Στα 13 μέλη αριθμεί μέχρι στιγμής η Team Cyprus για το Παρίσι 2024

Μέχρι στιγμής, η κυπριακή ολυμπιακή ομάδα αριθμεί 13 μέλη (8 γυναίκες και 5 άνδρες), ενώ εκκρεμούν οι τελευταίες προκρίσεις στο άθλημα του στίβου, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν αρχές Ιουλίου. Ο κορυφαίος Κύπριος πρωταθλητής, Μίλαν Τράικοβιτς, παραμένει σταθερά ψηλά στη λίστα των 110μ. με εμπόδια και αναμένεται να είναι παρών στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 26 Ιουλίου -11 Αυγούστου 2024, στο Παρίσι.

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία που έθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου για την επίτευξη των ορίων απευθείας πρόκρισης, όπως και σημαντική είναι και η νέα παγκόσμια κατάταξη, που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα. Και το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Ιουνίου, στα πλαίσια του Παγκύπριου Πρωταθλήματος, οι Κύπριοι αθλητές/τριες έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν σημαντικούς βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, στο Δρόμο για το Παρίσι, αλλά και για άλλες διοργανώσεις.

Εκτός από τον Μίλαν Τράικοβιτς και η Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.) βρίσκεται σε εξαιρετική θέση στην παγκόσμια κατάταξη και αναμένεται να είναι παρούσα στο Παρίσι, ενώ είναι κοντά και για πρόκριση στα 100μ. Τη συμμετοχή τους στο εθνικό πρωτάθλημα καλούνται να αξιοποιήσουν στο έπακρο η Ναταλία Χριστοφή (100μ. με εμπόδια), ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και η Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος), που θα τους εξασφαλίσει την πολυπόθητη πρόκριση.

Ολυμπιακές προκρίσεις

Τις Ολυμπιακές προκρίσεις έχουν εξασφαλίσει οι Παύλος Κοντίδης (ILCA7/Ιστιοπλοΐα), Ντένις Ταραντίν (Kite/Ιστιοπλοΐα), Μαριλένα Μακρή (ILCA6 /Ιστιοπλοΐα), Νατάσα Λάππα (IQFoil/Ιστιοπλοΐα), Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία Δρόμου / Ποδηλασία), Μάριος Γεωργίου (Ενόργανη Γυμναστική), Βέρα Τουγκολούκοβα (Ρυθμική Γυμναστική), Σοφία Ασβεστά (Τζούντο/ -52Kg), Αλέξανδρος Τοφαλίδης (Ξιφασκία), Έλενα Κουλιτσένκο (Άλμα εις Ύψος/Στίβος) , Κωνσταντίνα Νικολάου (Σκοποβολή/Σκητ), Κάλια Αντωνίου (Κολύμβηση/100μ. Ελεύθερο), Νικόλας Αντωνίου (Κολύμβηση/100μ. Ελεύθερο).

Οι 6 από τους 13 μετέχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Ντένις Ταραντίν, Βέρα Τουγκολούκοβα, Σοφία Ασβεστά, Αλέξανδρος Τοφαλίδης, Έλενα Κουλιτσένκο, Κωνσταντίνα Νικολάου.

Για πέμπτη φορά ο Παύλος Κοντίδης συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για τρίτη φορά θα μετέχουν οι Μάριος Γεωργίου και Άντρη Χριστοφόρου. Από δεύτερη φορά οι Νατάσα Λάππα, Μαριλένα Μακρή, Κάλια και Νικόλας Αντωνίου.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της συμμετοχής της Κύπρου στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί η κατάκτηση του πρώτου της Ολυμπιακού μεταλλίου με τον Παύλο Κοντίδη στα Λέιζερ. Ο Κύπριος αθλητής του ΝΟΛ , στις 6 Αυγούστου 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στην παραλιακή πόλη του Γουέιμουθ, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και έγραψε ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού.

Η Κύπρος είχε και μια σειρά από σημαντικές και αξιοσημείωτες εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ακολούθως:

2000, Σίδνεϊ

Αντώνης Ανδρέου- Σκοποβολή Σκητ , 8 η

2008, Πεκίνο

Αντώνης Νικολαΐδης -Σκοποβολή Σκητ , 4η (τελικός)

Γιώργος Αχιλλέως -Σκοποβολή Σκητ , 5η (τελικός)

Άντρη Ελευθερίου -Σκοποβολή Σκητ, 7η

2012, Λονδίνο

Παύλος Κοντίδης -Ιστιοπλοΐα Λέιζερ, 2η

2016, Ρίο

Παύλος Κοντίδης - Ιστιοπλοΐα Λέιζερ, 7η (τελικός)

Κυριάκος Ιωάννου -Στίβος Ύψος, 7η (τελικός)

Μίλαν Τραΐκοβιτς -Στίβος 110 μ. Εμπόδια, 7η (τελικός)

Απόστολος Παρέλλης -Στίβος Δισκοβολία , 8η (τελικός)

Τόκυο 2020 (Λόγω πανδημίας διεξήχθη το 2021, ωστόσο το επίσημο όνομα των αγώνων παρέμεινε «Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020)

Κοντίδης Παύλος - Ιστιοπλοΐα Laser, 4η θέση

Ελευθερίου Άντρη – Σκοποβολή/ Σκητ, 7η θέση

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δηλώσεις από τον πατέρα του Τσιτσιπά για τον γιο του-«Δέχτηκα πολλές συγγνώμες από τον Στέφανο»
Νικς: Έκαναν το «μπαμ» με Καρλ Άντονι Τάουνς
Κλίπερς: Συμφώνησε και συνεχίζει ο Τέρανς Μαν
Μεγάλη πρόκριση για την «Κυρία» στους ομίλους του FIBA Europe Cup
Ο Σακίλ Ο' Νιλ προβλέπει-Οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028
Aνόρθωση και Παρνασσός διεκδικούν το Σούπερ Καπ στο Χάντμπολ Ανδρών
Αποκλεισμός με ανατροπή στον 1ο γύρο του Τόκιο για τον Έλληνα τενίστα, που ένιωσε αδιαθεσία στο 2ο σετ
Κατηγορίες κατά τριών ατόμων για το σχέδιο εκβιασμού με φωτογραφίες του Σουμάχερ μετά το ατύχημα
Σάρωσε στην εκλογική συνέλευση της ΚΟΕ ο Γεώργιος Χρυσοστόμου-Εξελέγη Πρόεδρος με μεγάλη διαφορά
Κίρστι Κόβεντρι: Ποια είναι η 41χρονη Ολυμπιονίκης που ετοιμάζεται να γίνει Πρόεδρος της ΔΟΕ