ΑΠΟΕΛ - ʼγιαξ: Πόσο άλλαξαν από το 2014

Ο Άγιαξ ιδρύθηκε το 1900 και πήρε το όνομα του από τον ήρωα του Τρωϊκού πολέμου Αίαντα, μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας και μνηστήρα της ωραίας Ελένης.

Με 34 πρωταθλήματα είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ενώ θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ομάδες ποδοσφαίρου της Ευρώπης, όχι μόνο για τα τέσσερα Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει στη βιτρίνα του (1971, 1972, 1973, 1995) αλλά ως η ομάδα που δίδαξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο και που διαθέτει το πιο άρτιο ποδοσφαιρικό φυτώριο της Γηραιάς Ηπείρου, τροφοδοτώντας τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ με σπουδαίους παίκτες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Οι προβλέψεις Σατσιά-Φασουλιώτη και το μειονέκτημα για το θαύμα του ΑΠΟΕΛ

Θρυλική μορφή του Άγιαξ υπήρξε ο Γιόχαν Κρόιφ, ο κατά πολλούς πληρέστερος και σπουδαιότερος Eυρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Γενικός Διευθυντής στον Άγιαξ είναι ο πρώην τερματοφύλακάς του Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, με θητεία και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – κάτοχος δύο Champions League - και τεχνικός διευθυντής ο Μαρκ Όφερμαρς, που έπαιξε τόσο στον Άγιαξ όσο και σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα.

Τον ΑΠΟΕΛ συνδέει με τον Άγιαξ ο Νίκος Μαχλάς, ο οποίος χόρευε συρτάκι την «Άμστερνταμ Αρένα» από το 1999 έως και το 2003, ενώ φόρεσε τη γαλαζοκίτρινη τη διετία 2006 - 2008.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Ομίλου του Champions League της περιόδου 2014/15, με τον αγώνα της Λευκωσίας ισόπαλο 1-1 (31’ Μαντούκα (πεν) / 28’ Άντερσεν) και τον αγώνα του Άμστερνταμ να λήγει 4-0.

Έκτοτε οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει ριζικά, ενδεικτικό και της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλονται τα δεδομένα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Από την τότε ομάδα του ΑΠΟΕΛ μόνο οι Ντε Βινσέντι, Εφραίμ και Αλωνεύτης παραμένουν στο ρόστερ - όλοι είχαν αγωνιστεί στον αγώνα του ΓΣΠ, οι δύο πρώτοι ως αλλαγή και ο τρίτος ως βασικός. Προπονητής ήταν ο Γιώργος Δώνης, που μερικούς μήνες μετά έφυγε, επέστρεψε και αποχώρησε ξανά!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: «Ο ΑΠΟΕΛ ποδοπατήθηκε και θα μπορούσε να είχε χάσει 6-2»!

Στο ρόστερ του Άγιαξ δεν υπάρχει κανένας από τους 18 που βρέθηκαν τότε στο ΓΣΠ, ενώ ο προπονητής Φρανκ Ντε Μπουρ αποχώρησε τον Μάιο του 2016, καθώς έμεινε για δύο συνεχόμενα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ο Άγιαξ είχε πάρει τότε τέσσερα σερί πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014) και το επόμενο το πανηγύρισε μόλις εφέτος (2019). Το 2017 έπαιξε στον τελικό του Europa League -έχασε 2-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο- με μια ομάδα που είχε μέσο όρο ηλικίας κάτω των 23 χρόνων.

Έξι μήνες αργότερα προσλήφθηκε ο σημερινός προπονητής Έρικ τεν Χαχ και ακολούθησε ένα restart που οδήγησε στην περσινή ομάδα, την ευχάριστη έκπληξη του Champions League, η οποία απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους και έφτασε μια ανάσα από τον τελικό.

Κατά μέσο όρο τους εντός έδρας αγώνες του παρακολουθούσαν πέρσι 49.711 θεατές. Από πέρσι η «Άμστερνταμ Αρένα» μετονομάστηκε σε «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ο Άγιαξ, η υπέρβαση και οι πτήσεις δεκαετίας του ΑΠΟΕΛ για τ’ αστέρια

Από την περσινή βασική ομάδα αποχώρησαν τρεις βασικοί ποδοσφαιριστές: ο Δανός μέσος Λάσε Σένε που πήγε στη Τζένοα και ο οποίος είχε παίξει και στα δύο ματς με τον ΑΠΟΕΛ το 2014, ο χαφ Φρένκι ντε Γιονγκ που πήγε στη Μπαρτσελόνα για €75εκ και ο 20χρονος αρχηγός και κεντρικός μπακ Ματάις ντε Λιχτ που πήγε στη Γιουβέντους (€85.5εκ).

Κλειδιά της ομάδας -συνεχίζουν από πέρσι- είναι ο τερματοφύλακας Ονανά, ο στόπερ Μπλιντ που γύρισε πέρσι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για €16εκ, ο φορ Τάντιτς που αποκτήθηκε πέρσι έναντι €11εκ, ο εξτρέμ Χακίμ Ζιγές και ο Αργεντινός διεθνής μπακ-χαφ Ταλιαφίκο. Παγκίτης είναι πλέον ο 36χρονος φορ Χούντελαρ, που σκόραρε όμως φέτος τέσσερα γκολ σε ισάριθμα ματς, όλα ως αλλαγή. Στο ρόστερ είναι όλοι κάτω των 30 με εξαίρεση τους Τάντιτς και Χούντελαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Επιπλέον ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή στον Σπιλέφσκι
Η διαφωνία του Πουρσαϊτίδη με τον Τιμούρ, ο Ιβάν και η Εθνική Ελλάδος
Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης του EURO U-17-Στις 3 Απριλίου η κλήρωση
Δημητρίου για το ντέρμπι κορυφής-«Tώρα κρίνονται τα πάντα, θα είναι η μεγαλύτερη προσέλευση φέτος»