοβετιτς η Ομόνοια
Σοκ με Γούλερι στην Ανόρθωση-Μπαίνει χειρουργείο και χάνει τη χρονιά
Επίσημα στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου ο Σοφρώνης Αυγουστή
Πρώτη απώλεια για Πάφο, στραβοπάτημα για ΑΠΟΕΛ στην 5η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan
Πάτησε μπανανόφλουδα ο ΑΠΟΕΛ, «Χ» το ντέρμπι στην Πάφο-Με την ψυχή στο στόμα νίκησε ο Απόλλωνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έξαλλος ο Μέσι-Εξύβρισε χυδαία τον διαιτητή
Ανίκητος ο Διούδης-Απέκρουσε δύο πέναλτι στην Τουρκία
Ανακατεύει την τράπουλα ο Ντομίνγκες-Ψάχνει για το τρίποντο αλλά σκέφτεται και το παιχνίδι με την Σάμροκ
Έρχεται με τέσσερις μήνες καθυστέρηση στην Κύπρο ο Καμορανέζι
Θέμα ωρών το deal της ΚΟΠ με Σωφρόνη-Ανακοινώνεται και σηκώνει μανίκια