Πάτησε τη Βενεζουέλα στην πρόβα τζενεράλε για το Μουντομπάσκετ η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέκτησε το τουρνουά «Atlas», κάνοντας το 3/3 και πλέον στρέφεται στα επίσημα παιχνίδια και την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στο Μαυροβούνιο (1/9, 15:00).

Η Εθνική αγωνίστηκε χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (ερεθισμός στο γόνατο) και με τους Κώστα Παπανικολάου, Θανάση Αντετοκούνμπο και Αντώνη Κόνιαρη να μην είναι στο 100%, αλλά παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα συγκριτικά με το ματς με τη Δομινικανή Δημοκρατία, πάτησε... γκάζι στη δεύτερη περίοδο και μετά δεν κοίταξε πίσω της.

Έτσι, ολοκλήρωσε με θετικές εντυπώσεις τα φιλικά προετοιμασίας της. Πλέον, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος περιμένει τον Κώστα Σλούκα να ενσωματωθεί στην αποστολή της Εθνικής, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να «κόψει» έναν παίκτη, για να βγάλει την τελική δωδεκάδα. 

Οι σέντερ της Εθνικής, δηλαδή ο Γιάννης Μπουρούσης (12π., 5ρ.) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (10π., 6ρ.) ήταν σταθερά καλοί, ο Νικ Καλάθης... οδήγησε την ομάδα στο τρίτο δεκάλεπτο (11π.), ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης έδωσε και πάλι λύσεις (και περιφερειακό σουτ) ερχόμενος από τον πάγκο (11π.). «Όπλο» της Ελλάδας ήταν η άμυνά της, που μετά το πρώτο δεκάλεπτο βελτιώθηκε και «καθάρισε» το παιχνίδι. Στο τέλος πήρε... μπρος και ο Αντώνης Κόνιαρης (8π.).

Το πρόβλημα της «γαλανόλευκης» περιφερειακής άμυνας έκανε ξανά την εμφάνισή του (11-7 στο 5'), ενώ η αστοχία έξω από τα 6,75μ. (1/6 τρίποντα) ανάγκασε τον Θανάση Σκουρτόπουλο να ανακατέψει την τράπουλα από νωρίς. Με τον Γιάννη Μπουρούση να μετράει 7 πόντους και 3 ριμπάουντ στο 10' και τον Βαγγέλη Μάντζαρη να έρχεται από τον πάγκο, να δίνει ηρεμία, αλλά και 5 πόντους, η Ελλάδα πέρασε μπροστά στο φινάλε της πρώτης περιόδου (19-20). Από την άλλη, η Βενεζουέλα είχε προλάβει να βάλει πέντε τρίποντα (5/11) στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης με διαδοχικές εύστοχες προσπάθειες έδωσε «ανάσες» στην Εθνική (19-25 στο 11'), όμως ένα τετράλεπτο αστοχίας έφερε τους αντιπάλους ξανά σε απόσταση αναπνοής (23-25 στο 15'). Σε εκείνο το σημείο η Ελλάδα πάτησε γκάζι με «όπλο» την άμυνά της. Ένα 11-0 σερί που άρχισε με τρίποντα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και του Παναγιώτη Βασιλόπουλου πήγε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (23-36 στο 19'). Στο δεύτερο δεκάλεπτο η άμυνα της Εθνικής παρουσίασε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και δέχθηκε μόλις 6π., δικαιώνοντας τον Σκουρτόπουλο για τις επιλογές του (25-36).

Ο ομοσπονδιακός προπονητής δοκίμασε ένα σχήμα με τον Νικ Καλάθη και τον Αντώνη Κόνιαρη μαζί στο παρκέ και με τον 30χρονο πλέι μέικερ να βγαίνει μπροστά η Εθνική έφτασε στο +16 (32-48 στο 25'). Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έπαιζε σταθερά στο «3», ενώ μερικά λεπτά στο «2» πήρε ξανά ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο... οδηγός Καλάθης σημείωσε 9 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και η «γαλανόλευκη» στο 30' είχε ένα μεγάλο προβάδισμα στα χέρια της (39-57).

Το τρίποντο του και πάλι ουσιαστικού Βαγγέλη Μάντζαρη έστειλε για πρώτη φορά τη διαφορά στους 20+ πόντους (39-60 στο 31') και κάπου εκεί η Ελλάδα άρχισε να σκέφτεται την πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο. Οι διεθνείς ακούμπησαν την μπάλα στη ρακέτα και τον «Big Papa», που δεν είχε πρόβλημα απέναντι στους ψηλούς της Βενεζουέλας (42-66 στο 35'). Μέχρι το φινάλε τίποτα δεν άλλαξε δραματικά, με την Ελλάδα να φτάνει στην άνετη νίκη, παρά το γεγονός πως είχε κάποια -δικαιολογημένα- «νεκρά» διαστήματα στα τελευταία λεπτά (51-74).

Τα Δεκάλεπτα: 19-20, 25-36, 39-57, 51-74.

Βενεζουέλα (Ντούρο): Μιχάρες, Ζαμόρα 14, Τσούριο 2, Βάργκας 2, Μπέδελμι 6, Ρούιθ, Γκιγιέντ 6, Λιούις 3, Πέρεθ 5, Ασκάνιο, Καρέρα 2, Κολμενάρες 11

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 4, Κόνιαρης 8, Καλάθης 11, Μπουρούσης 12, Παπαγιάννης 10, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 11, Παπαπέτρου 19, Βασιλόπουλος 3, Αντετοκούνμπο Θ. 5

Πηγή:sdna.gr