Μια Λιβανέζα φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση μετέφερε την Ολυμπιακή δάδα στο Παρίσι
17:25 - 22 Ιουλίου 2024
Mια Λιβανέζα φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στο νότιο Λίβανο μετέφερε την Κυριακή 21 Ιουλίου την Ολυμπιακή δάδα στο Παρίσι για να τιμήσει τους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.
Η λαμπαδηδρομία, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, αποτελεί μέρος των εορτασμών κατά τους οποίους επιλέχθηκαν περίπου 10.000 άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα για να μεταφέρουν τη φλόγα σε όλη τη Γαλλία πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.
Η Κριστίνα Ασί (Christina Assi), που εργάζεται για το πρακτορείο Agence France-Presse, ήταν μεταξύ των έξι δημοσιογράφων που χτυπήθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις 13 Οκτωβρίου 2023, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την ανταλλαγή πυρών κατά μήκος των συνόρων, μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μελών της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο βιντεοσκοπητής του Reuters Issam Abdallah, ενώ η Ασί τραυματίστηκε σοβαρά και ακρωτηριάστηκε μέρος του δεξιού της ποδιού.
Ο βιντεογράφος του γαλλικού πρακτορείου AFP, Ντίλαν Κόλινς (Dylan Collins), που επίσης τραυματίστηκε από την ισραηλινή επίθεση, έσπρωξε το αναπηρικό αμαξίδιο της Ασί, καθώς αυτή μετέφερε τη δάδα στο προάστιο Vincennes.
Οι συνάδελφοί τους από το πρακτορείο Τύπου και εκατοντάδες θεατές τους επευφημούσαν.«Αυτή είναι μια ευκαιρία να συνεχίσουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και για τη στοχευμένη επίθεση στις 13 Οκτωβρίου που πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Collins, αναφέρει ο Independent.
Ενώ κρατούσε τη δάδα, η Άσι δήλωσε ότι η συμμετοχή της στη σκυταλοδρομία «είναι για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται και να μπορούν να εργάζονται χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή».
Τα ειδησεογραφικά μέσα AFP, το Reuters και το Al Jazeera κατηγόρησαν το Ισραήλ για στοχοποίηση των δημοσιογράφων τους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν μακριά από το σημείο των συγκρούσεων με οχήματα που ήταν σαφώς χαρακτηρισμένα ως δημοσιογραφικά, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη εναντίον αμάχων και θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τότε ότι το περιστατικό εξετάζεται, υποστηρίζοντας ότι δεν στόχευε δημοσιογράφους.
Στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ο Rabih al-Maamari και η Farah Omar του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Mayadeen σκοτώθηκαν επίσης σε προφανή ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νότιο Λίβανο, ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση.
Πηγή: protothema.gr