Αλίς Μοντολό-Από Τις Γαλλικές Αλπεις στον βυθό της Μεσογείου με την Ολυμπιακή Φλόγα
12:20 - 16 Ιουνίου 2024
Η ιστορία ζωής της Αλίς Μοντολό, είναι απ΄αυτές που ενδείκνυνται για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η νεαρή Αλίς ήταν έτοιμη ν' αναλάβει το οδοντιατρείο των γονιών της και μάλιστα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, άσκησε την επιστήμη της και μάλιστα με ειδικότητα στα παιδιά.
Όμως σε ηλικία 23 ετών, η Μοντολό ανακάλυψε το εντυπωσιακό άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια και την ερχόμενη Τρίτη (18/6) θα έχει την ευκαιρία ν' αξιοποιήσει τις ικανότητες της, φέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα 40 μέτρα κάτω από τα νερά της Μεσογείου και συγκεκριμέβνα στο Villefranche-sur-sea.
«Κινούντο ελεύθερα και με πολύ χάρη και αυτό με συνεπήρε», είπε η Μοντολό στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενθυμούμενη την πρώτη εμπειρία της με την άπνοια σε μία πισίνα. Παρά τις περιορισμένες σωματικές και πνευμονικές ικανότητες της, σε σύγκριση με τους κορυφαίους του αθλήματος, η Αλίς αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ταλαντούχα, ιδιαίτερα χάρη στις σπουδές της και την ιατρική έρευνα που της επέτρεψαν να εργαστεί στην αναπνοή και την διαχείριση του πόνου.
Το 2013, η Μοντολό, η οποία είχε μεγαλώσει μακριά από το νερό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ιδιαίτερα όταν βρισκόταν σε κάποια βάρκα, άφησε την πατρίδα της, Ωβέρνη, στα βουνά της κεντρικής Γαλλίας, για να εγκατασταθεί στην Κυανή Ακτή, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα.
Αφού διατήρησε για λίγο τη δραστηριότητά της ως οδοντίατρος, ακόμη και με ειδικότητα στην παιδοδοντιατρική, άφησε στην άκρη τους τροχούς, το 2019, για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην άπνοια.
Το... στοίχημα ήταν «επικίνδυνο» για την Μοντολό, αν και η ταινία «Le Grand Bleu» έφερε την ελεύθερη κατάδυση στο προσκήνιο. Κι αυτό, γιατί το έργο του Λικ Μπεσόν καθόρισε την εικόνα ενός ανδρικού αθλήματος, κάτι που έκανε δύσκολο να πεισθούν οι χορηγοί να ενισχύσουν μια γυναίκα.
Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει η Αλίς, «όταν είμαστε όμορφοι κάτω από το νερό, είμαστε αποτελεσματικοί. Και αυτό είναι κάτι πολύ θηλυκό. Και τότε κάθε κατάδυση είναι μια αναγέννηση: Καθαρίζουμε απ΄όσα υπάρχουν στην επιφάνεια. Και εμφανίζεται η ουσία».
Για να μοιραστεί αυτή την εμπειρία και να συμπληρώσει το εισόδημά της, η Μοντολό έγινε εταιρική ομιλήτρια, με την φιλοδοξία «να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναλάβουν τις δεξιότητές τους και την ευθύνη».
Και η καριέρα της αποδεικνύει ότι άξιζε τον κόπο, καθώς έγινε η πρώτη Γαλλίδα, η οποία έφθασε στα 100 μέτρα βάθος με μονόπτερο το 2021, κατέχει συνολικά 25 γαλλικά ρεκόρ, δύο παγκόσμια ρεκόρ με δίπτερο καθώς και δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άπνοιας στο σταθερού βάρους μονόπτερο (χάλκινο το 2022, αργυρό το 2023).
Το 2015, ο σκηνοθέτης, Τσάρλι Ρόμπιν κάλεσε την ξανθιά δύτρια να γυρίσει το μουσικό βίντεο για το «Runnin» του Νότι Μπόϊ, μαζί με τον δύτη ελεύθερης κατάδυσης, Γκιγιόμ Νερί. Οι εικόνες αυτού του ζευγαριού να τρέχουν και να ψάχνουν ο ένας τον άλλον υποβρυχίως, έπεισαν την Μπιγιόνσε να διαθέσει την φωνή της και το βίντεο έχει πλέον περισσότερες από 450 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.
Σήμερα στα 39 της, η Αλίς Μοντολό προετοιμάζεται για το γαλλικό πρωτάθλημα στα τέλη Ιουνίου και μετά το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. Προπονείται στην σωματική ενδυνάμωση, κάνει πολλή δουλειά στην αναπνοή, βελτιώνει την νοοτροπία και καταδύεται στη θάλασσα στο λιμάνι de Villefranche, μια τοποθεσία παγκοσμίως γνωστή για τα βάθη της προστατευμένη από ρεύματα, αλλά απειλούμενη από τα πολυάριθμα πλοία όλων των μεγεθών που πηγαίνουν εκεί για να αγκυροβολήσουν.
Η Αλίς, έχει την δυνατόητα να παραμείνει έξι λεπτά σε στατική άπνοια, ενώ οι δυναμικές της βουτιές διαρκούν περίπου τρία λεπτά, με μια βασική δυσκολία. Να διαχειρισθεί την έλλειψη αέρα για να αντισταθμίσει το πρόβλημα που δημιουργείται στα αυτιά. Αυτό απαιτεί «εξαιρετικά προηγμένες τεχνικές δεξιότητες και επίγνωση του σώματός», ειδικά με την περιορισμένη χωρητικότητα των πνευμόνων (σ.σ. τέσσερα λίτρα σε σύγκριση με οκτώ έως 12 λίτρα για τους άνδρες), όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Συνηθισμένη να είναι εξοικειωμένη με το νερό και τον αέρα, η Αλίς θα πρέπει να ...δαμάσει την φωτιά την ερχόμενη Τρίτη, ακόμη κι εάν το μυστικό παραμένει καλά φυλαγμένο στον τρόπο με τον οποίο θα καίει η Ολυμπιακή Φλόγα κάτω από το νερό.
Το 2000, η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ διατηρήθηκε στους 2.000 βαθμούς για σχεδόν τρία λεπτά υποβρυχίως, κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο χάρη σε μια καινοτόμο χημική λύση. Πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι (Ρωσία) το 2014, οι δύτες εναλλάσσονταν επίσης σε βάθος 13 μέτρων στα νερά της λίμνης Βαϊκάλης με ειδικούς πυρσούς.
Μόλις βγει στην επιφάνεια, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει μέσα από το τμήμα Alpes-Maritimes, ανάμεσα στην θάλασσα και στα βουνά, και θα χαιρετήσει το πριγκιπικό παλάτι του Μονακό, πριν ανάψει τον Ολυμπιακό Βωμό στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας.
Πηγή: ΑΠΕ