Φωνές από Ομοσπονδίες και Σωματεία για την αναβάθμιση στο Σπύρος Κυπριανού-Πώς απαντά ο ΚΟΑ

Τα μηνύματα που πήραμε ως ΚΟΑ είναι ότι πραγματικά υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια στο να εξευρεθούν από κοινού χώροι για να μπορέσουν να προπονηθούν οι αθλητές μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, ερωτηθείσα για τα όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου Ομοσπονδιών και σωματείων που χρησιμοποιούν το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό, τα οποία θα πρέπει να εξεύρουν άλλους χώρους λόγω αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου.

Όπως είπε η ΓΔ του ΚΟΑ, από τότε που λήφθηκε η απόφαση από το κράτος και συγκεκριμένα από το Υπουργικό Συμβούλιο για διεκδίκηση συγκεκριμένου ομίλου του Ευρωμπάσκετ, ο ΚΟΑ επειδή ακριβώς θα είχε την ευθύνη αναβάθμισης αυτής της εγκατάστασης, ενημέρωσε όλους τους χρήστες του «Σπύρος Κυπριανού» εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο ότι θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να εξεύρουν και οι ίδιοι κάποιους χώρους για προπονήσεις.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο ΚΟΑ τους ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεσή τους όταν εξεύρουν χώρους να βοηθήσει έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουν, όπως για παράδειγμα χώρους Σχολικών Εφορειών, και μάλιστα σε περιπτώσεις που υπήρξε ανάγκη αναβάθμισης αυτών των χώρων για να μπορούν να γίνονται οι προπονήσεις, ο ΚΟΑ ανέλαβε όλα τα έξοδα για την αναβάθμιση τους.

«Για την Ομοσπονδία, για παράδειγμα, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης βοηθήσαμε στο να εξευρεθεί χώρος και ταυτόχρονα αναλάβαμε και τα έξοδα αναβάθμισης του φωτισμού για να μπορούν να προπονούνται και να διεξάγονται και εκεί αγώνες. Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει και με άλλα σωματεία, όπως είναι της ΑΕΚ Καραβά, της Νέας Σαλαμίνας , που και πάλι έχουν εξευρεθεί χώροι και σε περιπτώσεις που χρειάζεται η αναβάθμιση και πάλι ο ΚΟΑ θα καλύψει τα έξοδα αναβάθμισης του χώρου για να μπορούν να διεξάγονται εκεί αγώνες αλλά και προπονήσεις", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "και για την Ομοσπονδία Ξιφασκίας έχουν γίνει ενέργειες έτσι ώστε οι αθλητές υψηλού επιπέδου, της Εθνικής Ομάδας να προπονούνται σε διάφορους χώρους και πάλι αν συνεπάγεται αυτό έξοδα, ο Οργανισμός θα τα καλύψει".

Ακόμη, ανέφερε, "για την Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών , με ενέργειες και πάλι του Οργανισμού σε συνεργασία με το ΓΣΟ , με το Τσίρειο, έχει εξευρεθεί χώρος , ο οποίος χρειάζεται σοβαρή αναβάθμιση».

Συγκεκριμένα, είπε η ΓΔ του ΚΟΑ, χρειάζεται αναβάθμιση κτιριολογική περίπου €80.000 και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο του ΚΟΑ ενέκρινε το κονδύλι έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη διευθέτηση για να μπορούν να προπονούνται εκεί οι αθλητές.

Ομολογουμένως, ανέφερε, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρότερο σε ό,τι αφορά στο άθλημα της Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής γιατί το άθλημα αυτό απαιτεί συγκεκριμένες διαστάσεις, αρκετό ύψος της εγκατάστασης για να προπονούνται.

«Η μόνη λύση η οποία φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή είναι με τη βοήθεια συγκεκριμένης Σχολικής Εφορείας στη Λεμεσό να γίνει μια αίθουσα με χρήση υφιστάμενου στεγάστρου σε κάποιο σχολείο. Κοστολογήθηκε αυτή η πρόταση. Είναι αρκετά κοστοβόρα, όμως και πάλι στην περίπτωση αυτή ο ΚΟΑ ενέκρινε ένα ποσό ύψους 60% με 65% των συνολικών απαιτήσεων για δημιουργία αυτής της αίθουσας και αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας , επειδή ακριβώς η αίθουσα είναι κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου αφού είναι Σχολική Εφορεία, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργικό το σχετικό κονδύλι για να μπορέσουμε να δώσουμε οδηγίες για τη δημιουργία αυτής της αίθουσας», σημείωσε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα όργανα της γυμναστικής, τα οποία είναι βιδωμένα στο δάπεδο και αν υπάρχει λύση για να μεταφερθούν στον νέο χώρο, η ΓΔ του ΚΟΑ είπε ότι υπάρχει λύση για να μεταφερθούν «και περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας,-όταν την εξασφαλίσει το ΥΠΑΝ, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις γιατί είναι σίγουρο ότι τα όργανα πρέπει να φύγουν από το Σπύρος Κυπριανού».

«Έγιναν αρκετές προσπάθειες και από μέρους μας σε συνεργασία με τα Δημόσια Έργα, γιατί το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι πλέον η αναθέτουσα αρχή για την αναβάθμιση του 'Σπύρος Κυπριανού'. Υποβλήθηκε ερώτημα από μέρος του ΚΟΑ κατά πόσον θα μπορούσαν κάποια όργανα να παραμείνουν αλλά μας απάντησαν ευθαρσώς ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Άρα, είναι δεδομένο ότι και τα όργανα πρέπει να μετακινηθούν. Σίγουρα εάν και εφόσον υπάρξει έγκριση του κονδυλίου που χρειάζεται το Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν αυτό θα γίνει πριν αρχίσουν τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού», η ΓΔ του ΚΟΑ είπε ότι σύμφωνα με το τι τους ενημέρωσε η Σχολική Εφορεία δεν είναι μεγάλος ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί, με βάση τη χρήση του υφιστάμενου στεγάστρου, ο χώρος αυτός.

«Εάν και εφόσον δεν αρκεί μέχρι και την κατακύρωση των προσφορών, θεωρώ ότι θα είναι πολύ μικρό το χρονικό έξτρα διάστημα. Νοουμένου ότι είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αυτή την στιγμή και ήδη οι αθλητές υψηλού επιπέδου, προπονούνται βεβαίως και σε κάποιους άλλους χώρους , θεωρώ ότι δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται», κατέληξε.

Φωνάζουν οι Ομοσπονδίες

Όλες οι Ομοσπονδίες, οι οποίες στεγάζονται στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό, με την απόφαση για τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο, έχουν σοβαρό πρόβλημα προπόνησης και προετοιμασίας για τους αγώνες που η κάθε Ομοσπονδία έχει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Σάββας Μάτσας.

Ο κ. Μάτσας μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου των Κυπριακών Ομοσπονδιών Άρσης Βαρών και Άρσης Βαρών σε Πάγκο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Σκουός, του Σωματείου Ξιφασκίας Λεμεσού, τα οποία θα πρέπει να εξεύρουν άλλους χώρους λόγω αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου. Πίσω από το πάνελ της διάσκεψης στήθηκε πανό που έγραφε «Μην Σκοτώνετε τον αθλητισμό- Ομοσπονδίες και Σωματεία στον Δρόμο».

Ο κ. Μάτσας, στην παρέμβαση του είπε ότι αυτό το πρόβλημα θα διαρκέσει δύο ολόκληρα χρόνια.

«Αντιλαμβάνεστε ότι άλλες Ομοσπονδίες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, άλλες μικρότερο. Όμως όλες οι Ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα λειτουργίας των σωματείων της Λεμεσού. Των σωματείων, δηλαδή, που αθλούνται σε αυτό τον χώρο. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς δεν λήφθηκε υπόψιν με τη σοβαρότητα που απαιτείτο με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης και λειτουργίας ιδίως των σωματείων που προπονούνται σε αυτό τον χώρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι είχαν αρκετές συζητήσεις και με τον ΚΟΑ και με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και συγκεκριμένα με τη Γενική Διευθύντρια τελευταία.

«Μας δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις για δημιουργία χώρου, τουλάχιστον για τη δική μας Ομοσπονδία. Όμως , δεν είναι μόνο η δική μας Ομοσπονδία. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί για όλες τις Ομοσπονδίες που στεγάζονται σε αυτό τον χώρο", ανέφερε.

Είπε πως είναι θέμα του κράτους οι όροι που θα επιβάλει στον εργολάβο που θα αναλάβει τη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης για να μπορέσουν να γίνουν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Καλαθόσφαιρας στο Αθλητικό Κέντρο.

"Να μπορεί να δοθεί κάποια λύση , τουλάχιστον για τα αθλήματα που η μεταφορά των οργάνων που χρησιμοποιούν για την προπόνηση είναι αδύνατη ή πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το άθλημα της γυμναστικής, ο κ. Μάτσας είπε ότι τα όργανα που χρησιμοποιούν οι αθλητές είναι βιδωμένα κάτω στο πάτωμα.

«Υπάρχουν σκάμματα. Είναι αδύνατο να μετακινούνται για να χρησιμοποιείται ως χώρος διενέργειας των δραστηριοτήτων που αφορά το Ευρωμπάσκετ και μετά να επανατοποθετούνται. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί μια λύση», σημείωσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι εισηγούνται όπως τους δοθεί ένας χώρος στην πίσω πλευρά του κτιρίου και οι αίθουσες που θα χρησιμοποιούνται από αθλήματα για τα οποία δεν μπορούν να μετακινούνται τα όργανα, να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς των αναγκών Πρωταθλήματος, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει χωρίς να ρωτηθούν οι Ομοσπονδίες, όπως σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι αθλητές που προπονούνται και προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα επηρεαστούν.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, τους ανέφερε ότι μπορεί να ανεγείρει αίθουσα πρόχειρη από τσίγκους. "Ίσως να υπάρχει και κατάλληλη μόνωση, πολύ γρήγορα, θα στοιχίσει γύρω στις €250.000, και εάν γίνουν αυτά η Ομοσπονδία της Γυμναστικής δεν θα είχε πρόβλημα να προπονούνται στο χώρο αυτό τα επόμενα δύο χρόνια", ανέφεερ.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Ηρόδοτος Γιωργαλλάς, σε παρέμβαση του είπε ότι στο Αθλητικό Κέντρο υπάρχουν 3 σωματεία της Ομοσπονδίας, κάνουν πρωταθλητισμό τουλάχιστον 200 παιδιά, «και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούμε σε χώρο - με βάσηκάποιες λύσεις που πρότειναν - εκτός Λεμεσού παράδειγμα».

«Υπάρχουν αθλητές που σπουδάζουν, αθλητές που δουλεύουν, αθλητές που είναι μαθητές. Ποιος θα τους παίρνει σε άλλη πόλη να κάνουν προπόνηση; Ο Μάριος Γεωργίου ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει η Παγκόσμια Γυμνασιάδα, υπάρχουν τα Πανευρωπαϊκά. Δεν υπάρχει λύση να πάνε σε άλλη πόλη. Εμείς εισηγηθήκαμε κάποιες λύσεις στον ΚΟΑ που βλέπουμε εμείς εφικτές», σημείωσε.  

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ξιφασκίας Λεμεσού, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, είπε ότι στο δικό τους χώρο στο Αθλητικό Κέντρο διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες, σεμινάρια προπονητών και διαιτητών, camp προετοιμασίας, καθώς και προπονήσεις των Εθνικών Ομάδων, φιλοξενούν προπονήσεις αθλητών από το εξωτερικό, προπονούνται οι αθλητές του Σωματείου Ξιφασκίας Λεμεσού, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο μέλος και πυλώνα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, με τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών στην Κύπρο που διαπρέπουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ξιφασκία στη Λεμεσό απειλείται με εξαφάνιση, προσθέτοντας ότι για το άθλημα της ξιφασκίας απαιτούνται κάποιες ειδικές προδιαγραφές.

«Θέλουν μια αίθουσα τουλάχιστον 250 τετραγωνικά, ψηλό ταβάνι, ειδικό αθλητικό δάπεδο και τις πίστες που αγωνίζονται οι αθλητές των δεκατεσσάρων μέτρων μήκους και 2 μέτρων πλάτους να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους», σημείωσε. Είπε ότι ευελπιστούν ότι θα βρεθεί λύση για όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που στεγάζονται στο «Σπύρος Κυπριανού».

Η Βάσω Καρασάββα, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σκουός, σε παρέμβασή της είπε ότι και στο άθλημα του σκουός θέλουν ειδικό χώρο και μόνο στο Αθλητικό Κέντρο υπάρχει αυτός ο χώρος στη Λεμεσό και για αυτό έχουν τις ίδιες δυσκολίες και προβλήματα όπως όλους τους άλλους.

Ο Λειτουργός της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και Άρσης Βαρών σε Πάγκο, Αντώνης Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε σε επιστολή του ΚΟΑ , με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2024.

«Το ότι ακούγεται ότι έχει δύο χρόνια που μας ενημέρωσαν, ότι έχει ενάμιση χρόνο που μας είπαν να βγούμε έξω, σε καμία αλήθεια δεν ανταποκρίνεται. Είναι αυτή η επιστολή πριν 5 μήνες δηλαδή που μας είπαν δυστυχώς δεν μπορείτε να μείνετε μέσα, πρέπει να βγείτε έξω. Έχουμε προσπαθήσει εδώ και μήνες να βρούμε κατάλληλους χώρους. Είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε στείλει πάμπολλες επιστολές . Δεν έχουμε πάρει την έγκριση από τον ΚΟΑ για πληρωμή ενοικίων, για βελτίωση αιθουσών ή αποθηκών που βρήκαμε. Έχουμε γυρίσει όλες τις βιομηχανικές περιοχές. Υπάρχει δυσκολία για εξεύρεση χώρου ειδικά στη Λεμεσό», συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, εκκρεμούν οι ΑΜΚΕ τους οποίους ακύρωσαν για το 2025, οι διεθνείς αγώνες μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας στην άρση βαρών και στα ΑΜΕΑ, η Μεσογειακή Συνάντηση μεταξύ των νεαρών αθλητών, οι Παγκύπριοι Αγώνες.

Σημείωσε ότι δεν τάσσονται σε διοργανώσεις όπως το Ευρωμπάσκετ, η προβολή, όμως, της Κύπρου εξυπακούει ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να μπουν με προγραμματισμό.

«Αυτά τα 500 μωρά που θα πάνε; Έχουμε κάνει προτάσεις για μεταλλικές κατασκευές σε κάποιους χώρους, μας είπαν ότι είναι αδύνατο, δεν προλαβαίνουν. Έχουμε κάνει επιστολές και παρακαλέσαμε, με ένα σχέδιο ασφάλειας και υγείας, ούτως ώστε να μην βγούμε από το γήπεδο. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό για διάφορους και ποικίλους λόγους. Μας γίνονται κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι ανέφικτες. Δεν μπορούν σε 140, 150 τετραγωνικά να στεγάζονται δύο Ομοσπονδίες. Δεν μπορεί να ζητείται από εμάς να μηδενίσουμε ή να σβήσουμε τις Ομοσπονδίες μας. Έπρεπε να εξευρεθεί λύσh, όχι από εμάς. Είμαστε 18 χρόνια στοn χώρο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, νιώθει πικρία για την αντιμετώπιση που έχουν ως Ομοσπονδίες.

«Το άθλημα της άρσης βαρών είναι εξειδικευμένο άθλημα. Δεν είναι ποδόσφαιρο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να έρθουν μωρά. Τα σωματεία μας δεν έχουν χώρους. Δεν έχουν προπονητές. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης Ομοσπονδιών. Το κράτος έπρεπε να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και δεν βρίσκουμε», συμπλήρωσε.

Ο αθλητής της Άρσης Βαρών σε Πάγκο, Γιώτης Παναγιώτου, διερωτήθηκε αν υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένας άνθρωπος που να σέβεται τον ανάπηρο, τον αθλητή.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κέβιν Λαβ έκανε opt out από το συμβόλαιό του με τους Χιτ, αλλά δεν φεύγει από το Μαϊάμι
Οι Μπουλς τα βρήκαν με τον Πάτρικ Γουίλιαμς για 5ετές συμβόλαιο αξίας 90 εκατ. δολαρίων
«Πρόβα τζενεράλε» ενόψει Ολυμπιακών με πρωτιά για τον «άρχοντα των κρίκων»
«Είναι παίκτης των Τορόντο Ράπτορς»-Η απάντηση Ολυμπιακού για τον Βεζένκοβ
Απίστευτος Εμμανουήλ Καραλής-Έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5.93μ.
Ν. Χριστοδουλίδης: Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες να ανεβάσουν την Κύπρο ψηλά στους Ολυμπιακούς
«Ο Σάσα Βεζένκοφ επιστρέφει στον Ολυμπιακό»
«Με ακόμη μεγαλύτερη δίψα και όρεξη για επιτυχίες»
«Ο Ολυμπιακός με κατάλαβε πραγματικά, το πιο πιθανό ότι θα μείνω»
«Η Παρτίζαν έχει το προβάδισμα για τον Λούκα Βιλντόσα»