Η αντοχή έδωσε την πρωτιά, η σκληράδα δίνει τον τίτλο
15:11 - 11 Απριλίου 2025

Το πρώτο κομμάτι της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό. Με μεγάλη επιτυχία κιόλας, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Ένας δρόμος δύσκολος, τραχύς, ανηφορικός και με πολλά εμπόδια και σκαμπανεβάσματα.
Από τη μία τα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία, όπως οι απώλειες εξαιτίας τραυματισμών, όπου φέτος ήταν πολύ λίγα τα ματς που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Από την άλλη οι ποιοτικοί –στην πλειοψηφία τους- αντίπαλοι που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και σε περιμένουν στη… γωνία. Ο μαραθώνιος, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε, των 34 αγωνιστικών ολοκληρώθηκε. Εντούτοις, μετά την κοπιαστική διαδρομή, αρχίζει το… σπριντ. Η τελική ευθεία.
Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι στελεχώθηκε με τον τέτοιο τρόπο, ώστε να πάει μέχρι το φινάλε της διαδρομής. Όχι απλώς αυτό της κανονικής περιόδου, αλλά μέχρι το Αμπού Ντάμπι και να κατακτήσει το τρόπαιο. Από την αρχή της σεζόν, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ψηλά στη βαθμολογία, κλείνοντας τους έξι από τους επτά συνολικά μήνες με θετικό πρόσημο νικών-ηττών. Ο μοναδικός αρνητικός μήνας για τους Πειραιώτες ήταν ο Μάρτιος, όπου το ρεκόρ τους ήταν στο 2-3. Παράλληλα, είχαν ακόμη ένα παράσημο οι «ερυθρόλευκοι» και συγκεκριμένα τα 11 «διπλά» που πήραν φέτος, εκτός έδρας συγκομιδή που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία τους στη διοργάνωση. Σαφώς και αξίζουν τα εύσημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες γι’ αυτό το επίτευγμα και πλέον θα περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στα Playoffs μέσα από τη διαδικασία των Play-In.
Τελευταίος αντίπαλος στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας ήταν η Μακάμπι. Μία ομάδα που απέτυχε στη φετινή διοργάνωση, καθώς αποκλείστηκε νωρίς, αφού δεν είναι καθόλου εύκολη η συνθήκη του… ξεσπιτώματος, δίνοντας τα εντός έδρας παιχνίδια στο Βελιγράδι αντί στο Τελ Αβίβ. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει μία παραδοσιακή δύναμη της Ευρωλίγκας και αυτό έδειξε τις τελευταίες αγωνιστικές. Οι παίκτες του Όντεντ Κάτας έπαιζαν για την υπερηφάνειά τους, κάνοντας «ζημιές» σε ομάδες πολύ πιο πάνω από εκείνους, όπως νίκες επί των Φενέρμπαχτσε, Μονακό και Μπάγερν Μονάχου ή παραλίγο «ζημιά» σε Παναθηναϊκό και Αναντολού Εφές, από τους οποίους ηττήθηκαν οριακά.
Μ’ αυτή τη νοοτροπία μπήκε, λοιπόν, η Μακάμπι και στο ΣΕΦ. Ο αγώνας από νωρίς έδειξε ότι θα πήγαινε πολύ ψηλά το σκορ, με το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 31-28 υπέρ των «ερυθρόλευκων». Από ‘κει και πέρα, στο μεγαλύτερο μέρος του ματς ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης. Κι αυτό γιατί, η επίθεσή του δούλευε πολύ καλά και όχι τόσο η άμυνα, η οποία σε κάποια σημεία του έδωσε κάποιες διψήφιες «ανάσες». Αλλά, η αμέλεια της άμυνας και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (συνολικά 15 χαμένα) έδωσαν την ευκαιρία στην «ομάδα του λαού» να μαζέψει την κατάσταση και να επιστρέψει.
Οι «ερυθρόλευκοι», όμως» ήθελαν πολύ τη νίκη και έτσι δεν επέτρεψαν στους Ισραηλινούς να την πάρουν μέσα στο ΣΕΦ, όπως πριν από μερικές εβδομάδες οι Ερυθρός Αστέρας και Μονακό. Κι αυτό, το έδειξαν με την σχεδόν υποδειγματική επιθετική τους λειτουργία με τις 30 ασίστ, για 9 λάθη. Σε ακόμη ένα παιχνίδι, ο μαέστρος της δημιουργίας ήταν ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με μόλις ένα καλάθι, αλλά μοίρασε 13 τελικές πάσες. Πάνω, δηλαδή, από το 1/3 από τη συνολική δημιουργία της ομάδας του και παίζοντας για ακόμη μία φορά χωρίς… συμπαραστάτη, αφού έλειπαν Γουόκαπ και Βιλντόσα. Για δεύτερο σερί παιχνίδι, πολύ καλή εμφάνιση και από τον Άλεκ Πίτερς. Ο έτερος Αμερικανός, που κλήθηκε για ακόμη μια φορά να παίξει 5άρι, ήταν θετικότατος έχοντας 17π. και 7 ριμπάουντ.
Πλέον δεν αποτελεί είδηση, καθώς είναι συνήθεια, αλλά ακόμη μία πολύ καλή εμφάνιση πρόσθεσε και ο Σάσα Βεζένκοφ. Μπορεί να μην του βγήκαν τα σουτ έξω από τα 6,75μ., όπου είχε 1/6, ωστόσο με 21π., 7 ριμπάουντ και 23 βαθμούς στο PIR, κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε. Μάλιστα, ο Βούλγαρος φόργουορντ έφτασε σε κάτι ασύλληπτο, αφού και στα 32 ματς που αγωνίστηκε στη φετινή regular season της Ευρωλίγκας είχε διψήφιο αριθμό πόντων και βαθμών αξιολόγησης. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κάποιος άλλος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης.
Για το τέλος αφήνουμε τους λόγους για να χαμογελάει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ενόψει και των Playoffs. Ο ένας είναι ο Μόουζες Ράιτ. Ο Αμερικανός ταλαιπωρήθηκε όσο κανείς άλλος από το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που τον άφησε εκτός παρκέ για διάστημα τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε και κόντρα στη Μακάμπι έδειξε ότι επέστρεψε για τα καλά. Έπαιξε για 24:34’’, όπου πήρε τον περισσότερο χρόνο από την επιστροφή του και είχε 18 πόντους, με το εξαιρετικό 7/10 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 τάπες, πραγματοποιώντας την καλύτερή του φετινή εμφάνιση και δείχνοντας στον προπονητή του ότι μπορεί να τον υπολογίζει κανονικά.
Ο δεύτερος λόγος που έκανε επίσης χαρούμενο τον κόουτς του Ολυμπιακού είναι ο Εβάν Φουρνιέ. Τον τελευταίο μήνα ο Γάλλος ήταν στα κάτω του, περνώντας ένα μίνι ντεφορμάρισμα. Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τον ξεκίνησε στη βασική πεντάδα, αλλά έφερε τον πρώην ΝΒΑer από τον πάγκο. Και ο Φουρνιέ έκανε μία εμφάνιση αντάξια της ποιότητας και της κλάσης του. Μπήκε πολύ ορεξάτος και «ζεστός», τελειώνοντας το ματς με 27 πόντους και με το πολύ καλό 10/13 σουτ (5/6 δίποντα, 5/7 τρίποντα), με μοναδικό «αγκάθι» τις ελεύθερες βολές που είχε 2/7. Αν αυτό ήταν ένα σημάδι ότι ο Γάλλος μπήκε σε Playoffs mode είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό.
Άλλωστε, ένας από τους λόγους που ήρθε στην ομάδα του Πειραιά είναι για να τη βοηθήσει στην κατάκτηση του τρόπαιου και μένει να φανεί εάν θα τα καταφέρει, ξορκίζοντας και την «κατάρα» του πρώτου. Βέβαια, επειδή το άθλημα είναι ομαδικό και ένας κούκος δεν φέρνει την… άνοιξη, το μεγάλο ζητούμενο για τους «ερυθρόλευκους» είναι να έχουν όλους ή τουλάχιστον τους περισσότερους παίκτες τους υγιείς στο τελικό σπριντ…
Πηγή: sport-fm.gr