Απειλεί τις ΗΠΑ το Ιράν-«Αν χτυπήσετε δύο φορτηγά πλοία μας θα ανταποδώσουμε»

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο στοχοποίησης δύο φορτηγών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα απηύθυνε η Τεχεράνη με σχετικό βίντεο. Για τα δύο πλοία εδώ και καιρό υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμεύουν ως επιχειρησιακές βάσεις για τους Ιρανούς καταδρομείς, μετά και την εκστρατεία της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η δήλωση του Ιράν για τα πλοία Behshad και Saviz φαίνεται να καταδεικνύει την εντεινόμενη ανησυχία της Τεχεράνης για τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα των τελευταίων ημερών στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη με στόχο τους Χούθι που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα Behshad και Saviz είναι νηολογημένα ως εμπορικά φορτηγά πλοία σε μια εταιρεία με έδρα την Τεχεράνη, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ως «βιτρίνα» για τις κρατικές Ναυτιλιακές Γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αναφέρουν οι Times of Israel. Το Saviz, και κατόπιν το Behshad, πλέουν εδώ και χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης, και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις κατασκόπων για την παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Μάλιστα, στη δήλωση βίντεο του τακτικού στρατού του Ιράν, ένας αφηγητής περιγράφει για πρώτη φορά τα πλοία ως «πλωτά οπλοστάσια».

Ο αφηγητής υποστηρίζει ότι το Behshad βοηθάει μια ιρανική αποστολή για την «καταπολέμηση της πειρατείας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν». Ωστόσο, το Ιράν δεν είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε καμία από τις πρόσφατες εκστρατείες κατά της αυξανόμενης πειρατείας της Σομαλίας στην περιοχή στη σκιά των επιθέσεων των Χούθι.

Η ιρανική δήλωση τελειώνει με μια προειδοποίηση ενώ εμφανίζονται πλάνα από αμερικανικά πολεμικά πλοία να στοχοποιούνται.

Πηγή: skai

Δειτε Επισης

Νέο σόου Μέσι με την Ίντερ Μαϊάμι-Έβαλε το γκολ της νίκης ο Κατράνης με τη Σολτ Λέικ
Αλλαγή σελίδας στην Πόρτο-Νέος πρόεδρος ο Αντρέ Βίλας Μπόας, τέλος ο Ντα Κόστα μετά από 42 χρόνια
Γερά στο κόλπο για Ευρώπη η Λάτσιο και για… υποβιβασμό η Βερόνα
«Αγκαλιά» με το Champions League η Ατλέτικο Μαδρίτης
Έφυγε με βαθμό από το «Parc de Princes» αναβάλλοντας την στέψη της Παρί η Χάβρη
Καθάρισε την Μπράγκα με τριάρα και... περιμένει η Μπενφίκα
Υποβιβάστηκε η ομάδα των Μανωλά και Πασαλίδη
Κοπεγχάγη-Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον παίκτη που δεν γνώριζε κανείς
Η Λέστερ επέστρεψε στην Premier League
Νέα εποχή στη Λιβερπουλ-Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ