Ο Μανθάνο αδίκησε τη Ρεάλ, φέρνοντας μνήμες από τον Κλάιβ Τόμας, γιατί ένα ματς δεν λήγει σαν το μπάσκετ
09:36 - 05 Μαρτίου 2024
Ήταν μια εποχή, το 1978, που η τηλεόραση και γενικά τα ΜΜΕ, άρχιζαν να κάνουν δυναμική παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις! Ο Τόμας, ήταν ένας γραφικός τύπος, που είχε αρνηθεί να υπογράψει πριν το Μουντιάλ τη δήλωση, που έκαναν όλοι οι διαιτητές, πως θα απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Και η απόφαση της FIFA να του επιτρέψει να διαιτητεύσει, ανεξάρτητα από την απόφασή του να μην υπογράψει το πρωτόκολλο εχεμύθειας, θα πυροδοτούσε μια βόμβα!
Ο Κλάιβ Τόμας είχε φυσικά να πει πολλά μετά από μια τέτοια απόφαση. Αν είχε υπογράψει το χαρτί, μπορεί να είχε προφυλαχθεί και να σκεφτόταν ότι δεν έπρεπε να μιλήσει. Με το γεγονός, όμως, πως δεν δεσμευόταν από κάτι, η χειροβομβίδα είχε απασφαλίσει.
Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι τον περίμεναν να επιστρέψει στα αποδυτήρια εκείνη τη μέρα και του είπαν, δήθεν για φήμες ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε, είχε πρόθεση να τον στείλει σπίτι. «Θα σε στείλουν πίσω, γιατί ανεξάρτητα από τυχόν διαμαρτυρίες που μπορεί να προκύψουν ή όχι, από το στρατόπεδο της Βραζιλίας, η FIFA δεν θέλει σκάνδαλα» του είπαν και τον… κούρδισαν, αφού γενικά, ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε το σόου.
Ο Ουαλός διαιτητής «τσίμπησε» στο δόλωμα και μίλησε. «Είδα την κεφαλιά», εξήγησε, «δεν είδα, όμως, την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα. Είχα απομακρυνθεί. Είχε χτυπήσει το χρονόμετρο μου ήδη. Σε ό,τι με αφορούσε, το παιχνίδι είχε τελειώσει. Οι Βραζιλιάνοι έχουν μόνο τον εαυτό τους να ψέξουν. Δεν θα έπρεπε να έχουν σπαταλήσει τόσο πολύ χρόνο, για να χτυπήσουν το κόρνερ».
Αναμφίβολα πεπεισμένος για την ορθότητα των πράξεών του, ο Τόμας μετά από μια βραδιά στο Μπουένος Άιρες που φέρεται να πέρασε σε νυχτερινό μαγαζί παρέα με τον Κλιφ Μόργκαν, επικεφαλής του BBC Sport και τον κορυφαίο σχολιαστή τότε, Ντέιβιντ Κόλμαν, έπεσε για ύπνο στο ξενοδοχείο του.
Το επόμενο πρωί, ο Τόμας ξύπνησε από τον Φρίντριχ Ζάιπελτ, επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA. Ήταν έξω από το δωμάτιο του, για να του πει πως «οι περαιτέρω υπηρεσίες του δεν θα απαιτούνταν στο τουρνουά και ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στη Βρετανία», αφού οι δηλώσεις του είχαν δει το φως της δημοσιότητας!
Ήταν το τέλος της διεθνούς καριέρας του και δεν θα αναλάμβανε ποτέ ξανά, μεγάλο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η περίπτωση του έγινε αντικείμενο συζήτησης και προβολής στα σεμινάρια, για το πώς ο διαιτητής θα έπρεπε να αφήνει να εξελιχθεί η φάση και να σφυρίζει, όταν πλέον είναι μακριά από την περιοχή η μπάλα, είτε εκτός παιχνιδιού.
Φυσικά, όλα τα επόμενα χρόνια αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις σαν του Τόμας υπήρξαν, ξανά και ξανά. Συνέβη ακόμα και σε ένα παιχνίδι ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης: το 1986 σε μία αναμέτρηση της ΑΕΚ, εναντίον της Ίντερ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Στη λήξη του ημιχρόνου, ο διαιτητής δεν άφησε την μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα, όπου θα ισοφάριζε η «Ένωση», ενώ είχε εκτελεστεί το κόρνερ.
Ο διαιτητής, ο οποίος παραμένει ο απόλυτος χρονομέτρης, ας έχουμε υπόψη πως δεν είναι υποχρεωμένος να σφυρίξει μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος των καθυστερήσεων. Δεν είναι μπάσκετ το ποδόσφαιρο και ευτυχώς, δεν έγινε ποτέ. Συνήθως, οι καλοί διαιτητές αφήνουν να ολοκληρωθεί μια φάση. Ακόμα και ο κορυφαίος όλων, πάντως, ο Κολίνα, είχε σταματήσει πριν μια εικοσαετία μια αντεπίθεση της Βαλένθια σε ματς Champions League, χωρίς αντιπάλους μέχρι την περιοχή, στερώντας πιθανό γκολ. Αλλά στην αυτοβιογραφία του, παραδέχτηκε το λάθος.
Έχουμε και λέμε, πάντως, αυτό που έγινε στο Σίτι Γκράουντ με το γκολ της Λίβερπουλ στο 98 και 35 δευτερόλεπτα, απέναντι στη Νότιγχαμ, ήταν απολύτως νόμιμο από τη στιγμή, μάλιστα, που δύο παίκτες των γηπέδουχων στις καθυστερήσεις είχαν πάρει κίτρινες κάρτες για… καθυστέρηση! Και από τη στιγμή που είχε δύο ευκαιρίες να απομακρύνει η Νότιγχαμ και τις σπατάλησε, με τους παίκτες της να μην μπορούν να διώξουν, αλλά να χάνουν την μπάλα, κάθε κουβέντα είναι περιττή. Αν ο Γκιμπς Γουάιτ πέταγε τη μπάλα πλάγιο, αντί να κοντρολάρει, ο αγώνας θα είχε λήξει. Ο ίδιος ο αρχηγός της Νότιγχαμ, αυτό το πράγμα είπε μπροστά στις κάμερες και μπράβο του, γιατί δείχνει ποδοσφαιρική και αθλητική παιδεία.
Αντίθετα, στο ματς της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βαλένθια, ο Χεσούς Χιλ Μανθάνο, τα έκανε μαντάρα! Από την ώρα που δεν σφύριξε τη λήξη, πριν εκτελεστεί το κόρνερ, έπρεπε να αφήσει να εξελιχθεί η φάση μέχρι να ξανά βγει η μπάλα από την περιοχή, και όχι τη στιγμή που ο Μπέλιγχαμ είναι έτοιμος να στείλει την μπάλα στο βάθος της εστίας, να θυμηθεί πως πέρασε ο χρόνος!
Το πνεύμα του γραφικού Κλάιβ Τόμας, ζει και βασιλεύει!
Πηγή: bnsports