Νίκη της UEFA στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού σε προσφυγή συλλόγου για πολυϊδιοκτησία

Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS) της Λοζάνης απέρριψε την έφεση που άσκησε η σλοβακική ομάδα FK DAC 1904 κατά της απόφασης της UEFA να την αποκλείσει από την επόμενη διοργάνωση του Conference League για παραβίαση των Κανονισμών πολυϊδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Η DAC είχε ασκήσει έφεση στο CAS κατά της απόφασης του Φορέα Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων της UEFA να αποκλείσει την ομάδα από το Conference League λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων που ορίζονται στο Άρθρο 5.01 του Κανονισμού, από την ημερομηνία αξιολόγησης της 1ης Μαρτίου 2025.

Η DAC και η ουγγρική ομάδα Györi ETO FC, η οποία επίσης προκρίθηκε στη διοργάνωση, έχουν δομές ιδιοκτησίας που περιλαμβάνουν την χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου EEA Holding B.V. (EEA). Η απόφαση της UEFA ανέφερε ότι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας εμπλέκονταν, άμεσα ή έμμεσα, στην «ιδιοκτησία/συμμετοχή και των δύο συλλόγων» και στη «διαχείριση και των δύο συλλόγων».

Η DAC ζήτησε από το CAS να ακυρώσει την απόφαση και να επανεξετάσει τη δομή ιδιοκτησίας μεταξύ της DAC και της ETO FC, υποστηρίζοντας ότι η μετατόπιση της ημερομηνίας αξιολόγησης από την UEFA από τις 3 Ιουνίου 2025 στην 1η Μαρτίου 2025 ήταν άκυρη και μη εκτελεστή. Επιπλέον, ο σύλλογος υποστήριξε ότι η δομή της εταιρείας χαρτοφυλακίου του ΕΟΧ δεν παραβίαζε τους κανονισμούς της UEFA, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής επιρροής στον σύλλογο.

Στις 4 Ιουλίου, το CAS κατέγραψε την έφεση και ξεκίνησε μια ταχεία διαδικασία διαιτησίας, κρίνοντας ομόφωνα ότι η αλλαγή στην ημερομηνία αξιολόγησης ήταν σύμφωνη με τις διαδικασίες που ορίζονται από το Καταστατικό της UEFA και πως η DAC είχε παραβιάσει τους Κανονισμούς Διοργάνωσης Συλλόγων της UEFA, καθώς το ίδιο πρόσωπο ήταν ο (μοναδικός) Γενικός Διευθυντής της ETO FC, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο Αντιπρόεδρος και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DAC, έχοντας έτσι άμεση εμπλοκή στη διοίκηση και των δύο συλλόγων και την ικανότητα να ασκεί αποφασιστική επιρροή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Βάσει αυτών των λόγων, η Επιτροπή απέρριψε την έφεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκη της UEFA στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού σε προσφυγή συλλόγου για πολυϊδιοκτησία
Η ισπανική Κυβέρνηση ξεκινά έρευνα εναντίον του Γιαμάλ για την πρόσληψη ατόμων με νανισμό για τα γενέθλιά του
Η Μάντσεστερ Σίτι υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Puma 115 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο
Επίσημα στην Μπρέντφορντ ο Χέντερσον
Ο δισέγγονος του Μουσολίνι στη Serie A
Κολλάει η μεταγραφή του Γκιόκερες στην Άρσεναλ
Ο Ζόρζε Ζεσούς νέος προπονητής του Ρονάλντο στην Αλ Νασρ
Περιπλέκεται η υπόθεση με το πάρτι ενηλικίωσης του Γιαμάλ-«Κανείς δεν μας έδειξε ασέβεια»
Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε τον Καρέρας από την Μπενφίκα
Ένα βήμα πριν την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Φιορεντίνα ο Μόιζε Κεν