To πρωτόγνωρο της κλήρωσης του Κυπέλλου και οι θύμησες από ΕΠΑ, Πεζοπορικό και Ευαγόρα

Η κλήρωση του Κυπέλλου Κύπρου για την προημιτελική φάση, επεφύλαξε δύο μεγάλα ντέρμπι και δύο αναμετρήσεις με φαβορί για πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού, ωστόσο δημιούργησε και μια νέα ιστορία στον θεσμό του κυπέλλου, αφού δύο από αυτά τα ζευγάρια συναντιούνται για πρώτη φορά στα χρονικά, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προημιτελική φάση.

Πρόκειται για το ζευγάρι Ανόρθωση-Άρης και το ζευγάρι Ομόνοια-ΑΕΖ. Για το δεύτερο ήταν απολύτως φυσιολογικό, αφού η ομάδα του Ζακακίου κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να προκριθεί σε προημιτελική φάση του κυπέλλου και θα βρει απέναντί της, την δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα του θεσμού, Ομόνοια, που μετρά 15 κατακτήσεις του συγκεκριμένου τροπαίου και είναι μάλιστα η κάτοχός του, από την περσινή χρονιά.

Από την άλλη, σε ότι αφορά στο ζευγάρι Ανόρθωση-Άρης, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού οι δύο ομάδες κουβαλούν μεγάλη ιστορία στο κύπελλο, αλλά ποτέ δεν έτυχε να συναντηθούν στα προημιτελικά του θεσμού. Συνολικά η Ανόρθωση προκρίθηκε στα προημιτελικά 54 φόρες και ο Άρης 23 φορές.

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν σε άλλους γύρους αντιμέτωπες, με την Ανόρωση να μετρά 4 νίκες και τον Άρη μία, με την ομάδα της Αμμοχώστου να προκρίνεται δύο φορές και την Ελαφρά Ταξιαρχία μία φορά.

Η πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν για τον β’ γύρο του κυπέλλου το 1976-1977 με την Ανόρθωση να κερδίζει και να προκρίνεται με σκορ 0-2. Τη σεζόν 1989-90 παρότι η Ανόρθωση κέρδισε με 3-2, αποκλείστηκε αφού η ομάδα της Λεμεσού επικράτησε με 1-0 στη Λεμεσό και τσέκαρε εισιτήρια για τους ημιτελικούς. Τέλος συναντήθηκαν στο κύπελλο τη σεζόν 2007-08 όταν τότε υπήρχε το σύστημα ομίλων, με την Ανόρθωση να επικρατεί με 2-3 και 2-1 και να τερματίζει πρώτη στον όμιλο και τον Άρη να μένει τελευταίος.

Μηδενική προϊστορία και στο Σαλαμίνα-Πάφος αλλά...

Αδύνατο είναι επίσης να εντοπιστούν αγώνες ανάμεσα σε Σαλαμίνα και Πάφο για τα προημιτελικά του κυπέλλου, αφού οι δύο ομάδες αναμετρώνται για πρώτη φορά στα χρονικά σε αυτή τη φάση του θεσμού. Παρόλα αυτά, στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 1988-89 η Νέα Σαλαμίνα είχε παίξει στα προημιτελικά με τον Ευαγόρα Πάφου, που στη συνέχεια μαζί με τον ΑΠΟΠ, δημιούργησαν την σημερινή ομάδα Πάφος Fc.

Τότε, νικήτρια του ζευγαριού ήταν η Νέα Σαλαμίνα που παρότι έμεινε στην ισοπαλία 1-1 στο πρώτο παιχνίδι και κέρδισε με 3-0 στο δεύτερο. Σημειώνεται ότι η Νέα Σαλαμίνα στο θεσμό του κυπέλλου κατάφερε να φθάσει μέχρι τα προημιτελικά 34 φορές, ενώ η Πάφος Fc τρεις. Ως Ευαγόρας και ΑΠΟΠ, οι ομάδες της Πάφου προκρίθηκαν στην συγκεκριμένη φάση από οκτώ φορές.

Ποτέ με Απόλλωνα, μόλις μία φορά με ΑΕΛ

Το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών δεν είναι ακόμη γνωστό, αφού Απόλλων και ΑΕΛ αναμετρώνται την ερχόμενη Τετάρτη στο Αλφαμέγα για το γύρο των 16 και η νικήτρια ομάδα θα αναμετρηθεί με την ΑΕΚ για τα προημιτελικά του κυπέλλου.

Εάν νικήτρια ομάδα είναι ο Απόλλωνας, τότε και το τέταρτο ζευγάρι θα είναι η πρώτη φορά που αναμετράται στη συγκεκριμένη φάση του κυπέλλου, αφού ποτέ στο παρελθόν οι δύο ομάδες δεν τέθηκαν αντιμέτωπες. Αντίθετα, εάν νικήτρια είναι η ΑΕΛ, θα επαναληφθεί το ζευγάρι της χρονιάς 2019-20, όταν οι γαλαζοκίτρινοι της Λεμεσού προκρίθηκαν με δύο ισοπαλίες, 0-0 στο Τσίρειο και 1-1 στο ΑΕΚ Αρένα, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ήταν η χρονιά που το κύπελλο διακόπηκε στην ημιτελική φάση λόγω του κορωνοϊού.

Αναμετρήσεις ανάμεσα στις ομάδες της Λεμεσού, ΑΕΛ και Απόλλωνα και τις ομάδες πρόδρομους της ΑΕΚ, ΕΠΑ και Πεοζπορικό είχαμε συνολικά τέσσερις στο παρελθόν. Δύο προκρίσεις μέτρησε ο Απόλλωνας και από μία οι υπόλοιπες τρεις ομάδες.

Η τελευταία χρονικά, αφορούσε την αναμέτρηση Πεζοπορικού και ΑΕΛ, που έγινε το 1986-1987, με την ομάδα της Λεμεσού να προκρίνεται στα ημιτελικά (0-0, 0-1). Έξι χρόνια προηγουμένως, την πρόκριση είχε πανηγυρίσει ο Απόλλωνας, που είχε κερδίσει εκτός έδρας την ΕΠΑ με 2-0. Τη σεζόν 1973-74 και πάλι οι κυανόλευκοι πέρασαν στα ημιτελικά, επικρατώντας του Πεζοπορικού με 4-1 στη Λεμεσό. Στον επαναληπτικό είχαν γνωρίσει την ήττα με 1-0 στη Λάρνακα.

Την προηγούμενη χρονιά, 1972-73, ο Πεζοπορικός είχε αποκλείσει στα προημιτελικά την ΑΕΛ με εκτός έδρας νίκη 2-0, ενώ τη σεζόν 1967-68 η ΕΠΑ επιβλήθηκε του Απόλλωνα σε διπλούς αγώνες (0-0, 0-1).

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν