Ο Μερκής στην OMADA: Η χειρότερη στιγμή του, η μεγάλη ενόχληση και η συγνώμη

Γιώργος Μερκής... Ένα όνομα, μια λαμπρή καριέρα που κράτησε για μια εικοσαετία. Ένας ποδοσφαιριστής που κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ένας ποδοσφαιριστής που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι βρίσκονται στην αφετηρία της καριέρας τους.

O Γιώργος Μερκής προσέφερε και κέρδισε συνάμα πολλά στην ποδοσφαιρική του καριέρα, πανηγυρίζοντας συνολικά οκτώ τίτλους. Πέντε πρωταθλήματα, τα τέσσερα με τον ΑΠΟΕΛ και ένα με τον Απόλλωνα. Επίσης, κατέκτησε δύο κύπελλα με την ομάδα της Λεμεσού, ενώ σήκωσε και ένα σούπερ καπ με τους γαλαζοκίτρινους. O 37χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, κατέγραψε και με τις δύο ομάδες της καριέρας του, συνολικά 47 συμμετοχές σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, ενώ πέτυχε μάλιστα και τρία γκολ. 

Ο δυναμικός αμυντικός, άρχισε την καριέρα του από τον Απόλλωνα, συνέδεσε το όνομά του μαζί του και έγινε αρχηγός της ομάδας της Λεμεσού. Τoν Ιανουάριο του 2016, ο Γιώργος Μερκής πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και να μετακομίσει στη Λευκωσία, για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο έγραψε νέες χρυσές σελίδες στην καριέρα του.

«Ήταν μια εικοσάχρονη καριέρα που σίγουρα υπήρχαν και τα πάνω και τα κάτω της. Έκανα ότι μπορούσα και έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Πέτυχα πολλά και ίσως θα μπορούσα να πετύχω περισσότερα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με τα όσα έχω πετύχει. Αυτό που θα κρατήσω φεύγοντας από το ποδόσφαιρο, είναι η αγάπη του κόσμου και η αναγνώριση που λαμβάνω καθημερινά στον δρόμο αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από όλους τους φιλάθλους όλων των ομάδων».

Η καλύτερη και η χειρότερή του στιγμή...

Ο Γιώργος Μερκής μιλώντας στην OMADA, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κορυφαία αλλά και στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του. «Η καλύτερη στιγμή μου ήταν όταν ήμουν στον Απόλλωνα, στον τελικό κυπέλλου τη σεζόν 2009-2010, όταν σκόραρα και έδωσα το τρόπαιο στην ομάδα μου, τότε. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για εμένα και έκλεισε με πολύ καλό τρόπο και ήταν πολύ καθοριστική για το μέλλον μου. Μετά το 2010, ξεκίνησε η ανοδική μου πορεία και πλέον ήμουν στην υπόληψη του κόσμου, ως έμπειρος και καλός αμυντικός. Η χειρότερη ήταν όταν πάλι ήμουν στον Απόλλωνα και χάσαμε τον συμπαίκτη μας τον Γκαμπόρ Ζαβάτσκι το 2006. Δεν το εύχομαι σε κανένα να το ζήσει, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα».

Το 2016 ο Κύπριος αμυντικός, πήρε τη μεγάλη  και δύσκολη απόφαση να αφήσει τον Απόλλωνα και να μετακομίσει στον ΑΠΟΕΛ. Ταυτόχρονα δέχθηκε έντονη κριτική από τους φίλους της λεμεσιανής ομάδας, για την απόφαση του, ωστόσο ο Γιώργος Μερκής δεν τα έβαλε κάτω, πείσμωσε περισσότερο και στους γαλαζοκιτρίνους αναγεννήθηκε, πήρε τίτλους και έζησε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του.

«Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση και δεν ήταν μόνο δική μου. Οδηγήθηκα με κάποιο τρόπο στο να πάρω αυτή την απόφαση. Ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να αλλάξω πόλη και συνήθειες. Ήμουν μόνος μου με τη γυναίκα μου στη Λευκωσία. Δεν ξέραμε κανένα. Στη Λευκωσία μια μεγάλη μερίδα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ ήταν αντίθετη με τη μεταγραφή μου και ήταν κατανοητό αυτό, γιατί ήμουν σημαία και αρχηγός μιας αντίπαλης ομάδας. Δεν ήμουν και ο ποιο ήσυχος μέσα στο γήπεδο. Ήμουν παίκτης που έκανε τσαμπουκάδες. Μου άρεσαν οι μάχες μέσα στο γήπεδο. Γενικά οι αντίπαλοι οπαδοί όλων των ομάδων, δεν είχαν την ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό μου. Έτσι είναι η μοίρα αυτών των παικτών που έχουν λίγο τσαμπουκά περισσότερο από τον κανονικό. Ευτυχώς, βοήθησε ο Θεός, οι άνθρωποι γύρω μου, αλλά και οι ιθύνοντες του ΑΠΟΕΛ και πολύ γρήγορα βρήκα τον ρυθμό μου και κατάλαβα τι είναι ο ΑΠΟΕΛ. Εξελίχθηκε ωραία και ευχάριστη η περιπέτεια μου στον ΑΠΟΕΛ».

Η ενόχληση από τη στάση του Απόλλωνα

Όταν πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Γιώργος Μερκής, ήθελε όπως φωτογραφηθεί με τα τρόπαια που κατέκτησε και με τις δυο ομάδες. Ωστόσο, η ομάδα της Λεμεσού, ήταν αυτή που εξέφρασε την αντίθεσή της και δεν του επέτρεψε να το πράξει...

«Την όλη συμπεριφορά του Απόλλωνα δεν θέλω να τη σχολιάσω. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όταν ανακοίνωσα πως θα ολοκληρώσω την καριέρα μου, εγώ προσωπικά μεσολάβησα, γιατί ήθελα φωτογραφηθώ με τα τρόπαια που κατέκτησα με τον Απόλλωνα, όπως φωτογραφήθηκα και με τα τρόπαια που πήρα με τον ΑΠΟΕΛ. Ήθελα στην τελευταία μου ανακοίνωση να αποχαιρετήσω και την οικογένεια του Απόλλωνα, αλλά και την οικογένεια του ΑΠΟΕΛ. Ήθελα δύο φωτογραφίες, γιατί η καριέρα μου δεν ήταν μόνο στο ΑΠΟΕΛ, αλλά και στον Απόλλωνα. Στον Απόλλωνα έζησα από τα παιδικά μου χρόνια και ήθελα να μην αδικήσω κανένα. Όφειλα και εγώ να ευχαριστήσω και τις δύο ομάδες. Συγκεκριμένα, εγώ το ζήτησα και δεν ήταν όλοι αρνητικοί. Κάποια συγκεκριμένα άτομα από τη διοίκηση του Απόλλωνα ήταν αρνητικοί. Εγώ οφείλω να το σεβαστώ.

Θέλω να πω ότι ο Απόλλωνας, αλλά και καμιά ομάδα δεν ανήκει ούτε σε ένα άτομο, ούτε σε δύο, αλλά ανήκει στην ιστορία της και σε αυτούς που τη γράφουν και εγώ ήμουν ένας από αυτούς που έγραψε τη δική του ιστορία και είχε τη δική του συμβολή στις μεγαλύτερες επιτυχίες που έκανε ο Απόλλωνας τα τελευταία χρόνια. Το πρωτάθλημα, το Super Cup, το κύπελλο το 2009, την είσοδο στους ομίλους. Σε όλα τα μεγάλα συμβάντα που έγιναν ήμουν παρών. Ήμουν ο μόνος ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, που κατάφερε να πανηγυρίσει και τους τρεις εγχώριους τίτλους και να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Είμαι ενοχλημένος. Αλλά το άφησα πίσω, γιατί πλέον και στη Λεμεσό που πηγαίνω ορισμένοι φίλοι του Απόλλωνα που μου βρίσκουν στον δρόμο, με συγχαίρουν και κατακρίνουν αυτή την απόφαση που πάρθηκε».

«Οι Έλληνες ούτε κλαίνε, ούτε ξεχνάνε τι έγινε»

Ανεξίτηλα χαραγμένη παραμένει στη μνήμη μας μέχρι σήμερα η φωτογραφία του Γιώργου Μερκή, ο οποίος με το πέρας της... εχθρικής αναμέτρησης του ΑΠΟΕΛ με την Καραμπάχ, πριν από δύο χρόνια, πήρε την ελληνική σημαία και μέσα στο Αζερμπαϊτζάν πανηγύρισε τη νίκη της ομάδας του με τη ψυχή του. 

«Αν μου ζητούσαν να ξανά παίξω έναν αγώνα ποδοσφαίρου, αυτός θα ήταν το Καραμπάχ-ΑΠΟΕΛ, όταν τους κερδίσαμε 2-0 και μπήκαμε στους ομίλους. Σε εκείνο το παιχνίδι από την αρχή η ατμόσφαιρα ήταν εχθρική. Ήταν ένα γήπεδο με πάνω από είκοσι χιλιάδες κόσμο και με γεμάτες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Απ’ την αρχή ήμουν ταραγμένος γενικά, γιατί παίζαμε με μια ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, με τούρκικες σημαίες. Η ατμόσφαιρα ήταν παράξενη.

Όταν έγινε το περιστατικό, o αντίπαλος μου είπε ''θυμάστε τι σας έκαναν οι Τούρκοι;' και εγώ του ανέφερε ότι ''Εγώ είμαι Έλληνας δεν κλαίω''. Δεν θα έλεγα αυτό το πράγμα, αν δεν ήταν γεμάτο το γήπεδο τουρκικές σημαίες και δεν υπήρχε κάτι που θα με προκαλούσε. Ήθελα να τονίσω τον Ελληνισμό, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με τους Τούρκους, τόσα χρόνια. Μόλις έγινε αυτό, τότε είπα από μέσα μου μακάρι ο Θεός να μας βοηθήσει να κερδίσουμε και θα πάω να πάρω την ελληνική τη σημαία και θα πανηγυρίσω με αυτή για να του δείξω ότι μέσα στο σπίτι του ότι ''οι Έλληνες ούτε κλαίνε, ούτε ξεχνάνε τι έγινε''».

«Ζητώ συγνώμη σε αυτούς που προκάλεσα, χωρίς να περιμένω να την αποδεχθούν»

Μια άλλη στιγμή που σημάδεψε την καριέρα του Γιώργου Μερκή και η οποία οδηγήθηκε μέχρι τα δικαστήρια, είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν την αναμέτρηση του Απόλλωνα με την Ανόρθωση τη σεζόν 2015-2016 στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής. Σε εκείνο το παιχνίδι ποδοσφαιριστές της ομάδας του Απόλλωνα, μεταξύ τους και ο Μερκής, και οπαδοί της Ανόρθωσης, συνεπλάκησαν εντός του αγωνιστικού χώρου με αποτέλεσμα ο αγώνα να μην αρχίσει ποτέ. 

«Ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Σίγουρα για να γίνει κάτι, γίνονται λάθη και από τις δύο πλευρές. Έπρεπε και εμείς από τη δική μας την πλευρά να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ένα πράμα που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι όλη την εβδομάδα πριν από το παιχνίδι υπήρχαν αντιπαραθέσεις των δύο σωματείων, των εκπροσώπων, για το που θα κάτσουν ο φίλαθλοι, αν θα γίνει το ένα ή το άλλο και έτσι δημιουργήθηκε μια ένταση, η οποία μεταφέρθηκε και στους ποδοσφαιριστές. Εγώ όταν βγήκαμε από τα αποδυτήρια, οι οπαδοί της Ανόρθωσης είχαν φύγει από τα κιγκλιδώματα που τους είχαν βάλει και ήρθαν πίσω από τους πάγκους. Όταν ανέβηκα πάνω είδα ένα φορείο εκεί με έναν άνθρωπο πάνω που δεν ήξερα τι γινόταν και εγώ από περιέργεια πέρασα πίσω από τους πάγκους, χωρίς να σκεφτώ εκείνη στιγμή. Όταν με είδαν οι οπαδοί της Ανόρθωσης, άρχισαν να με βρίζουν. Εγώ πλέον το κατάλαβα και προκάλεσα και εγώ με τον τρόπο μου, χωρίς όμως να κάνω χειρονομίες.

Αυτό το λέω με όλη την τιμή που έχω και δεν περίμενα ότι θα έμπαιναν μέσα στο γήπεδο. Αυτή είναι η αλήθεια από εμένα. Τελικά μπήκαν μέσα και εξελίχθηκαν αυτά τα ρεζιλίκια. Στο τέλος της ημέρας, μπορεί η Ανόρθωση να έχασε τρεις βαθμούς και εμείς που αναμιχθήκαμε στο επεισόδιο την πληρώσαμε με έξι αγωνιστικές από τον Αθλητικό Δικαστή και πρόστιμο. Σχεδόν για έξι χρόνια πηγαίναμε στα Δικαστήρια και πληρώσαμε ένα σεβαστό ποσό πρόστιμο και δεν αξίζει τίποτα από αυτό που έγινε. Το λέω ότι ήταν λάθος από εμάς που αναμιχθήκαμε σε αυτό. Θέλω να ζητήσω ένα συγνώμη σε αυτούς που προκάλεσα, χωρίς να θέλω βρω τη δικαιολογία και χωρίς να περιμένω να την αποδεχθούν».

Ο εφιάλτης του Μερκή ακούει στο όνομα Σισίλια...

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Κύπριος άσος είχε αναλάβει αρκετές φορές δύσκολες αποστολές με επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης. Συγκεκριμένα, βρήκε απέναντί του, ποδοσφαιριστές όπως, Ρονάλντο, Ομπαμεγιάγκ, Αντούριθ, Χούντελααρ και άλλοι πολλοί. Ωστόσο, στις αναμετρήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτούς τους αστέρες, τους κοίταξε στα μάτια και τα έβγαλε πέρα. Παρόλα αυτά ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει σημασία το όνομα.

«Μπορεί να με δυσκόλεψε κάποιος παίκτης που να μην είναι τόσο αστέρας. Δεν θα πω για μεγάλα ονόματα για Ρονάλντο, Ομπαμεγιάνγκ ή Αντούριθ. Στο παιχνίδι με την Σούντοβα, που χάσαμε 3-0 και αποκλειστήκαμε, ο επιθετικός του, που δεν θυμάμαι καν το όνομα του μας είχε βάλει τρία γκολ μέσα σε 15 λεπτά (σ.σ. Σισίλια). Αυτόν θα ήθελα να σταματούσα χίλιες φορές...».

«Ο ΑΠΟΕΛ θα ανέβει στην κορυφή και στον θρόνο του»

Την πορεία του ΑΠΟΕΛ την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ορθοποδήσει η ομάδα, σχολίασε ο Γιώργος Μερκής. 

«Η χρονιά του ΑΠΟΕΛ ήταν τραγική φέτος. Αλλά το ΑΠΟΕΛ, είναι ΑΠΟΕΛ. Το έχω ζήσει έξι χρόνια. Γνωρίζω ότι θα βρει τα πόδια του και αυτό δεν το λέω με επιφύλαξη. Γνωρίζω ότι θα είναι το ΑΠΟΕΛ που ήταν και τις περασμένες χρονιές. Γίνεται μια πολύ σωστή δουλειά και από τον προπονητή και από τη διοίκηση. Πρέπει να γίνουν προσεγμένες κινήσεις, αθόρυβες, χωρίς πολλά λόγια. Είμαι σίγουρος ότι αν κόσμος σταθεί δίπλα στην ομάδα, ο ΑΠΟΕΛ θα ανέβει στην κορυφή και στον θρόνο του. Ο ΑΠΟΕΛ είναι για εκεί. Είναι η ομάδα που έβαλε την Κύπρο στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει και θα είναι εκεί που πρέπει».

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον του ο πρώην ποδοσφαιριστής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση.

«Μετά από είκοσι χρόνια καριέρας, ξενοδοχεία, αποστολές, προετοιμασίες, πολλή κούραση, τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική, θέλω να αφιερώσω λίγο χρόνο στην οικογένεια μου, να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω και να ζήσω κάποια πράγματα που δεν έχω ζήσει. Δεν μου έχει γίνει κάποια προσέγγιση προς το παρόν. Δεν ξέρω αν θα με ενδιέφερε κάτι, αλλά αν έρθει κάτι θα το μελετήσω. Θέλω τον χρόνο μου να σκεφτώ, να ζυγίσω τα πράγματα. Μπορεί να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Αν έρθει κάτι στο άμεσο μέλλον, κάποια προσέγγιση και είναι συμφέρουσα και για εμένα και μπορώ να βοηθήσω από οποιοδήποτε πόστο, τότε θα δούμε. Προς το παρόν ξεκούραση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς