cbn celebrity-logo inbusiness-news-logo LOGO-PNG-108

Για δέκα ώρες στο «στρατιωτικό δικαστήριο» οι πέντε Ε/κ-Διακόπηκε εκ νέου η διαδικασία

Νέα διακοπή σημειώθηκε κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον "στρατιωτικού δικαστηρίου" σε σχέση με τους πέντε Ελληνοκύπριους που κρατούνται παράνομα στα κατεχόμενα. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 ώρες.

Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής Σενέρ Ελτζίλ προσφέρθηκε καταβάλει εγγύηση για τους κατηγορούμενους, δηλώνοντας ότι πιστεύει στην αθωότητά τους και ότι δεν θα διαφύγουν. Ως εγγύηση, προσέφερε το αυτοκίνητό του αξίας 25.000 στερλίνων.

Ο κ. Ελτζίλ υποστήριξε ότι πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση και τάχθηκε εναντίον τέτοιων πρακτικών.

Η ατμόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα τεταμένη όταν ο «εισαγγελέας», σχολιάζοντας τις τοποιθετήσεις αυτές, είπε πως «αν ο σκοπός σας είναι να ανεβάσετε την ένταση, εγώ θα την ανεβάσω». Ο «δικαστής» αναγκάστηκε να παρέμβει, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει στην «εισαγγελία» να κλιμακώσει την ένταση.

Όταν ο «εισαγγελέας» ρώτησε τον κ. Ελτζίλ σε τι βασίζεται η πεποίθησή του ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα διαφύγουν, ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής απάντησε: «Υπάρχουν 45.000 στρατιώτες, πάνω από 3.000 αστυνομικοί και πέντε υπηρεσίες πληροφοριών. Αν αυτοί δεν μπορούν να σταματήσουν πέντε άτομα, τότε σίγουρα ούτε εγώ μπορώ. Η προστασία των συνόρων είναι καθήκον του τουρκικού στρατού», ανέφερε.

Ο κ. Ελτζίλ απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι έχει οικονομικές σχέσεις με τους κατηγορούμενους.

Η διαδικασία διακόπηκε εκ νέου λίγο πριν τις 19.30. 

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιογράφος της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας Özgür Gazete Kıbrıs, η οποία βρίσκεται έξω από το κτίριο του «δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Λευκωσία έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους πέντε Ελληνοκύπριους. Σημείωσε πως ένας εξ αυτών "κατηγορείται" ότι κατά τη διέλευσή τους από το οδόφραγμα των Στροβιλιών, δεν επέδειξε το έγγραφο ταυτοποίησής του και οι υπόλοιποι τέσσερις πως "τον κάλυψαν".

Σημείωσε πως ο «εισαγγελέας» αναφερόμενος στην επίκληση των προβλημάτων υγείας, φέρεται να δήλωσε ότι «αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην μείνετε στη φυλακή. Τα προβλήματα υγείας που αναφέρετε μπορεί να συμβούν στον καθένα».

Η διαδικασία είχε διακοπεί και νωρίτερα το απόγευμα, καθώς οι κατηγορούμενοι ήταν εξαντλημένοι από την πολύωρη ορθοστασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

;