Το Μαρόκο γκρέμισε τα xGoals-Προκρίθηκε πρώτο έχοντας λιγότερα από τον... Λουκάκου! (pics)

Μέσα σε τρεις αγώνες, το Μαρόκο δημιούργησε case κόντρα στα xGoals και έδειξε ότι τα stats δεν κάνουν... κουμάντο στο ποδόσφαιρο.

Τα xGoals μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και, η αλήθεια είναι, έχουν... κυριαρχήσει στο κομμάτι της στατιστικής απεικόνισης ενός παιχνιδιού. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Εxpected Goals (xG) υπολογίζουν τον αριθμό των γκολ που θα έπρεπε να έχει μία ομάδα με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε. Είναι προφανές πως μιλάμε για ένα άκρως επαναντιστικό football metric και γύρω από αυτό έχουν στηθεί χιλιάδες δημοσιογραφικά θέματα, καθώς και πολλά από τα στοιχεία που συνθέτουν το πλάνο ενός προπονητικού επιτελείου. 

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει περάσει στο άλλο άκρο και θεωρεί τα xG ως... θέσφατο και κάτι που δείχνει αυτόματα την εικόνα μίας ομάδας ή ενός παίκτη. Στην πλειοψηφία των περιπτωσέων, ένας φίλαθλος αποκτά την εικόνα που πρέπει μέσα από αυτό το «εργαλείο» μέτρησης, αλλά υπάρχουν και στιγμές που η πραγματικότητα μέσα στις τέσσερις γραμμές το... πνίγει.

Θέλετε παράδειγμα; Μα, φυσικά, το Μαρόκο. 

H ομάδα από την Βόρεια Αφρική «έσπασε» το πολυαναμενόμενο (και λογικό) δίπολο της Κροατίας και του Βελγίου, φτάνοντας σε μία ιστορική πρόκριση. Σοβαροί, πειθαρχημένοι και σκληροί, οι Μαροκινοί τερμάτισαν στην πρώτη θέση χωρίς ήττα, με 7 βαθμούς και +3 στο Goal Difference. Με 4 γκολ υπέρ και μόλις 1 κατά, οι Αφρικανοί ... έζησαν και θριάμβευσαν με όπλο την κυνικότητα και την σωστή τακτική προσέγγιση. 

Όσοι είδαν και τα τρία παιχνίδια του, θα κατάλαβαν ότι το Μαρόκο που είδαμε στο Κατάρ άξιζε να περάσει. Δεν «έκλεψε» το εισιτήριο για τους 16, αλλά, αντίθετα, παρουσίασε καλύτερη εικόνα από Κροάτες και Βέλγους. Τους δεύτερους, μάλιστα, τους κέρδισε καθαρά.

Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται ούτε στο 1% στην εικόνα που προκύπτει από τα xGoals: Σύμφωνα με αυτά, οι Μαροκινοί θα έπρεπε να έχουν κάτι παραπάνω από 1 γκολ (1.35) συνολικά στον όμιλο (!). Σε τρεις αγώνες, 1.35 γκολ. Η ομάδα που τελικά τερμάτισε πρώτη με τέσσερα γκολ. 

Όπως βλέπετε και στο παραπάνω post από το @xGPhilosophy, το Μαρόκο είχε λιγότερα xGoals και από τους τρεις αντιπάλους του. Με την Κροατία είχε 0.32, με τους Βέλγους 0.56 και με τον Καναδά 0.47. Στα δύο τελευταία ματς, δηλαδή, έπρεπε - με βάση το metric - να πετύχει ένα γκολ και έβαλε τέσσερα! Ακόμα πιο... τρελό είναι ότι συνολικά το 1.35 των Αφρικανών είναι μικρότερο από τον αριθμό των γκολ που έπρεπε να σκοράρει ο Ρομέλου Λουκάκου ΜΟΝΟ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Βέλγιο - Κροατία. Σύμφωνα με την στατιστική, λοιπόν, τα 45' του έμπειρου φορ (που έχασε τα... άχαστα) ήταν πιο παραγωγικά από την συνολική επιθετική λειτουργία του Μαρόκου σε όλη την φάση των ομίλων!

Με λίγα λόγια: Προφανώς δεν γίνεται να υπάρξει αποδόμηση των xGoals, ούτε θα σταματήσουμε να τα βλέπουμε. Καλό θα ήταν, όμως, να μην τα έχουμε μόνιμα στην κεντρική σκηνή για την κριτική ή την εικόνα μίας αναμέτρησης. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ (μόνο) τα stats και υπάρχουν πολλά που δεν καταγράφονται από την τεχνολογία για την ανάλυση όσων συμβαίνουν στο γήπεδο. Εξάλλου, αν βλέπαμε το αντίθετο, τότε οι παίκτες θα ήταν ρομπότ και το άθλημα θα έχανε την μαγική, μοναδική του υπόσταση. 

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)