Ο Λάντο Νόρις έχασε τους 18 βαθμούς της 2ης θέσης και ο Όσκαρ Πιάστρι τους 12 βαθμούς της 4ης θέσης στο Λας Βέγκας, όταν -μετά το τέλος του αγώνα- διαπιστώθηκε στον τεχνικό έλεγχο υπέρμετρη φθορά (πέραν των ορίων που επιτρέπουν οι κανονισμοί) του ξύλινου δαπέδου των δύο McLaren MCL39.
Παρόλα αυτά, ο Βρετανός διατήρησε ένα καλό προβάδισμα 24 βαθμών στην κορυφή της βαθμολογίας, έναντι του Πιάστρι και του Φερστάπεν – καθώς ο Ολλανδός με τη νίκη του στο Βέγκας έπιασε στη βαθμολογία τον Αυστραλό της McLaren.
Αν δεν είχαν αποκλειστεί οι δύο McLaren, η διαφορά του Νόρις από τον Πιάστρι θα ήταν στους 30 βαθμούς και από τον Φερστάπεν στους 42 βαθμούς. Συνεπώς, το μόνο ουσιώδες που άλλαξε με την ποινή αποκλεισμού ήταν ότι έδωσε στον Ολλανδό περισσότερες ελπίδες στη μάχη του για το πέμπτο του διαδοχικό πρωτάθλημα.
Παρά την απώλεια βαθμών, πάντως, ο Νόρις εξακολουθεί να μπορεί να εξασφαλίσει μαθηματικά το φετινό πρωτάθλημα στο Κατάρ, αυτό το τριήμερο (28-30 Νοεμβρίου). Συγκεκριμένα, απομένουν 58 βαθμοί συνολικά – 25 για κάθε έναν από τους δύο τελευταίους αγώνες και 8 για τον νικητή του Sprint στο Κατάρ. Κατά συνέπεια, ο Νόρις θα στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής αν μετά το GP του Κατάρ προηγείται των Πιάστρι και Φερστάπεν με τουλάχιστον 26 βαθμούς.
Ωστόσο, ο τίτλος δεν μπορεί να κριθεί στο Sprint του Σαββάτου. Ακόμη και αν ο Νόρις κερδίσει το Sprint και οι δύο αντίπαλοί του δεν βαθμολογηθούν, το προβάδισμα θα φτάσει στους 32 βαθμούς με 50 διαθέσιμους στη συνέχεια.
Οι Λάντο Νόρις (δεξιά) και Όσκαρ Πιάστρι πριν από το GP του Λας Βέγκας 2025 Chris Graythen/Getty Images/McLaren Media Centre
Το μόνο που χρειάζεται ο Βρετανός μέσα στο Σαββατοκύριακο για να γίνει πρωταθλητής είναι να πάρει δύο βαθμούς περισσότερους από Πιάστρι και Φερστάπεν, ώστε να ανεβάσει τη διαφορά στους 26 βαθμούς και να μην παρασυρθεί στο ψυχοφθόρο φινάλε του Άμπου Ντάμπι.
Θυμίζουμε ότι το βαθμολογικό σύστημα της Formula 1 στον αγώνα Sprint προβλέπει 8-7-6-5-4-3-2-1 βαθμούς για τους οκτώ πρώτους, ενώ στο κυρίως GP αποδίδονται 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 βαθμοί αντίστοιχα στους δέκα πρώτους. Συνεπώς, θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για να σενάρια του τίτλου μετά το Sprint του ερχόμενου Σαββάτου (29/11).
Σε πιθανά σενάρια ισοβαθμιών το τοπίο έχει ενδιαφέρον: αν ο Νόρις πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό περισσότερο από τους δύο διεκδικητές στο Κατάρ και κερδίσει τον αγώνα, τότε εξασφαλίζει τον τίτλο ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο Άμπου Ντάμπι. Σε αυτή την περίπτωση, ο Νόρις θα έχει οκτώ νίκες, ο Πιάστρι επτά και ο Φερστάπεν έξι.
Ακόμη κι αν ο Πιάστρι κερδίσει στον Άμπου Ντάμπι και ο Νόρις δεν πάρει βαθμό, ναι μεν θα ισοβαθμήσουν αλλά ο Νόρις θα κερδίσει τον τίτλο διότι υπερέχει σε δεύτερες θέσεις. Ο Φερστάπεν σε αντίστοιχο σενάριο θα υστερεί σε νίκες.
Αν ο Νόρις πάρει έναν βαθμό παραπάνω από τον Πιάστρι στο Κατάρ χωρίς όμως να κερδίσει τον αγώνα, τότε ο Πιάστρι παραμένει στη μάχη. Μπορεί θεωρητικά να κερδίσει στο Άμπου Ντάμπι, ο Νόρις να μη βαθμολογηθεί και να κατακτήσει το πρωτάθλημα λόγω περισσότερων νικών.
Το ίδιο ισχύει και για τον Φερστάπεν σε περίπτωση που ο Ολλανδός κερδίσει στο Κατάρ και ο Νόρις περιοριστεί στη δεύτερη θέση και σε νίκη στο Sprint. Ο Φερστάπεν θα μπορούσε να ισοβαθμήσει στον τελικό με μία δεύτερη συνεχόμενη νίκη και να πάρει το τρόπαιο λόγω περισσότερων νικών.
Πηγή: sport24.gr


