Παναθηναϊκός-Γαλατασαράι: Μία προϊστορία πολυαθλητική...

«Εγώ Θεό κι εσύ Αλλάχ»! Παναθηναϊκός και Γαλατασαράι... Δύο σύλλογοι με σχεδόν ίδια ηλικία. Η «Τσιμ-Μπομ» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1905 με τους, τρόπον τινά «πράσινους» (που αρχικώς φόρεσαν λευκές φανέλες και μαύρα παντελονάκια), να ακολουθούν είκοσι οκτώ μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 1908). Τα δύο σωματεία έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, κάποια εκ των οποίων είναι τα εξής:

- Πρόκειται για τους δύο πιο επιτυχημένους συλλόγους στις χώρες τους όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διακρίσεις και τους μοναδικούς παράλληλα που έχουν δώσει το «παρών» σε τελικούς διεθνών διοργανώσεων: το 1971 ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ενώ το 2000 η Γαλατά κατέκτησε το Κύπελλο UEFA καθώς και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

- Η γέννηση των δύο συλλόγων αποτέλεσε έμπνευση νεαρών ανθρώπων. Κωνσταντινουπολίτες φοιτητές από το λύκειο Galatasaray υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της τούρκικης ομάδας, συνομήλικοί τους Αθηναίοι αθλητές στίβου αποφάσισαν να συστήσουν το ελληνικό σωματείο.

- Το πρώτο άθλημα που καλλιέργησαν οι δύο σύλλογοι ήταν το ποδόσφαιρο. Πρόκειται δηλαδή για δύο ποδοσφαιρικά κλαμπ, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε πολυαθλητικά. Στην πάροδο των ετών, Γαλατασαράι και Παναθηναϊκός ίδρυσαν δεκάδες αθλητικά τμήματα, τα οποία διέγραψαν λαμπρή εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή ιστορία, κερδίζοντας αναρίθμητους ομαδικούς και ατομικούς τίτλους.

- Τα σημερινά χρώματα των αποψινών αντιπάλων δεν ήταν τα αρχικά τους αλλά προέκυψαν στην πορεία. Κόκκινες και λευκές ήταν οι πρώτες εμφανίσεις των Τούρκων, ενώ, μέχρι να καταλήξουν στα παραδοσιακά ερυθροκίτρινα χρώματά τους, φορέθηκαν και κυανοκίτρινες φανέλες. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός πειραματίστηκε με λευκές εμφανίσεις (η δεύτερή του ομάδα αγωνίστηκε και με κόκκινα υποκάμισα) μέχρι να επιλεχθεί οριστικά και αμετάκλητα το πράσινο χρώμα το 1908, με συνοδεία τότε μαύρου σορτς (το οποίο στην πορεία έγινε λευκό).

- Δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη εθνική κατηγορία.

- Είναι παγκοίνως γνωστή η αντιπαλότητά τους με Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε. Τα δύο αυτά ντέρμπυ αποκαλούνται και «ντέρμπυ αιωνίων αντιπάλων» και δεν περιορίζονται μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Η διαμάχη μεταξύ Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε ονομάζεται και «διηπειρωτικό ντέρμπυ». Οι πρώτοι εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι δεύτεροι εδρεύουν στην αντίστοιχη ασιατική. Ένα πέλαγος πιο δυτικά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπορεί να ανήκουν γεωγραφικά στην ίδια ήπειρο και στον ίδιο νομό αλλά τους χωρίζει ένας... ωκεανός αντιλήψεων και νοοτροπίας. Στην ιστορία των δύο αθλητικών αντιπαραθέσεων έχουν υπάρξει μέχρι και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αναμφισβήτητα, μιλάμε για δύο ντέρμπυ που συμπεριλαμβάνονται στο Top-10 ολόκληρου του πλανήτη, μαζί με αυτά των Παρτιζάν - Ερυθρού Αστέρα, Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς και Σέλτικ - Ρέιντζερς. Οι ομάδες που αναφέρονται πρώτες ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των «πράσινων» της Αθήνας ενώ οι δεύτερες μάλλον «κολλάνε» πιο πολύ με τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά...

Η προϊστορία...

Ο Παναθηναϊκός και η Γαλατασαράι διατηρούν μία σπάνια μεταξύ τους σχέση καθώς, κατά την περίοδο της ιστορίας τους, έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε τέσσερα διαφορετικά σπορ!

Στο ποδόσφαιρο, η Γαλατασαράι υπερτερεί έχοντας το απόλυτο (2-2) στα επίσημα παιχνίδια: την περίοδο 2009-10 για το Γιουρόπα Λιγκ η τουρκική ομάδα νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό στους ομίλους (3-1 στην Αθήνα και 1-0 στην Πόλη). Αντίστοιχα, το Τριφύλλι μετράει το απόλυτο στα φιλικά παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων! Συγκεκριμένα, μετράει τέσσερις νίκες έναντι καμίας των Κωνσταντινουπολιτών!

 Η αρχή των «πράσινων» επιτυχιών θα γραφτεί το μακρινό 1934, στις 7 Ιουλίου, στην άλλοτε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στο στάδιο Ταξίμ, η ομάδα του Ούγγρου Γιόζεφ Κίνσλερ και των Αντώνη Μηγιάκη, Τάσου Κρητικού και Δημήτρη Πιερράκου θα νικήσει τους Τούρκους με 2-1. Δέκα οκτώ χρόνια αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου 1952, ο Παναθηναϊκός θα συντρίψει τη Γαλατασαράι με 5-2, ξανά μέσα στο γήπεδό της! Με χατ-τρικ του Φίλιππου Ασημακόπουλου και με δύο ακόμα τέρματα από τους Βαγγέλη Πανάκη και Μπάμπη Φυλακτό θα γραφτεί μία από τις πιο ευρείες ελληνικές νίκες όλων των εποχών στο εξωτερικό. Στις 23 Ιουλίου 1954 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την Γαλατά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και με ένα τέρμα του Γιάννη Νεμπίδη επικράτησε με 1-0. Οκτώ χρόνια αργότερα, στις 5 Απριλίου 1961 στο ίδιο γήπεδο, οι «πράσινοι» συνέτριψαν ξανά τους γείτονες με 3-0. Βαγγέλης Πανάκης, Κώστας Τουμπέλης και Δημήτρης (Λώρης) Θεοφάνης ήταν οι σκόρερ της αναμέτρησης.

 Στο μπάσκετ, όσον αφορά τα επίσημα παιχνίδια, Παναθηναϊκός και Γαλατασαράι έχουν λύσει τέσσερις φορές τις διαφορές τους, όλες στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας. Το απόλυτο κι εδώ για την αθηναϊκή ομάδα, που έχει κερδίσει ισάριθμα ροζ φύλλα αγώνα. Την περίοδο 2014-15, οι «πράσινοι» νίκησαν με 86-77 στην Αθήνα και με 86-84 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την περίοδο 2016-17, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ συνέτριψε τους Τούρκους με 85-58 στο Nick Galis Hall ενώ «απέδρασε» με το διπλό και από το Αμπντί Ιπεκτσί με 84-79.

 Προϊστορία μεταξύ των δύο συλλόγων υπάρχει όμως και στο μπάσκετ γυναικών (στην Ευρωλίγκα της περιόδου 2000-01, η Γαλατασαράι νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό, με 88-52 στην Κωνσταντινούπολη και με 70-63 στην Αθήνα), στο βόλλεϋ ανδρών (την περίοδο 1967-68, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η τουρκική ομάδα έκανε το «νταμπλ» στις νίκες με 3-0 στην έδρα της και με 3-1 στην Αθήνα), ακόμα και στο ανδρικό πόλο! Την περίοδο 2009-10, στους ομίλους του LEN Trophy, το Τριφύλλι πέτυχε την τελευταία του ευρωπαϊκή νίκη έως σήμερα, επικρατώντας της Γαλατασαράι με 13-11...

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)