Αδειάζει το άλλοθι της Βουλής για την κάρτα φιλάθλου η Αρχή Αδειοδότησης γηπέδων

Η απόφαση της Βουλής για προώθηση της αναστολής της κάρτας φιλάθλου έφερε τα πάνω κάτω, με κάποιους να ανοίγουν πυρ κατά της Επιτροπής Νομικών και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό το φόβο επεισοδίων, ενώ άλλοι χαιρετίζουν την απόφαση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ως άλλοθι παρουσίασε την ακαταλληλότητα των γηπέδων, υποστηρίζοντας ότι η αναστολή της κάρτας φιλάθλου σκοπεύει στην άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για να εφαρμόσουν πρωτίστως  τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Γεωργίου: «Αν καταρρεύσει αδειοδοτημένο στάδιο, ποιος θα έχει την ευθύνη;» (vid)

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα και όπως είπε, «την ευθύνη γι' αυτά τη σκίαζαν οι παράνομες εκτελέσεις διαφόρων θεμάτων και η γνώση ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται αλά καρτ. Γι' αυτό και αυτοί οι απειλητικοί εκβιασμοί και εκφοβισμοί, δεν πρέπει να απευθύνονται στην Επιτροπή Νομικών. Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν αύριο αδειοδοτηθεί -για λόγους ανάγκης έναρξης του πρωταθλήματος- το Μακάρειο να είναι η έδρα της Δόξας και του Ολυμπιακού και γίνει αγώνας Δόξα-ΑΠΟΕΛ ή Ομόνοια και από τους χιλιάδες φιλάθλους που θα παρευρίσκονται εκεί κάποια μερίδα μετακινηθεί στις κερκίδες, στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση, και υπάρξει ατύχημα, π.χ. μια κατάρρευση, ποιου την κεφαλή θα ζητήσετε επί πίνακι;»

Ο κ. Γεωργίου εξαπέλυσε πυρά κατά της Αρχής Αδειοδότησης, διερωτώμενος «ποιες ενέργειες έκανε όλο το διάστημα της τριετούς θητείας της η Αρχή Αδειοδότησης; Γιατί έχουν αδειοδοτηθεί στάδια που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί και δημοσίως έχει αναφερθεί ότι δεν πληρούν κατ' ελάχιστον τις προϋποθέσεις ασφάλειας των διαγωνιζομένων και των φιλάθλων;»

Κληθείς από την OMADA να σχολιάσει την απόφαση της Βουλής για να παραπέμψει το θέμα της κάρτας φιλάθλου στην Ολομέλεια, ούτως ώστε το μέτρο να ανασταλεί για έξι μήνες, στηριζόμενη μεταξύ άλλων στην καταλληλότητα των γηπέδων, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Γιώργος Καράς, άδειασε το άλλοθι της Βουλής, υποδεικνύοντας ότι «δεν είναι αλληλένδετη η καταλληλότητα των γηπέδων με την κάρτα φιλάθλου».

Όπως εξήγησε ο κ. Καράς, η Αρχή έχει ζητήσει και της ενέκριναν ένα πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει όλα τα γήπεδα πρώτης κατηγορίας.
«Βάλαμε ένα πρόγραμμα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχουμε αποτελέσματα για όλα τα γήπεδα».

Ακολούθως θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδη, όπου λογοδοτεί η Αρχή και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Καράς, σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν γήπεδα όπως το Μακάρειο, το Τσίρειο και το ΓΣΖ, τα οποία παρακολουθούνται συνεχώς και συντηρούνται για να μπορούν να λάβουν άδειοδότηση, όπως συμβαίνει και με άλλα παλιά κτίρια».

Πυρ και μανία ο Σαββίδης για την αναστολή της κάρτας φιλάθλου
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ξεκαθάρισε ότι η αδειοδότηση των σταδίων δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αναρωτήθηκε εκ νέου τι άλλαξε από την ημέρα ψήφισης του νόμου για τη βία και για ποιο λόγο επιχειρείται να συνδεθεί τώρα η κάρτα φιλάθλου με όλες τις ελλείψεις που δεδομένα υπάρχουν στα γήπεδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σαββίδης: «Ξέρουν ότι, αν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, μένουμε με τρία γήπεδα;» (vid)

«Ο εν ισχύ νόμος για τη βία στα γήπεδα έχει πολλές πρόνοιες. Αυτό που ακόμη δεν έχω αντιληφθεί και το θέτω προς όλους είναι γιατί σήμερα συνδέεται το θέμα της κάρτας φιλάθλου με όλα τα θέματα που έχουν ή δεν έχουν εφαρμοστεί. Τι άλλαξε από τότε που η βουλή ψήφισε τον νόμο μέχρι σήμερα για να υπάρχει αυτή η μεγάλη μεταστροφή;», ανέφερε ο κ. Σαββίδης
 
Επισήμανε επίσης ότι, «αν καταργήσουμε την κάρτα φιλάθλων και μαζί τη βάση δεδομένων 5-10 χιλιάδων ατόμων που ήταν στο γήπεδο και πιθανόν να είναι δράστες πιθανών επεισοδίων, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε τυχόν παραβάτες;», αναρωτήθηκε ρητορικά και συνέχισε: «Το θέμα αδειοδότησης των γηπέδων είναι θέμα της ανεξάρτητης αρχής και όχι του δικού μου υπουργείο, κακώς το συνέδεσε ο κ. Γεωργίου. Ούτε ο ΚΟΑ είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου μου.
 
Η ασφάλεια είναι υπό την ευθύνη μας, αλλά στο πλαίσιο της αρμοδιότητας και ευθύνης της αρχής να μην αδειοδοτήσουν στάδιο που δεν είναι ασφαλές. Ποιο στάδιο δεν είναι ασφαλές; Αυτό που έχει προβλήματα στατικά ή αυτό που δεν εφαρμόζει το θέμα της ταξιθέτησης; Δεν μπορούν να εξισώνονται
 
Κανένα οργανισμό ή καμιά ανεξάρτητη αρχή δεν θα πίεζα ή δεν θα μπορούσα να πιέσω να αδειοδοτήσει στάδιο, το οποίο ενδεχομένως να περικλείει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας. Αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε ποιος είναι ο σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ