Λαμπαδηδρόμος ετών 99 για τους Ολυμπιακούς

Έτοιμος να γίνει Λαμπαδηδρόμος για δεύτερη φορά στην ζωή του, είναι ο Ντανιέλ Ρεμπιφέ, ο οποίος σε ηλικία 99 ετών, θα μεταφέρει την ερχόμενη Δευτέρα (22/7) την Ολυμπιακή Φλόγα, όπως είχε κάνει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 1948.

«Δεν θα κρύψω ότι δάκρυσα, συγκινήθηκα, λέει ο ηλικιωμένος πρώην δρομέας, ενθυμούμενος την ημέρα που έλαβε μία επιστολή του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, με την οποία του γνωστοποιήθηκε το ευχάριστο νέο.

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει στις 22 Ιουλίου από το Ετάμπ, την γενέτειρα του, ο Ρεμπιφέ, ανέλαβε την πρόκληση να μεταφέρει την Ολυμπιακή Δάδα για άλλη μια φορά στην Γαλλία.

«Τα Χριστούγεννα πέρυσι με δέχτηκε, ντυμένος με αθλητική φόρμα. Φορούσε καπέλο και κρατούσε την Ολυμπιακή Δάδα από τους Αγώνες του Λονδίνου το 1948. Μου είπε «Θέλω να το ξανακάνω, είμαι έτοιμος», σχολιάζει γεμάτος υπερηφάνεια ο υιός του, Σιλβέν.

Ο Ρεμπιφέ εντάχθηκε στην Ρεπουμπλικανική Φρουρά σε ηλικία 19 ετών, αμέσως μετά τον πόλεμο. Υπήρξε δρομέας μεγάλων αποστάσεων και συναγωνίσθηκε τους Αλέν Μιμούν και Μισέλ Ζαζί, ενώ ήταν ένας από τους 24 αθλητές που επιλέχθηκαν το 1948 για να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα, από τα ελβετικά σύνορα στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Η συμμετοχή του στην Λαμπαδηδρομία του 2024 είναι «μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για αυτό το ταξίδι», επισημαίνει ο Ρεμπιφέ και προσθέτει: «Όλοι θυμηθήκαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Οταν ο Χίτλερ αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Αμερικανού Τζέσι Όουενς επειδή μόλις είχε νικήσει τον Γερμανό Λουτζ Λονγκ στα 100 μέτρα. Φαντασθείτε την απέραντη χαρά που είχαμε το 1948 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια ειρηνική Ευρώπη. Αυτό θέλω να περάσω στις νέες γενιές».

Ωστόσο, αυτήν την φορά, ο Ρεμπιφέ δεν είναι σίγουρος ότι θα τρέξει κατά την διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας με την Ολυμπιακή Φλόγα στο χέρι: «Για λίγα μέτρα ίσως, αλλά όχι περισσότερο, αφού σε ηλικία σχεδόν 100 ετών, πρέπει να είσαι λογικός».

Δειτε Επισης

«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν πολύ ειλικρινής άνθρωπος και φρόντισε το μπάσκετ με ευγένεια»
Ο θείος του Τζόκοβιτς ανέλαβε την προεδρία της σερβικής ομοσπονδίας τένις
Νέα φιλική ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι πριν το Καλλιμάρμαρο
Επιβλήθηκε άνετα του Κοκκινάκη για την πρώτη νίκη της Team Europe στο Laver Cup o Τσιτσιπάς
Ο Τεντόγλου υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της Ευρώπης
Ήττα Ομόνοιας στο CEV Champions League-Πάει για την υπέρβαση στο Βελιγράδι
Μπάρα 104 κιλών έπεσε σε ασκούμενο-Η απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα