Πόσο πραγματικά κοστίζουν τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων
15:05 - 29 Ιουλίου 2024
Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου είναι το όνειρο για κάθε Ολυμπιονίκη, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξία του κορυφαίου αθλητικού επάθλου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το κορυφαίο γεγονός για κάθε αθλητή, πόσο μάλλον αν η συμμετοχή συνδυαστεί και με χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο, πέραν της ηθικής ικανοποίησης και αναγνώρισης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξία του χρυσού μεταλλίου.
Εδώ λοιπόν έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Διότι τα χρυσά μετάλλια που κερδίζουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, στην πραγματικότητα δεν είναι αμιγώς χρυσά, παρά το χρώμα που αναδίδουν.
Ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από 92,2% ασήμι. Ο χρυσός που έχει είναι μόλις 6 γραμμάρια. Σε αντίθεση με το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο, που είναι και τα δύο πλήρως συμπαγή στα αντίστοιχα μέταλλά τους.
Πόσο όμως αξίζει το χρυσό μετάλλιο
Το κόστος ενός χρυσού μεταλλίου στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ανερχόταν στα 640 ευρώ περίπου. Το ασημένιο είχε τιμή περίπου 350 ευρώ,ενώ το χάλκινο μόλις 7 ευρώ! Σύμφωνα με το NBC Sports υπάρχει διακύμανση στην τιμή του χρυσού μεταλλίου, καθώς μπορεί να φτάσει και τα 775 ευρώ.
Τα κορυφαία αθλητικά μετάλλια έχουν πουληθεί κατά καιρούς για απίστευτα ποσά. Το 2013 ένα από τα χρυσά του Jesse Owens από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που κέρδισε μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ, πουλήθηκε για 1,35 εκατ. ευρώ.
Τα Ολυμπιακά Μετάλλια 2024
Τα μετάλλια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δεν είναι μόνο εμπνευσμένα από τον Πύργο του Άιφελ αλλά το καθένα περιέχει ένα αυθεντικό κομμάτι του εμβληματικού τοπόσημου του 19ου αιώνα.
Κάθε Ολυμπιονίκης θα λάβει ένα κομμάτι αυθεντικού σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ που θα είναι τοποθετημένο στην καρδιά του μεταλλίου του. Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, φέρει στην μπροστινή πλευρά του, ένα σιδερένιο εξάγωνο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ κυριαρχεί το λογότυπο «Paris 2024».
Στη δεξιά πλευρά, απεικονίζονται χαραγμένες οι μορφές της Θεάς της Νίκης, Αθηνάς, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτείται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αλλά το «Παρίσι 2024» έλαβε ειδική άδεια, προκειμένου να αναπαραχθεί στα μετάλλια και ο Πύργος του Άιφελ. Παράλληλα, η πειθαρχία για την οποία απονέμεται το μετάλλιο, αναγράφεται στην άκρη του μεταλλίου.
Πηγή: gazzetta.gr