Ν. Χριστοδουλίδης: Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες να ανεβάσουν την Κύπρο ψηλά στους Ολυμπιακούς

Δύναμη και επιτυχία στους Κύπριους αθλητές και αθλήτριες ενόψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, ευχήθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας το γεγονός ότι «η πλειοψηφία της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας που θα συμμετάσχει είναι γυναίκες». 

«Θα είμαστε εκεί να τους καμαρώσουμε, να τους στηρίξουμε» είπε, εκφράζοντας την προσδοκία για διακρίσεις των Κύπριων αθλητριών και των αθλητών «που θα ανεβάσουν την πατρίδα μας ακόμη πιο ψηλά».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Δρόμος προς το Παρίσι», η οποία  διοργανώνεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο – Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, ο ΠτΔ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό.

Στόχος της έκθεσης, που παρουσιάζεται στην αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, είναι η προαγωγή του Ολυμπιακού ιδεώδους μέσα από τον πολιτισμό.

«Εν αναμονή, κυρίες και κύριοι, των Ολυμπιακών Αγώνων, σε λιγότερο από έναν μήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος διοργανώνει στο Παρίσι μία σύνοδο για τη Μέση Ανατολή, όπου η χώρα μας θα προσκληθεί», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστουδίδης.

Είπε ακόμη ότι η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία αναδρομής στα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την πολύχρονη διαδρομή της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο με πρωταγωνιστές σπουδαίες αθλήτριες και σπουδαίους αθλητές.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης, προερχόμενη από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Γαλλίας, είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρουσιάζει ενδελεχώς τις προσπάθειες που σημάδεψαν το διεθνές αθλητικό στερέωμα, συνέχισε.

Ανέφερε ακολούθως ότι αυτή η ενότητα προσφέρεται και για έναν αναστοχασμό που θα μας οδηγήσει να εξετάσουμε και να εμβαθύνουμε στον καθημερινό αγώνα των γυναικών, καθώς και στη σχέση και τη θέση της γυναίκας στον Ολυμπισμό. «Μια σχέση, η οποία εδραιώθηκε μέσα από δύσκολους, μέσα από μαχητικούς αγώνες και διεκδικήσεις του γυναικείου αθλητικού κινήματος γενικότερα» που, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών πρώτα για συμμετοχή και κατόπιν για ισότιμη μεταχείριση στα Ολυμπιακά δρώμενα.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, ξεκινώντας από το παρελθόν και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναδεικνύει τη συμμετοχή και τις διακρίσεις των Κύπριων αθλητριών και αθλητών.

«Οι συμμετοχές αυτές είναι καθόλα τιμητικές για την πατρίδα μας, για μια μικρή χώρα που συμμετέχει με δεκατρείς αθλήτριες και αθλητές φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από την έκθεση, πέραν του θέματος της υψηλής αγωνιστικής προσπάθειας, αποκαλύπτουν και το ήθος και την αθλητοπρέπεια, για την οποία διακρίθηκαν και ξεχώρισαν διαχρονικά οι εκπρόσωποι της πατρίδας μας στους εν λόγω παγκόσμιας εμβέλειας αγώνες», πρόσθεσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το πλέον σημαντικό είναι ότι οι αθλητές και αθλήτριές μας στο σύνολό τους αποτελούν πρότυπα. Εκείνα τα πρότυπα που εμπεδώνουν στον καθένα μας και κυρίως στους νέους και στις νέες μας τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη, με τα οποία συνδέονται διαχρονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως οι αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό, πέραν του πρωταθλητισμού και των διακρίσεων, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά, τα πιο κύρια χαρακτηριστικά μιας υγιούς κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

«Και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που επιδιώκουμε μέσα από στοχευμένες και πολύ συγκεκριμένες δράσεις να ενισχύσουμε τόσο την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλήτριες και οι αθλητές μας» όσο και την προσπάθεια της προώθησης του μαζικού αθλητισμού και της δια βίου άσκησης. Γι’ αυτούς τους λόγους, συνέχισε «προχωρήσαμε στην υιοθέτηση προνοιών που, αφενός, διασφαλίζουν τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών μας και, αφετέρου, αποσκοπούν στην απρόσκοπτη αφοσίωσή τους στους στόχους και τις επιδιώξεις τους».

Και ήταν στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και μέσα από την ίδια συλλογιστική «που αποφασίσαμε, επιπροσθέτως της καθιερωμένης χορηγίας και της άλλης μέριμνας σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κράτος να διαθέσει ακόμη 350.000 για σκοπούς προετοιμασίας των αθλητριών και των αθλητών μας, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους που θα τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Αναφέρθηκε ακολούθως στην αναπτυξιακή πορεία του κυπριακού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, αλλά και την πληθώρα των νεαρών ταλέντων που διαθέτει ο τόπος, για να προσθέσει ότι «προωθούμε και την υλοποίηση κάποιων άλλων συγκεκριμένων δράσεων και στρατηγικών που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση γενικότερα στον αθλητισμό στη χώρα μας».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην εφαρμογή δράσεων που προωθούν την αξιοποίηση των Κύπριων αθλητριών και των αθλητών ως προτύπων για τη νεολαία, ως προτύπων στα σχολεία, για τους μαθητές, στην κατάρτιση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, στη συμπερίληψη στα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, της διδασκαλίας των αρχών και των αξιών του Ολυμπισμού, στην υιοθέτηση σχεδιασμών που προωθούν την ισότητα των φύλων, τις ίσες ευκαιρίες άθλησης και την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον αθλητισμό. Όπως είπε «είναι μια άλλη διάσταση, για την οποία οφείλουμε ως πολιτεία και οργανωμένα σύνολα να κάνουμε περισσότερα». Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, που ανέφερε ότι είναι «ένα άλλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας».

Είπε, επιπρόσθετα, ότι σήμερα με αυτή την ξεχωριστή έκθεση «γινόμαστε κοινωνοί μοναδικών στιγμών που σημάδεψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο πέρασμα των χρόνων».

«Ο καθόλα εύστοχος τίτλος της έκθεσης "Ο δρόμος προς το Παρίσι" καθρεφτίζει τη μακρά και επίπονη διαδρομή που καλούνται να ακολουθήσουν οι αθλήτριες και οι αθλητές σε όλο τον κόσμο. Μια διαδρομή, σε πολλές των περιπτώσεων μοναχική, απαραίτητη, πολύ απαιτητική, προκειμένου να μπορέσουν να καταξιωθούν με διακρίσεις και επιτυχίες ως επισφράγιση των προσπαθειών τους… Η πρόκρισή τους και μόνο στην κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι αρκετή για να μας γεμίσει με αισθήματα υπερηφάνειας, με αισθήματα χαράς, με αισθήματα αισιοδοξίας. Προσμένουμε όλοι αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Προσμένουμε τη συμμετοχή, τις διακρίσεις των αθλητριών και των αθλητών μας που θα ανεβάσουν την πατρίδα μας ακόμη πιο ψηλά, αλλά και τον αθλητισμό», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε σε όλους δύναμη και επιτυχία, λέγοντας ότι «θα είμαστε εκεί να τους καμαρώσουμε, να τους στηρίξουμε, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Γεώργιος Χρυσοστόμου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι το σημαντικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι να κερδίζεις, αλλά να συμμετέχεις, και πρόσθεσε ότι εκθέματα του Ολυμπιακού Μουσείου που στεγάζονται στο Ολυμπιακό Μέγαρο φιλοξενούνται για τους σκοπούς της έκθεσης «Δρόμος προς το Παρίσι», στην αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Παράλληλα, σημείωσε, στην ίδια αίθουσα θα προβάλλονται εικόνες και συνεντεύξεις των αθλητών που απαρτίζουν την κυπριακή ολυμπιακή ομάδα και θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η έκθεση εστιάζει επίσης στον αγώνα των γυναικών για αναγνώριση και ισότητα μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Με περηφάνια λοιπόν σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής 8 από τα 13 μέλη της ολυμπιακής μας ομάδας είναι γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε τις ευχαριστίες της ΚΟΕ για την όμορφη συνεργασία τόσο με την Λεβέντειο Πινακοθήκη, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου όσο βέβαια και με το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, που σταθερά και διαχρονικά στηρίζει την ΚΟΕ και την προετοιμασία των Κύπριων αθλητών/τριων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «ενισχύοντας και το βασικό μας μήνυμα ότι σε αυτούς τους αγώνες είμαστε όλοι η ομάδα της Κύπρου μας».

«Έγνοια μας είναι ασφαλώς η δημιουργία των ευνοϊκότερων συνθηκών, έτσι ώστε η Κύπρος μας να εκπροσωπηθεί με αξιοπρέπεια στο Παρίσι. Ύψιστη όμως προτεραιότητα μας είναι η εμπέδωση των αξιών του Ολυμπισμού, μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να διακριθούμε ως ολυμπιακή ομάδα , αλλά και ως κυπριακή κοινωνία. Αξίες που θα κοινωνήσουμε μέσα και από την έκθεση», πρόσθεσε.  

Η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano, δήλωσε από πλευράς της ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 26 Ιουλίου, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι.

Υπέδειξε ότι ο συνδυασμός της τέχνης και του αθλητισμού, «των μυών με το πνεύμα», όπως είπε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, είναι ένα από τα θεμέλια του Ολυμπισμού συμπληρώνοντας ότι «με την ευκαιρία των Αγώνων του Παρισιού 2024, η τέχνη και ο αθλητισμός συνομιλούν και αλληολεμπλουτίζονται». 

Η Γαλλίδα Πρέσβης σημείωσε ότι το πρώτο μέρος της έκθεσης, με τίτλο Elles des Jeux - Κυρίες των Αγώνων - είναι μια περιοδεύουσα έκθεση του Εθνικού Αθλητικού Μουσείου της Νίκαιας, που «δείχνει πόσο μακριά έχουμε φτάσει σε διάστημα 130 χρόνων: από τον αποκλεισμό των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αγώνα για ισότητα».

Ο αθλητισμός, συνέχισε, είναι μια αντανάκλαση της ζωής και η χειραφέτηση και η ισότητα πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε όλους τους τομείς. «Με περισσότερες από 5.000 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μετράμε την πρόοδο που σημειώθηκε χάρη στους αγώνες που εξιστορούνται σε αυτή την έκθεση», είπε.

Η κ. Grenet-Catalano δήλωσε ότι το δεύτερο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώνοντας ότι οι αρχαίοι ελληνικοί αγώνες της Ολυμπίας, που διήρκεσαν 12 αιώνες, έχουν ιδιαίτερη απήχηση στην Κύπρο.

«Από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους συμμετείχαν μόλις 200 αθλητές μέχρι τις 205 αποστολές και τους 10.000 αθλητές στους Αγώνες του Παρισιού 2024, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει πραγματικά παγκόσμιοι», είπε.

Η κ. Grenet-Catalano ευχήθηκε σε όλους τους Κύπριους αθλητές, Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς, «καλή επιτυχία» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι Κύπριοι θα απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στη Γαλλία».

Η Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Φωτεινή Παπαδοπούλου, στο χαιρετισμό της είπε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη σε όσους αθλητές έζησαν ή θα ζήσουν, αγωνίστηκαν ή θα αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες με το πνεύμα του «Ευ Αγωνίζεσθαι», να τους στεφανώνει είτε αυτοί είναι νικητές είτε όχι.

«Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανταποκρίθηκε στην πρόταση πρόσκληση της ΚΟΕ να συνδιοργανώσουν μια έκθεση αφιέρωμα στο Δρόμο για το Παρίσι. Στόχος να τιμηθεί ο Ολυμπισμός, η χώρα, η Γαλλία και το Παρίσι, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες το 2024, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στην πορεία είχαν την τιμή να συνεργαστούν με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο που ανέλαβε και τους πρόσφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για την πορεία των γυναικών αθλητριών και τις συμμετοχές τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες .

Ευχήθηκε καλό ταξίδι στους Κύπριους αθλητές και αθλήτριες και ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός είναι πάντα περήφανος για αυτούς, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι βιτρίνα αθλητικής αριστείας και όσοι συμμετέχουν είναι οι άριστοι των αρίστων.

Η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης , Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, σε σύντομο χαιρετισμό της είπε: «Κανονικά με ένα αεροπλάνο είναι 4 ώρες και ένα τέταρτο να πας Παρίσι απευθείας. Οι αθλητές μας όμως έχουν μεγάλο δρόμο μπροστά τους και πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που έχουν πετύχει και γιατί όχι και σε αυτούς που έφτασαν κοντά αλλά δεν τα κατάφεραν τελικά».

Ευχαρίστησε τέλος την ΚΟΕ, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για τη συνεργασία, καθώς και το Μουσείο της Νίκαιας που έστειλε υλικό για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης.

Δειτε Επισης

Χρυσό μετάλλιο για τον Κύπριο πρωταθλητή του τζούντο Γιάννη Αντωνίου στο Πανευρωπαϊκό Κ21
Παρίσι 2024: Στο διπλό των Ανδρών οι Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς
Τέλος απο τη Φενέρ ο Ντόρσεϊ-Η ανακοίνωση των Τούρκων
Η Ρωσία δεν στέλνει τζουντόκα στο «Παρίσι 2024»
Εκτός τελικού η Εθνική Γυναικών στο Ευρ. Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Μικρών Χωρών
Το μεσημέρι της Δευτέρας ρίχνεται στη «μάχη» του Wimbledon η Μαρία Σάκκαρη
Ο Κέβιν Λαβ έκανε opt out από το συμβόλαιό του με τους Χιτ, αλλά δεν φεύγει από το Μαϊάμι
Οι Μπουλς τα βρήκαν με τον Πάτρικ Γουίλιαμς για 5ετές συμβόλαιο αξίας 90 εκατ. δολαρίων
Στην πόρτα εξόδου από τους Γουόριορς ο Τόμπσον έπειτα από 11 χρόνια-Τον διεκδικούν τρεις ομάδες
«Πρόβα τζενεράλε» ενόψει Ολυμπιακών με πρωτιά για τον «άρχοντα των κρίκων»