Σωματεία δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στοιβάζουν... χρέη-Πέντε δεν κατέβαλαν ούτε μια δόση

Σημαντικά ευρήματα κατέδειξε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από την οποία αναλύεται και το σχέδιο αποπληρωμής φορολογικών οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων/ εταιρειών, όπου πέντε ομάδες φαίνεται να μην κατέβαλαν ούτε σεντ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με την Έκθεση, αποσκοπούσε στην οριστική διευθέτηση των φορολογικών οφειλών των Ποδοσφαιρικών Σωματείων/Εταιρειών και τη διασφάλιση της, εκ μέρους τους, φορολογικής συμμόρφωσης, και ξεκίνησε να εφαρμόζεται με βάση την Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία ακολούθησαν σειρά Αποφάσεων.

Το νέο Σχέδιο ουσιαστικά, προνοεί την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1.4.2021- 31.3.2023, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις, καθώς και τη μείωση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλών, από 180 που είχε καθοριστεί με προηγούμενη Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 11.1.2023, σε 168 μηνιαίες δόσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως προϋπόθεση για την παραχώρηση των πιο πάνω διευκολύνσεων όπως τα Σωματεία/Εταιρείες, σε καμιά περίπτωση, δεν θα δημιουργήσουν νέες οφειλές και ότι τυχόν δημιουργία νέων οφειλών θα θέτει τα Σωματεία/Εταιρείες εκτός Σχεδίου.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που υποβλήθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας, το σύνολο των οφειλών που εμπίπτουν στο νέο Σχέδιο, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1.7.2007- 31.3.2023, για 19 Σωματεία/Εταιρείες, ανέρχεται σε €32.241.704, και είναι πληρωτέες σε 168 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή με ορίζοντα αποπληρωμής τα 14 έτη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο, το συνολικό ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε €191.915 και η πρώτη δόση θα καταβαλλόταν στις 31.7.2023. Αυτό που διαπιστώθηκε ωστόσο είναι ότι, από τα 19 Σωματεία/Εταιρείες, που είναι ενταγμένα στο νέο Σχέδιο, τα πέντε δεν κατέβαλαν καμία δόση.

Επίσης, 14 από τα 19 Σωματεία/Εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει νέες οφειλές, καταβλητέες από 1.4.2023 και μεταγενέστερα, συνολικού ύψους €828.789.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ελεγκτική, στις 19.10.2023, το σύνολο των εκκρεμοτήτων του νέου Σχεδίου, δηλαδή των δόσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 30.9.2023 και δεν καταβλήθηκαν καθώς και των νέων οφειλών που δημιουργήθηκαν, ανερχόταν σε €1.176.861.

Με βάση τα πιο πάνω, η Ελεγκτική, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ως προς το κατά πόσο η εφαρμογή του νέου Σχέδιου, θα επιτύχει τον στόχο αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών μετά από 165 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2037, αφού ήδη, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, παρατηρείται ασυνέπεια εκ μέρους των Σωματείων/Εταιρειών.

Επίσης, η Ελεγκτική, «εξέφρασε ανησυχία ως προς τις αλλεπάλληλες Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες εντάσσονται νέες οφειλές στα εκάστοτε Σχέδια Αποπληρωμής, παρόλο που στις προγενέστερες Αποφάσεις τίθετο ως προϋπόθεση, για την παραχώρηση διευκολύνσεων αποπληρωμής, ότι τα Σωματεία/Εταιρείες, σε καμμιά περίπτωση δεν θα δημιουργούσαν νέες οφειλές, και ότι σε τέτοια περίπτωση τα Σωματεία/Εταιρείες θα τίθονταν εκτός Σχεδίου».

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με φιλοδοξίες για τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ
Σειρά εκδηλώσεων από την Ανόρθωση για την μαύρη επέτειο 50 χρόνων από την εισβολή
Θέλει να ντύσει ξανά στα πράσινα τον Αλιούμ η Ομόνοια
Στο στόχαστρο της ΤΣΣΚΑ Σόφιας ο Κατσαντώνης
Αυτές είναι οι νέες εξοντωτικές ποινές για τη βία στα γήπεδα-Πότε θα ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών
ΑΠΟΕΛ - Πέτροκουμπ με 0% γκανιότα και τα προκριματικά Champions League με τις πιο δυνατές αποδόσεις μόνο από την Megabet Plus
Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης συνεργάτες του Γιοβάνοβιτς στην Εθνική Ελλάδας
ΚΟΠ: Εξοντωτικές ποινές για σωματεία και φιλάθλους
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε τη νέα του εντός έδρας εμφάνιση ο ΑΠΟΕΛ
Ανακοίνωσε τον Αμπραχάμ η ΑΕΛ