Φάκελος VAR: Δέκα απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα

Το Sport24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και ιδιαιτέρως πολύπλοκες, όμως η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το έργο, έχει την τεχνογνωσία για να "τρέξει" το έργο και να μην υπάρξουν προβλήματα. Τους επόμενους μήνες οι διεργασίες θα είναι πυρετώδεις, ώστε με την πρώτη σέντρα του επόμενου πρωταθλήματος το σύστημα να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί σωστά σε συνεργασία πάντα με την Ομοσπονδία και την ΚΕΔ.

Δίνουμε, λοιπόν, απαντήσεις σε όλα τα" καυτά" ερωτήματα για το VAR, το οποίο μπαίνει οριστικά στην καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πού θα βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων, σε πόσα ματς θα χρησιμοποιηθεί σε βάθος πενταετίας, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, πόσα άτομα θα απασχολούνται σε κάθε παιχνίδι, πώς θα γίνει η εκπαίδευση των διαιτητών VAR.

Να υπενθυμιστεί βέβαια πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ήταν καλεσμένος στην Αθλητική Κυριακή στις 20 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο VAR, αναφέροντας πως μάλλον δεν θα ενεργοποιηθεί την τρέχουσα σεζόν, διότι είναι μια διαδικασία που ναι μεν τρέχει, όμως είναι χρονοβόρα και επιπροσθέτως πρέπει να ελεγχθεί και από την FIFA.

"Δεν θα δούμε VAR φέτος. Μακάρι να έρθει στον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά είναι δύσκολο. Το VAR είναι πρότζεκτ πενταετίας που κοστίζει πάνω από 10.000.000 ευρώ. Μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε τον μειοδότη, τον ανάδοχο και την προσομοίωση. Η εκτίμησή μου είναι ότι VAR δεν θα έχουμε ούτε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Πρέπει να ελεγχθεί από τη FIFA και να πάρεις την έγκριση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμένος.

Πάντως, η διαδικασία του Video Assistant Referee προχωράει κανονικά, δεν έχει κολλήσει κάπου, ούτε οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια, όπως συνέβη σε πολλά άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια των ανθρώπων που "τρέχουν" το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το θέμα του διαγωνισμού δρομολογήθηκε και μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου έγινε γνωστή η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση του VAR για την επόμενη πενταετία και ο λόγος γίνεται για την ένωση εταιρειών MEDIALUSO - INDIGITAL, η οποία ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος του έργου.

Με βάση την διαδικασία λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες οι δυο εταιρείες θα περάσουν από έλεγχο ηλεκτρικού συνεδρίου που κρατάει περίπου ένα μήνα, όπως απαιτείται για έργα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ και εν συνεχεία, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, θα υπογραφεί η τελική σύμβαση και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του VAR στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος για μια πενταετία. Εν ολίγοις, το Video Assistant Referee θα είναι κανονικά από την αρχή του επόμενου πρωταθλήματος και όλους αυτούς τους μήνες θα τρέξουν οι απαραίτητες διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ;

H MEDIALUSO PRODUÇOES PARA TELEVISION LTD του διεθνούς ομίλου Mediapro / Imagina, παρέχει από το 1998 διαφοροποιημένες υπηρεσίες στον τομέα της τεχνικής τηλεοπτικής παραγωγής. Αποτελεί μια από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που έχουν την τεχνογνωσία/τεχνολογία για την εφαρμογή και την επίσημη άδεια της FIFA για τη χρησιμοποίηση του VAR. Έχει συνεργαστεί στην παραγωγή μερικών από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα τα τελευταία χρόνια. (Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνών κ.α).

Η InDigital Α.Ε ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί μια αμιγώς Ελληνική Τεχνολογική εταιρεία με μετόχους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Οι υπηρεσίες της είναι άκρως καινοτόμες για την ελληνική αγορά και συνεχώς επενδύει σε εξοπλισμό και λογισμικό νέων υπηρεσιών για επέκταση δραστηριοτήτων και το άρτιο τελικό προϊόν, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ VAR;

Αναφορικά με το συνολικό κόστος του έργου σε βάθος πενταετίας, αυτό ανέρχεται σε 10.354.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ενώ η τιμή αναδόχου έφτασε τα 7.713.500 ευρώ από τις εταιρείες MEDIALUSO - INDIGITAL, προκειμένου να κερδίσουν τον διαγωνισμό από την ΟΝΕΧ - ΙΚΗ που επίσης διεκδίκησε το έργο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ;

Μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και υπογραφεί η σύμβαση, ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση. Για ένα μήνα περίπου στη συνέχεια θα γίνει η μελέτη του έργου από τις εταιρείες που θα έχουν αναλάβει το πρότζεκτ και θα αναλύσουν το πώς θα εφαρμόσουν το σχέδιο με τις εγκαταστάσεις, τις κάμερες, το προσωπικό που θα δουλέψει πάνω στο VAR και όλες τις λεπτομέρειες. Aυτό θα γίνει τον Μάρτιο.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ VAR;

Πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, πρέπει να έχει γίνει η εκπαίδευση των διαιτητών. Υπάρχουν σχετικές σχολές διαιτησίας VAR με πιστοποίηση από τη FIFA και η ανάδοχος εταιρεία του έργου θα παρέχουν όλο τον εξοπλισμό για τα σεμινάρια. Είναι δηλαδή μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις για την εκπαίδευση των διαιτητών πάνω στο νέο σύστημα, να έχουν όλα τα εφόδια. Τις σχολές τις διοργανώνει η ΕΠΟ και η εταρεία παρέχει τον τεχνικό εξοπλισμό για την εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση των διαιτητών VAR γίνεται μεταξύ άλλων στη χρήση της τεχνολογίας VAR, στην ανάλυση βίντεο από φάσεις / παραβάσεις σε κανονική ταχύτητα και σε αργή κίνηση, στην εφαρμογή της πιο αποτελεσματικής σειράς ανασκόπησης των επίμαχων φάσεων και στην αξιοποίηση του οπτικοακουστικού περιεχομένου.

ΣΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ VAR;

Το VAR θα χρησιμοποιηθεί σε 1.205 παιχνίδια μέσα στην επόμενη πενταετία και ουσιαστικά ξεκινάει από τέλος Αυγούστου να μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, όταν θα αρχίσει και το επόμενο πρωτάθλημα. Ως τότε, πρέπει να έχει εγκατασταθεί το σύστημα, να έχουν γίνει οι δοκιμές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να είναι ουσιαστικά όλα παραδοτέα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην εντέλεια.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ VAR;

Όσον αφορά στις κάμερες και από πού θα παίρνουν εικόνα για τις επίμαχες φάσεις, θα είναι από τη NOVA και την ΕΡΤ, τους δυο τηλεοπτικούς παρώχους του πρωταθλήματος. Τα συνεργεία τηλεοπτικής παραγωγής θα δίνουν την εικόνα και αυτή θα χρησιμοποιούν οι ειδικοί, ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ;

Το κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στην ΕΠΟ. Θα υπάρχει ένα δωμάτιο Κεντρικού Εξοπλισμού, το οποίο θα είναι η "καρδιά" του συστήματος και θα έχει εγκαταστημένο όλο τον τεχνικό εξοπλισμό. Ένα δωμάτιο παρακολούθησης ροών, το οποίο θα αποτελεί την αίθουσα ελέγχου για τα οπτικοακουστικά σήματα και οκτώ κέντρα επιχειρήσεων (VOR), 20-25 τετραγωνικών εκατοστών το καθένα. Είναι οι χώροι όπου θα λειτουργεί το VAR και εξετάζονται οι φάσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν εγκαταστάσεις στα γήπεδα. Το κάθε γήπεδο θα έχει εγκατάσταση με εξοπλισμό που θα συνδέεται με την "καρδιά" του συστήματος και θα διασυνδέει την υπάρχουσα ενδοεπικοινωνία των διαιτητών με το VOR. Τέλος, θα υπάρχει χώρος ανασκόπησης του βίντεο από τον διαιτητή μέσα στο γήπεδο.

ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;

Όπως προαναφέρθηκε, το κάθε ματς θα έχει το δωμάτιο του και θα υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό VAR για κάθε δωμάτιο. 4-5 άτομα θα απασχολούνται, τα οποία θα προέρχονται από την ανάδοχο εταιρεία του έργου, καθώς και ο διαιτητής VAR, ο οποίος βέβαια δεν θα έχει σχέση με την εταιρεία, αλλά θα έχει πιστοποίηση FIFA.

Δεν θα επιτρέπονται κινητά μέσα στο δωμάτιο την ώρα του αγώνα και όλα θα γίνονται με προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το υποστηρικτικό προσωπικό θα είναι Έλληνες και Ισπανοί που θα έρθουν στη χώρα μας και όλοι εκπαιδεύνται για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η δική τους εκπαίδευση θα αφορά στην σωστή διαχείριση του εξοπλισμού και του έτοιμου λογισμικού, στην λειτουργία του συστήματος και στην απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρουν τη γνώση τους και σε άλλα στελέχη και τέλος στην χρήση των εφαρμογών και των υποσυστημάτων του VAR.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΦΑΣΕΙΣ;

Στο εκάστοτε γήπεδο θα υπάρχει stand με τηλεόραση για να μπορεί να βλέπει ο διαιτητής την αμφισβητούμενη φάση. Το μικρόφωνό του, δε, θα είναι συγχρονισμένο με το δωμάτιο. Από τις δώδεκα κάμερες που θα υπάρχουν στην εκάστοτε αναμέτρηση, θα επιλέγονται οι τέσσερις καλύτερες μέσα σε 20 δευτερόλεπτα περίπου. Θα υπάρχουν ειδικά συστήματα που θα κάνουν αυτή τη δουλειά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ώστε να παίρνονται γρήγορα οι αποφάσεις και να μην επηρεάζεται η εξέλιξη των παιχνιδιών.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ VAR ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΑΓΩΝΑ;

Για να μην υπάρχει σύγχυση και... μπέρδεμα ρόλων, άρχων του αγώνα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης. Αυτός έχει τον τελικό λόγο, αυτός παίρνει την απόφαση. Ο διαιτητής VAR είναι ουσιαστικά ο 5ος ρέφερι του ματς, μετά τον διαιτητή, τους βοηθούς του και τον τέταρτο. Θα έχει περάσει σεμινάριο και σχολή διαιτησίας. Θα είναι πλήρως καταρτισμένος. Ο διαιτητής VAR είνσι ευθύνη της ΕΠΟ και θα πρέπει να περάσει έναν κύκλο εκπαίδευση και να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Η ευθύνη, λοιπόν, της τελικής απόφασης για μια φάση ανήκει στον διαιτητή του αγώνα. Ο διαιτητής VAR είναι βοηθός του και είναι στην ευχέρεια του ρέφερι του αγώνα αν θα ακούσει την άποψη του διαιτητή VAR για μια φάση αν εκείνος είναι πολύ σίγουρος ή θα προτιμήσει να πάει στην τηλεόραση και να τη δει ο ίδιος από κοντά και να σχηματίσει άποψη.
Πηγή: sport24.gr

Δειτε Επισης

Ντέμης για το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός-«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη διαφορά»
Τρέλα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού-Εξαντλήθηκαν άμεσα τα εισιτήρια με Άστον Βίλα
Ο Κουέστα έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία του Άρη
Φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, στο +4 από τον ΠΑΟ-Έχασαν έδαφος ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός
Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)