Οι ανεπαρκείς έλεγχοι των Ισραηλινών, το pyro show υπό το βλέμμα του Προέδρου και η καραμέλα της μετακίνησης

Την ώρα που η συζήτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει του νέου πρωταθλήματος επικεντρώνεται στην μετακίνηση οπαδών και στο κατά πόσον θα παραμείνει ο αριθμός των 800 φιλοξενούμενων στα παιχνίδια υψηλού κινδύνου, η κατάσταση που επικράτησε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι της Πάφου, με το άναμμα δεκάδων φωτοβολίδων από τους φιλάθλους της Μακάμπι Τελ Αβίβ, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί και θέλει να ελέγξει την κατάσταση.

Στο 53ο λεπτό της αναμέτρησης της πρωταθλήτριας Κύπρου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι οπαδοί της τελευταίας ανάγκασαν τον διαιτητή της αναμέτρησης να διακόψει τον αγώνα, αφού άναψαν δεκάδες φωτοβολίδες στο βόρειο πέταλο. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από τους καπνούς που σκέπασαν το γήπεδο, δεν επέτρεπαν στον διαιτητή να συνεχίσει, για κάποιο χρονικό διάστημα, την αναμέτρηση κι ως εκ τούτου αναγκάστηκε να περιμένει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και ακολούθως να δώσει το έναυσμα για να επαναρχίσει ο αγώνας.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, που παρακολουθούσαν την αναμέτρηση. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός αγώνας που διεξήχθη στο Αλφαμέγα Αρένα είχε χαρακτηριστεί από την UEFA ως εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι αγωνιζόταν μια ομάδα από το Ισραήλ και στη βάση της ισχύουσας κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος πώς οπαδοί ομάδας από άλλη χώρα κατάφεραν να περάσουν τα επικίνδυνα αντικείμενα εντός γηπέδου, αφού το επιχείρημα που τίθεται για τους αγώνες που συμμετέχουν κυπριακές ομάδες, είναι πως τα τοποθετούν από προηγουμένως σε κρυψώνες, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση, θα έλεγε κανείς ότι δύσκολα μπορεί να συνέβη, αφού οι Ισραηλινοί αγωνίζονταν εκτός έδρας και σε ένα γήπεδο που δεν γνώριζαν καλά τα κατατόπια.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι οι έλεγχοι που γίνονταν στις εισόδους θα έπρεπε να ήταν διεξοδικοί, αφού ο αγώνας εντασσόταν στους «υψηλού κινδύνου» για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ωστόσο όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Σημειώνεται πως οι οπαδοί της Μακάμπι που έφθασαν στην Κύπρο, είχαν δηλώσει τα στοιχεία τους στην ομάδα τους, ωστόσο ακόμα και 24 ώρες μετά τον αγώνα δεν προέκυψε οποιαδήποτε σύλληψη προσώπου που άναψε φωτοβολίδα στην εξέδρα. Αντίθετα, εκείνο που συνέβη ήταν να συλληφθούν τρία πρόσωπα που σήκωσαν σημαία της Παλαιστίνης, εκτός γηπέδου. Ξεκαθαρίζεται πως οι Αρχές σωστά έπραξαν στην προκειμένη περίπτωση, αφού τα πολιτικά μηνύματα δεν έχουν χώρο στα γήπεδα, όμως δημιουργείται σε κάποιους η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, εάν συγκριθεί ο τρόπος δράσης της Αστυνομίας στα δύο περιστατικά.

Όταν συνέβη ένα πανομοιότυπο περιστατικό, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πριν από κάποια χρόνια, με πρωταγωνιστές οπαδούς κυπριακής ομάδας, η Αστυνομία είχε κλείσει τις εξόδους, μετά το τέλος του αγώνα και πέρασε από ελέγχους τους οπαδούς, για να εντοπίσει ποιοι ήταν αυτοί που άναψαν πυρσούς, ώστε να τους συλλάβει. Αφού τότε ελέγχθηκαν όλοι οι οπαδοί, ένας προς ένας και εντοπίστηκαν όσοι ήταν δυνατό να ταυτοποιηθούν από τα κλειστά κυκλώματα, είχαν οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα. Ωστόσο εκεί, ήταν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο τραπέζι πρέπει να τεθεί εξάλλου και ένα άλλο ζήτημα, που σχετίζεται με το τι θα συνέβαινε εάν το βράδυ της Τρίτης αγωνίζονταν στο Αλφαμέγα δύο κυπριακές ομάδες. Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο από τον αθλητικό δικαστή ή ακόμα και απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, ενώ η Αστυνομία θα απέστελνε αίτημα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, όπως απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών στον επόμενο αγώνα της ομάδας τους, που θα χαρακτηριζόταν ως υψηλού κινδύνου.

Δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για μια ομάδα από τρίτη χώρα, που το πιο πιθανό είναι να μην βρεθεί ξανά φέτος στην Κύπρο, αλλά εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που αρμόζουν, για να μην παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα, αφού ο Νόμος πρέπει να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους.

Με τη στάση που τηρούν οι Αρχές, ενδεχομένως να δημιουργείται η εικόνα σε κάποιους πως όταν Κύπριοι οπαδοί προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα τιμωρούνται, αλλά όταν αφορά ομάδες του εξωτερικού, αυτές είναι υπεράνω του Νόμου.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι αρμόδιοι ποιες ενέργειες κάνουν οι ίδιοι για να αποτρέψουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα κι ας αξιολογήσουν τα μέτρα που λαμβάνουν, πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα και οι συζητήσεις για τη μετακίνηση οπαδών στους αγώνες υψηλού κινδύνου, αφού θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές και θα γίνονται συζητήσεις για το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα που δεν οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Ακόμα κι αν ο Νόμος ψηφιζόταν, εγείρονται εύλογα απορίες σε κάποιους για το κατά πόσον θα άλλαζε οτιδήποτε σε σχέση με όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά και ποια επιπρόσθετα εργαλεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αστυνομία για να αποτρέψει την μεταφορά των επικίνδυνων αντικειμένων εντός γηπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αποχωρεί από Φορταλέζα και συνεχίζει την καριέρα του στην Πάφο ο Νταβίντ Λουίζ»
Ο απολογισμός των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη και το πρόγραμμα των επαναληπτικών
Άντεξε στη Σλοβενία και παίζει στην Αρένα τα ρέστα της για πρόκριση η ΑΕΚ
Έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά κέρδισε την Πούσκας Ακαντέμια ο Άρης
Κέρδισε την Τορπέντο και πάει στη Γεωργία για την πρόκριση η Ομόνοια
Ευχάριστα νέα στην Ανόρθωση-Άναψε πράσινο το CAS για άρση του εμπάργκο, εγγράφονται τα νέα αποκτήματα
Προσφέρει 100.000 και δημιουργεί ταμείο αλληλεγγύης η ΚΟΠ για τους πυρόπληκτους
Προσέφερε το «Νίκος Σολομωνίδης» η ΑΕΛ για τις πυρκαγιές στη Λεμεσό-Εκστρατεία ειδών πρώτης ανάγκης
Η προϊστορία μας με την Ουγγαρία στα Κύπελλα Ευρώπης
Η προϊστορία με ομάδες της Γεωργίας στην Ευρώπη