Ο Μουσολίνι το 1934 έδωσε το Μουντιάλ στην Ιταλία για να γίνει πιο δημοφιλής

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι άθλημα του λαού, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε από την ίδια την εξουσία για να τον ελέγξει, φυσικά προς όφελός της. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 που διοργανώθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας. Σε ένα τουρνουά που οι γηπεδούχοι ήταν οι μεγάλοι νικητές με τεράστια διαφορά δυναμικότητας ακόμα και από τον δεύτερο, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έδωσε ρεσιτάλ προπαγάνδας και κατάφερε να γίνει τρομερά δημοφιλής μέσα από την επιτυχία της «σκουάντρα ατζούρα».

Τέσσερα χρόνια μετά το παρθενικό Μουντιάλ στην Ουρουγουάη, ο Ιταλός ιδρυτής και ηγέτης του φασιστικού κόμματος, έκανε τα πάντα για να φέρει τη διοργάνωση στην πατρίδα του και τα κατάφερε. Σκοπός του ήταν να παρουσιάσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο και φυσικά να καρπωθεί μια ενδεχόμενη επιτυχία για το καλό της εικόνας του. Δεν ήταν δυνατό να τα αφήσει όμως όλα στην τύχη τους και έτσι με κάποιους ιδικούς χειρισμούς απλοποίησε τα πράγματα.

Αφού αρχικά έβαλε όλα τα μέσα για να έρθουν τα μεγάλα ματς στη Ρώμη και τις υπόλοιπες πόλεις της γειτονικής χώρας. Αρχικά έφερε τρεις Αργεντίνους, τους λεγόμενους «Οριούντι» που είχαν ιταλικές ρίζες και τους έβαλε στην ομάδα για να την ενισχύσει. Στη συνέχεια, όταν είδε ότι ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ρικάρντο Θαμόρα, ήταν αρκετά καλός, τον «ανάγκασε» σύμφωνα με τις κακές γλώσσες και με τον τρόπο του, να μην παίξει στον επαναληπτικό για τα προημιτελικά.

Οι Ιταλοί τελικά πήραν την κούπα συνεχίζοντας, με τον Μπενίτο Μουσολίνι να είναι μέσα στους πανηγυρισμούς, δημιουργώντας μια αίσθηση στους συμπατριώτες του ότι είναι ανίκητοι σε κάθε τομέα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι ενός σημείο του βγήκε σε καλό, μέχρι που το 1945 εκτελέστηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς.

Πηγή: sport-fm.gr