Αραντίνα: Το σεξουαλικό σκάνδαλο που στοιχειώνει την αντίπαλο της Ρεάλ

Με μια πρώτη ματιά, ο αγώνας Κυπέλλου στο «Aranda de Duero» μοιάζει με παραμυθένια συνάντηση μεταξύ μιας ταπεινής περιφερειακής ομάδας και της θρυλικής Ρεάλ Μαδρίτης. Η Αραντίνα είναι μια πόλη 33.000 κατοίκων ανάμεσα στην επαρχία Καστίλλης και Λεόν και η ομάδα της δίνει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού από την τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας (Segunda Federacion). Μάλιστα, δεν έχει παίξει ποτέ σε επαγγελματική κατηγορία.

Αλλά για πολλούς, ο σύλλογος εξακολουθεί να συνδέεται περισσότερο με μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης του 2017 που αφορούσε ένα ανήλικο κορίτσι. Μάλιστα, το θέμα πήρα μεγάλες διαστάσεις και καλύφθηκε ευρέως στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έγινε επίκεντρο διχαστικών κοινωνικών και πολιτικών σχολίων σε όλη την Ισπανία.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο «Caso Arandina» έλαβαν χώρα στις 24 Νοεμβρίου 2017, σε ένα διαμέρισμα που μοιράζονταν τρεις πρώην παίκτες της Αραντίνα: ο τερματοφύλακας, Βίκτορ Ροντρίγκες (22 ετών τότε) και οι επιθετικοί Κάρλος Κουαδράδο (24 ετών τότε) και Ραούλ Κάλβο (19 ετών τότε). Στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, οι τρεις παίκτες συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία και την επόμενη μέρα έμειναν ελεύθεροι από το σύλλογο.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019, οι τρεις ποδοσφαιριστές κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα από το δικαστήριο «Audiencia Provincial de Burgos». Ο καθένας καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 38 ετών, αν και τα εκτίσημα χρόνια ήταν μάξιμουμ 20. Επίσης, το δικαστήριο διέταξε την καταβολή 150.000 ευρώ (και από τους τρεις) στο θύμα.

Ενώ οι παίκτες είχαν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, το δικαστήριο δέχθηκε τις καταθέσεις του θύματος και των πραγματογνωμόνων που την είχαν εξετάσει. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι είχε αρνηθεί να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις με τους άνδρες, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει. Παράλληλα, ο δικαστής έκρινε ότι οι ποδοσφαιριστές γνώριζαν ότι το κορίτσι (15 ετών) ήταν κάτω από τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή στην Ισπανία (που είναι τα 16).

Ο Ροδρίγκες, ο Κουαδράδο και ο Κάλβο καταδικάστηκαν σε 14 χρόνια φυλάκιση ο καθένας για το αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης και σε άλλα 24 χρόνια ο καθένας για τη συνέργεια στη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε εκφοβισμός προς το θύμα. Άλλωστε, ήταν στο διαμέρισμά τους, τα φώτα ήταν κλειστά και οι τρεις ήταν μεγαλύτεροι και σωματικά πιο δυνατοί από αυτήν.

Και οι τρεις άσκησαν έφεση, και καθώς η νομική υπόθεση συνεχιζόταν, η υπόθεση σύρθηκε σε βαθιές και σκληρές πολιτικές και πολιτιστικές μάχες στην ισπανική κοινωνία.

Μέρες μετά την ετυμηγορία του Δεκεμβρίου 2019, κυκλοφόρησαν ηχητικά μέσω του Διαδικτύου με προφανή πρόθεση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η μαρτυρία του θύματος. Η συνιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος VOX, Κριστίνα Σεγκί υποστήριξε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι «δεν υπήρξε βιασμός» και μίλησε για «πίεση των μέσων ενημέρωσης από τις φεμινίστριες».

Τελικά τέσσερις μήνες αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο Καστίλλης και Λεόν απάλλαξε τον Κάλβο από όλες τις κατηγορίες, ενώ οι ποινές για τους Κουαδράδο και Ροντρίγκες μειώθηκαν σε τέσσερα και τρία χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η αποζημίωση επίσης μειώθηκε στα 10 χιλιάδες ευρώ. Στην έφεση που κατέθεσαν οι ποδοσφαιριστές αποδείχθηκε ότι παρά το γεγονός πως πράγματι διαπράχθηκε σεξουαλική πράξη, δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για εκφοβισμό εναντίον της ανήλικης κοπέλας.

Στο πόρισμα του δικαστηρίου σημειώθηκε επίσης πως το θύμα προηγουμένως είχε ανταλλάξει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με τον Κάλβο, είχε πάει με τη δική της βούληση στο διαμέρισμά του και κατόπιν συνευρέθηκε ερωτικά με τον ποδοσφαιριστή στην κρεβατοκάμαρά του. Στην αιτιολογία της απόφασης προστέθηκε και το γεγονός πως ο Κάλβο και το θύμα ήταν σε παρόμοια ηλικία και κατάσταση ωριμότητας.

Η απόφαση του δικαστηρίου φυσικά δίχασε την κοινότητα. Από τη μια πλευρά καλωσορίστηκε από φωνές που έκριναν πολύ αυστηρή την αρχική ποινή εις βάρος των τριών παικτών της Αραντίνα, τη στιγμή που άλλοι τη στηλίτευσαν και χρέωσαν την υποχώρηση πάνω στις πιέσεις που δέχθηκε το δικαστήριο από συντηρητικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση ακόμα δεν είχε τελεσιδικήσει. Τον Νοέμβριο του 2022 άλλωστε μεταφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο αναθεώρησε τις ποινές για τους Κουαδράδο και Ροντρίγκες και τους καταδίκασε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης. Στη συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο πολυσυζητημένος νέος νόμος «solo si es si» (μόνο ναι σημαίνει ναι) κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ένας νόμος που ορίζει πως η συγκατάθεση πρέπει να δοθεί προφορικά πριν από οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής δραστηριότητας.

Υπό διαφορετικές συνθήκες και κάτω από το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι δυο πρώην παίκτες της Αραντίνα κινδύνευαν με ποινή που θα ξεπερνούσε τα δέκα χρόνια! Με την αλλαγή του νόμου ωστόσο έπεσαν στα «μαλακά», αλλά οι αντιδράσεις φυσικά δεν άργησαν να καταφτάσουν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας για παράδειγμα επέκρινε τον νόμο για τις πολλές ερμηνείες που μπορεί να δεχθεί κυρίως από σεξιστές δικαστές που επιτηδευμένα θα επιχειρήσουν να παραποιήσουν το πνεύμα της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση οι Κουαδράδο και Ροντρίγκες είδαν τα σίδερα της φυλακής στις 21 Απριλίου του 2023, σε μια υπόθεση που συνεχίζει να απασχολεί την κοινότητα της Αραντίνα η οποία ανά καιρούς κάνει την εμφάνισή της σε πολιτικά debate στην Ισπανία.

Πηγή: The Athletic, Diario ASa

Δειτε Επισης

Τα «θηρία» του Champions League θα ψάξουν το 2/2
«Οι διαιτητές πήραν όλες τις αποφάσεις κατά της Μίλαν»
Μένει άλλους δυο μήνες εκτός ο Σο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Επτάρα η Ντόρτμουντ, πεντάρα η Μπαρτσελόνα-Τα αποτελέσματα του Champions League
Σάλος με τον διαιτητή Μαρέσκα-Τιμωρήθηκε για ένα μήνα επειδή φέρεται να απείλησε παίκτη
ΒΙΝΤΕΟ: Ποδοσφαιριστής «πέταξε» στον αέρα και έδιωξε σίγουρο γκολ-Έφτασε το πόδι του στο οριζόντιο δοκάρι
ΒΙΝΤΕΟ: Η διαιτητής που παράτησε το ποδόσφαιρο για να γίνει μοντέλο
Στον «αέρα» ο Τεν Χαγκ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σύμφωνα με τα αγγλικά πρωτοσέλιδα
Η Ρεάλ βάζει πωλητήριο στον Τσουαμενί
Ο Νεϊμάρ ανακοίνωσε την επιστροφή του στις προπονήσεις με την Αλ Χιλάλ