Έρευνα της UEFA και αντιδράσεις για το σήμα των Γκρίζων Λύκων στον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ

Αντιδράσεις τόσο στην UEFA που άνοιξε μάλιστα σχετική έρευνα όσο και στον Τύπο της Γερμανίας έχει φέρει ο πανηγυρισμός του Μερίχ Ντεμιράλ στο δεύτερο γκολ της Τουρκίας κόντρα στην Αυστρία.

Ο διεθνής στόπερ κατά τον πανηγυρισμό του σχημάτισε το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά στη Γερμανία.

Ενδεικτικά, το περιοδικό SPIEGEL και η εφημερίδα Die Zeit αναφέρονται στο περιστατικό επικρίνοντας την κίνηση του Τούρκου ποδοσφαιριστή, ενώ παραθέτουν δηλώσεις του μετά τον αγώνα. Ο ντόρος αυτός έφερε και την έρευνα της UEFA η οποία μπορεί να φέρει και τιμωρία για τον Τούρκο ποδοσφαιριστή.

Ο ίδιος όμως στις δηλώσεις του είπε:

"Ο τρόπος που πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική μου ταυτότητα. Για αυτό έκανα αυτήν τη χειρονομία. Είδα ανθρώπους στο γήπεδο που έκαναν επίσης αυτήν τη χειρονομία. Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και αυτό είναι το νόημα αυτής της χειρονομίας. Ήθελα απλώς να δείξω πόσο χαρούμενος είμαι και πόσο περήφανος είμαι. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κρυφό μήνυμα".

Σημειώνεται πως το σήμα των Γκρίζων Λύκων είναι ένα εθνικιστικό σύμβολο που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar).

Ιδίως στη Γερμανία προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω της συνδεδεμένης βίας και των εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του εξτρεμισμού Κεμάλ Μποζαΐ, υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα εντός των Γκρίζων Λύκων: αφ’ ενός το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και, αφετέρου, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP). Σύμφωνα με την BfV, οι Γκρίζοι Λύκοι «γεννήθηκαν» από το υπερεθνικιστικό MHP.

Πηγή: sport24

Δειτε Επισης

Άρωμα τελικού στο σούπερ ντέρμπι Ισπανία-Γερμανία!
Ματσάρες στο Euro, Ισπανία - Γερμανία και Πορτογαλία - Γαλλία, με 0% γκανιότα και αμέτρητες επιλογές από την Megabet Plus
Δυνατή μάχη πρόκρισης στο Κόπα Αμέρικα, Βενεζουέλα - Καναδάς, με κορυφαίες επιλογές μόνο από την Megabet Plus
Ο Βερτόνγκεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εθνική Βελγίου
Ο Ερντογάν στήριξε τον Ντεμιράλ-«Έδειξε τον ενθουσιασμό του»
Σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA ο νέος κανoνισμός επικοινωνίας μεταξύ διαιτητών και παικτών
Με αναστολή η ποινή στον Μπέλιγχαμ, παίζει κανονικά με Ελβετία
Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες έχει ποσοστό 50% στις εκτελέσεις πέναλτι με την Αργεντινή
Μπαπέ για τις εκλογές στην Γαλλία-«Δεν μπορούμε να δώσουμε τη χώρα στα χέρια αυτών των ανθρώπων»
Μπερνάρντο Σίλβα για τα δάκρυα του Ρονάλντο-«Είμαστε άνθρωποι...»