Μία εβδομάδα μέχρι την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων

Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων και το Παρίσι ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, φιλοξενώντας τους πρώτους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες της χώρας του.

Στις 28 Αυγούστου 2024, τα Ηλύσια Πεδία και η Πλατεία Κονκόρντ θα είναι το σκηνικό για έναν άνευ προηγουμένου εορτασμό του Παραολυμπιακού Κινήματος. Αυτή θα είναι η σκηνή όπου ο διεθνούς φήμης χορογράφος, Αλεξάντερ Έκμαν, θα διευθύνει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών από 180 διαφορετικές χώρες θα παρελάσουν από την εμβληματική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στην πλατεία Κονκόρντ, όπου θα συνοδεύονται από εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Εμπνευσμένος από το μέγεθος της πλατείας Κονκόρντ των 4.500 τετραγωνικών μέτρων, ο Έκμαν επέλεξε να τοποθετήσει τον χορό στην καρδιά της παράστασης. Περισσότεροι από 150 χορευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαγγελματιών χορευτών με αναπηρία, θα ζωντανέψουν την τελετή με εφευρετικές, μουσικές και χορογραφίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, τα τελευταία δύο χρόνια, ο Έκμαν συνεργάζεται με τον Βίκτορ Λε Μασν, συνθέτη και μουσικό διευθυντή των Τελετών, και τη Ντάφνι Μπουργκί, διευθύντρια των κοστουμιών των τελετών για τη δημιουργία αυτής της εξαιρετικής παράστασης. Καλλιτέχνης με μεγάλη περιέργεια, ο Έκμαν πέρασε πολύ καιρό με τους αθλητές των Παραολυμπιακών στο ερευνητικό του έργο.

Εμπνευσμένη από τις αθλητικές προσπάθειες των αθλητών, αυτή η παράσταση αναδεικνύει τη θέση του αθλητισμού, και ειδικότερα των Παραολυμπιακών Αγώνων, ως λύση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια τελετή που να είναι μια γιορτή με ένα μείγμα σημαντικών μηνυμάτων, που θα περιλαμβάνει την τέχνη του χορού και τη μουσική που πρόσφατα συνέθεσε ο Βίκτορ Λε Μασν και είναι εμπνευσμένη από τον αθλητισμό. Είναι πραγματική τιμή να είμαι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας του Παρίσι 2024. Ανυπομονώ να μοιραστώ με τον κόσμο τη δουλειά που έχουμε δημιουργήσει εγώ και η ομάδα μου» ήταν τα λόγια του Έκμαν.

Ο 40χρονος είναι ένας παγκοσμίου φήμης  χορογράφος, ο οποίος εκτός από τα χορογραφικά του έργα, έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και όπερες, αποδεικνύοντας το πολυσχιδές ταλέντο του. Με περισσότερες από 50 δημιουργίες σε όλο τον κόσμο, έχει συνεργαστεί με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Μπαλέτο του Γκέτεμποργκ, το Μπαλέτο της Βοστόνης, το Βασιλικό Σουηδικό Μπαλέτο, το Νορβηγικό Εθνικό Μπαλέτο και το Nederlands Dance Theatre, όπου χόρεψε και ο ίδιος για αρκετά χρόνια.

Παρουσιάστηκε την Τρίτη η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα για το «Παρίσι 2024»

Σε μία λαμπρή αλλά και γεμάτη από έντονα συναισθήματα, εκδήλωση που έγινε στην εμβληματική Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε η ελληνική ομάδα, που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, «Παρίσι 2024».

Αθλήτριες και αθλητές ήταν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης όπου τιμήθηκαν από τους χορηγούς της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, με τον Πρόεδρο και Χρυσό Παραολυμπιονίκη να δίνει πρώτος το στίγμα.

«Είμαι πολύ συγκινημένος και έχω αυτά τα συναισθήματα γιατί τα τελευταία τρία χρόνια που είμαστε στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής έχουμε κάνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα να φέρουμε σε πρώτο πλάνο τον Έλληνα αθλητή και την Ελληνίδα αθλήτρια με αναπηρία. Η προσπάθειά μας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς δέχτηκε χτυπήματα κάτω από τη μέση, γιατί ενδεχομένως σε κάποιους να μην άρεσε ότι πλέον δεν έχουν τον έλεγχο του χώρου μας», είπε.

«Το μήνυμα που στέλνετε εσείς οι αθλητές σε όλο τον κόσμο και την κοινωνία είναι ότι οι αθλητές με αναπηρία μπορούν να προσφέρουν θέαμα, να είναι χρήσιμοι και πάνω από όλα να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Το επίπεδο στον αθλητισμό του Παραολυμπιακού κινήματος έχει ανεβεί πολύ παγκοσμίως και δώσαμε μεγάλο αγώνα για να καταφέρουμε να στείλουμε 40 αθλητές και αθλήτριες μας με το εθνόσημο στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση τόνισε: «Αυθόρμητα μου βγαίνει να πω είναι ότι αν ο αθλητισμός ήταν καρδιά, αυτή η καρδιά θα χτυπούσε εδώ στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Γιατί η καρδιά του αθλητισμού συμπυκνώνει τις πιο δυνατές αξίες του ανθρώπου, την δύναμη, την ελπίδα, την αυτοδιάθεση, τον σεβασμό και την ψυχή».

Αρχηγός της αποστολής είναι ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση της ομάδας άνα άθλημα με όλα τα μέλη της αποστολής να ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί με τους χορηγούς που έχουν βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της ΕΠΕ να στείλει 40μελή αποστολή στο Παρίσι.

Δειτε Επισης

Ήττα Ομόνοιας στο CEV Champions League-Πάει για την υπέρβαση στο Βελιγράδι
Μπάρα 104 κιλών έπεσε σε ασκούμενο-Η απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ
Αντίδραση Τόρε στο πανό που άνοιξαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία