Δίπλα στους αθλητές για να αποδώσουν στο μέγιστο οι φυσικοθεραπευτές της ολυμπιακής ομάδας

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρωας είναι ο αθλητής, αναφέρουν, σε συνέντευξη τους στο ΚΥΠΕ, οι φυσικοθεραπευτές, Γιώργος Στούππας και Νίκος Καραολής, οι οποίοι συνοδεύουν την κυπριακή αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σημειώνοντας ότι θα βρίσκονται δίπλα σε όλους τους αθλητές για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο.

Τονίζουν, παράλληλα, ότι είναι μεγάλη τιμή για οποιονδήποτε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εύχονται ό,τι καλύτερο στους αθλητές.

«Εμείς ως ιατρική ομάδα θα είμαστε δίπλα τους, να τους βοηθήσουμε και ότι θέλουν από εμάς να το έχουν για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο», πρόσθεσαν.

Στο Παρίσι αρχικώς θα μεταβεί ο φυσικοθεραπευτής, Νίκος Καραολής, και ακολούθως θα τον αντικαταστήσει αρχές Αυγούστου ο φυσικοθεραπευτής, Γιώργος Στούππας.

Αναλύοντας το ρόλο του φυσικοθεραπευτή σε μια μεγάλη διοργάνωση, ο Γιώργος Στούππας είπε ότι όσο αναβαθμίζεται ο αθλητισμός, αναβαθμίζεται και η αθλητική φυσικοθεραπεία.

Παλιά, συνέχισε, ένας αθλητής χρειαζόταν τον φυσικοθεραπευτή όταν υπήρχε ένας τραυματισμός για να τον βοηθήσει στην αποκατάσταση του, ενώ τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή σε μια ομάδα ή σε ένα ατομικό άθλημα έχει αλλάξει.

Πλέον, είπε ο κ. Στούππας, είναι το πως θα βοηθήσει τον αθλητή στην πρόληψη των τραυματισμών, στην αποκατάσταση του μετά από ένα τραυματισμό, πως θα βοηθήσει έναν αθλητή να επανέλθει στις προπονήσεις μετά από ένα τραυματισμό, σε συνεργασία με τον γυμναστή και την υπόλοιπη ομάδα που έχει γύρω του ο αθλητής.

«Οπόταν είναι πολυεπίπεδη πλέον η προσφορά μας», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Καραολής ανέφερε ότι στο επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, σε τόσο υψηλό επίπεδο αγώνων, ένας φυσικοθεραπευτής είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Είπε, παράλληλα, ότι ως φυσικοθεραπευτές της ΚΟΕ στο Παρίσι 2024, θα έρθουν σε επαφή με τους αθλητές και τις αθλήτριες όλων των αθλημάτων, θα τους ρωτήσουν τι χρειάζονται, τι έκαναν μέχρι σήμερα όσον αφορά το κομμάτι της φυσιοθεραπείας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται ο κάθε αθλητής/τρια  ξεχωριστά, για να νιώθει ότι υπάρχει μια μεγάλη στήριξη, μια ομάδα πίσω του, η ομάδα των φυσιοθεραπευτών, μαζί με τον γιατρό, οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Θα πάρουμε μαζί μας μηχανήματα, τα οποία αλλάζουν από αποστολή σε αποστολή, γιατί η τεχνολογία προχωρά και εμείς μαζί της», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Στούππας, σε παρέμβαση του είπε ότι είναι καλά εξοπλισμένοι και στο Τόκυο δεν έλειπε κάτι από την κυπριακή αποστολή.

Σε ερώτηση πως διαμορφώνουν το φυσικοθεραπευτήριο τους, ο κ. Στούππας είπε ότι διαμορφώνουν ένα χώρο, στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο φυσικοθεραπευτήριο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα φυσικοθεραπευτήριο της πόλης.

Σημείωσε ότι προσπαθούν να παρέχουν στον κάθε αθλητή ότι καλύτερο σε επίπεδο υποστήριξης, «και τις μέρες που ζητούμε από τον αθλητή να πιάσει το μέγιστο και εμείς ως φυσικοθεραπευτές πρέπει να αποδώσουμε το καλύτερο».

Ο Νίκος Καραολής είπε, σε παρέμβαση του, ότι στο Ολυμπιακό Χωριό υπάρχει ένας κεντρικός χώρος, στο οποίο στήνεται το Αρχηγείο της αποστολής και στο οποίο υπάρχει πάντα δίπλα ένα ιατρείο με το φυσικοθεραπευτήριο.

Από την πρώτη μέρα, συνέχισε, μετάβαση τους στο χώρο, οργανώνουν τόσο καλά το ιατρείο και το φυσικοθεραπευτήριο, ούτως ώστε να τους ευκολύνει στην πορεία, στη δουλειά τους.

Σημείωσε ότι αποθηκεύουν τα φάρμακα, τον ιατρικό εξοπλισμό, στήνουν το φυσικοθεραπευτήριο αναλόγως με τον αριθμό των αθλητών, οργανώνουν τον εξοπλισμό τους, τα μηχανήματα τους.

Δημιουργούν, πρόσθεσε ο Νίκος Καραολής, ένα χώρο στο οποίο να μπορούν να δουλέψουν με ένα αθλητή είτε με manual therapy είτε με πρόγραμμα ασκήσεων/ διατάσεων είτε με μασάζ ή με  θεραπείες με μηχανήματα.

«Εμείς ουσιαστικά κατασκηνώνουμε σε αυτό τον χώρο αρκετές ώρες. Κάνουμε και meetings κάθε βράδυ με τους αρχηγούς των ομάδων. Αν κάποιος ζητήσει από το βράδυ ότι ο αθλητής του θέλει φυσικοθεραπευτή στο γήπεδο προγραμματιζόμαστε έτσι ώστε να πάμε μαζί με τον αθλητή, να το συνοδεύσουμε στο γήπεδο την ώρα του αγώνα και να του παρέχουμε όποια στήριξη χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γιώργος Στούππας είπε πως ό,τι χρειαστεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε της κυπριακής αποστολής θα τον βοηθήσουν.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά από προηγούμενες διοργανώσεις, ο κ. Στούππας είπε πως είναι μεγάλη η εμπειρία, είναι αγώνες σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Όπως είπε, πας με ένα στόχο και αν τον επιτύχεις μένει πάντα χαραγμένο στην μνήμη σου.

«Οι φίλοι και οι καλές σχέσεις που δημιουργείς με τους ανθρώπους σε αυτή την οικογένεια μένουν για πάντα. Πολύ σημαντικό. Όσον αφορά τον κομμάτι των αγώνων, γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους, τους οποίους θέλεις να βοηθήσεις και αφού τους βοηθήσεις έχεις να κερδίσεις πάρα πολλά πράγματα, τα οποία κρατούμε πάντα μέσα στις αποσκευές μας», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Καραολής ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ο φυσικοθεραπευτής είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πάει στην προπόνηση πρώτος και φεύγει τελευταίος.

«Αν σε ένα σύνολο υπάρχουν 10 ή 15 άνθρωποι οι οποίοι είναι υγιείς και ξαφνικά δύο τραυματιστούν, οι 13 θα βγουν έξω να πιούν ένα καφέ, ο φυσικοθεραπευτής θα μείνει με τον τραυματία. Σε μια αποστολή είσαι 100% στο χώρο που πρέπει να είσαι και alert να σε βρίσκει πάντα ο αθλητής ή ίσως ο συνοδός του αθλητή γιατί κάτι μπορεί να συμβεί. Συνεπώς, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο τελευταίος που μπορεί να εγκαταλείψει το χώρο ενός αθλητικού χωριού. Πας για να βοηθήσεις τον αθλητή και πρέπει ο αθλητής να σε βρίσκει», σημείωσε.

Τόσο ο Γιώργος Στούππας όσο και ο Νίκος Καραολής ανέφεραν ότι είναι τιμή τους που πάνε σε αυτές τις αποστολές και επιλέχθηκαν από την ΚΟΕ, ενώ τόνισαν πως θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την αποστολή.

Όπως ανέφεραν, είναι εμπειρίες ζωής.

Ευχήθηκαν, παράλληλα, σε συναδέλφους τους να το ζήσουν αυτό στο μέλλον, και έστειλαν το μήνυμα ότι όποιος ακολουθεί αυτές τις αποστολές πρέπει να είναι εκεί, 24ώρες το 24ωρο, και να μπορεί οποιοσδήποτε αθλητής/τρια ή οποιασδήποτε από την κυπριακή αποστολή να τον βρίσκει, γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειάζεται την βοήθεια του.

Σημείωσαν ότι το σημαντικό είναι να είσαι κοντά στον αθλητή, να σε βρίσκει ανά πάσα στιγμή, να νιώθει ότι έχει κάποιον δίπλα του να τον βοηθήσει, να του παρέχει βοήθεια, να νιώθει ότι έχει ένα φίλο δίπλα του που μπορεί να τον βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή.

Επανέλαβαν, παράλληλα, ότι θα έχουν προσωπική επαφή με τον καθένα για να τους πουν τι χρειάζονται, πως μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους στο κομμάτι που μπορούν και αφορούν την φυσικοθεραπεία.

«Εμείς θα είμαστε 24 ώρες το 24ώρο δίπλα τους για οτιδήποτε, και ότι άλλο χρειαστούν θα είμαστε εκεί. Μεγάλη τιμή για οποιοδήποτε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχόμαστε ότι καλύτερους στους αθλητές και εμείς σαν ιατρική ομάδα θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε και ότι θέλουν από εμάς θα το έχουν, πρόσθεσαν.

Γιώργος Στούππας και Νίκος Καραολής ανέφεραν ότι ο φυσικοθεραπευτής είναι πάντα αυτός που κάνει τη δουλειά του σε ένα δωμάτιο κλειστό, θα χαρεί με την επιτυχία, θα λυπηθεί με μια αποτυχία.

Υπογράμμισαν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματικός ήρωας είναι ο αθλητής.

«Μεγάλη τιμή για οποιοδήποτε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχόμαστε ότι καλύτερους στους αθλητές και τις αθλήτριες μας, και εμείς σαν ιατρική ομάδα θα είμαστε δίπλα τους, να τους βοηθήσουμε και ότι θέλουν από εμάς να το έχουν για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο», κατέληξαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ   

Δειτε Επισης

Διαστημική Εθνική Ελλάδας, κατάπιε την Σλοβενία και έφυγε για τελικό
Συγκλονίζει ο Χέρμπερτ-«Ήμουν σε ψυχιατρική κλινική, δεν θα ήθελα να το βιώσω ξανά»
Εκβίαζαν με φωτογραφίες την οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ-Ζητούσαν 15 εκ. για να μην τις διαρρεύσουν
Κινδυνεύει με πτώση στο ranking ο Τσιτσιπάς
Το όνειρο για τη Formula 1 ξεκινά από την IAME
Οριστικό: Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ
Δίπλα στους αθλητές για να αποδώσουν στο μέγιστο οι φυσικοθεραπευτές της ολυμπιακής ομάδας
Στα €15 εκατ. το κόστος αναβάθμισης του «Σπύρος Κυπριανού»
Σημαντικό πλασάρισμα Τζιωρτζή στην πίστα της Ολλανδίας
Πρεμιέρα στο Wimbledon για τον Στέφανο