Χρυσές μπίζνες των Ταλιμπάν με φόντο το Μουντιάλ στο Κατάρ

Θεωρητικά οι Ταλιμπάν αντιμάχονται οτιδήποτε έχει να κάνει με το δυτικό τρόπο ζωής, ωστόσο όπως έχει ήδη αποδειχθεί από άλλες περιπτώσεις, όταν μιλάμε για μπίζνες και μάλιστα πολύ κερδοφόρες, τότε ξεπερνιούνται οι περισσότεροι ηθικοί φραγμοί...

Σύμφωνα λοιπόν με την ηλεκτρονική έκδοση του «Telegraph» ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, οι οποίοι στις αρχές του 2010 εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, έγιναν δεκτοί στη Ντόχα από τον τότε Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι...

Οι Καταριανοί είχαν πολλά λεφτά, είχαν γίνει ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά δεν είχαν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και όταν το 2013 κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε.

Έχοντας στα εδάφη του ορισμένα από τα πιο σημαντικά στελέχη των Ταλιμπάν, έπεισε τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στη Ντόχα (που επιτεύχθηκε εν τέλει το 2020).

Σ' όλα αυτά τα χρόνια, οι Καταριανοί παρείχαν στους φιλοξενούμενους Ταλιμπάν, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, μηνιαία χρηματοδότηση χιλιάδων λιρών και πολυτελείς συνθήκες διαβίωσης.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε τα χρήματα δεν έμειναν σε κάποια τράπεζα, αλλά οι πανέξυπνοι Ταλιμπάν τα επένδυσαν σε εξειδικευμένα μηχανήματα τα οποία γνώριζαν ότι θα ήταν υπεραπαραίτητα για την κατασκευή των γηπέδων που διεξάγονται οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των υποδομών στο Εμιράτο.

 

 «Μερικά μέλη των Ταλιμπάν είχαν από έξι έως δέκα βαρέα μηχανήματα στη Ντόχα και κέρδιζαν έως και 10.000 λίρες ανά μηχάνημα το μήνα. Επένδυσαν πολλά στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το τουρνουά ήταν η κότα με τα... χρυσά αυγά καθώς έβγαλαν εκατομμύρια», ανέφερε πηγή, η οποία έζησε στη Ντόχα τη δεκαετία που οι Ταλιμπάν ήταν εξόριστοι από τη χώρα τους, μνημονεύοντας τον Χατζί Αχμάντ Τζαν, πρώην υπουργό πετρελαίου και ορυχείων στο Αφγανιστάν (1996-2001) καθώς ο τελευταίος φέρεται να ήταν ο επιβλέπων της όλης διαδικασίας μίσθωσης των μηχανημάτων στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Βέβαια από τη στιγμή που τα χρήματα δίνονταν με την έγκριση των διεθνών αρχών, δεν υπάρχει καμία παράνομη πράξη ούτε από τους Καταριανούς, ούτε από τους Ταλιμπάν, ωστόσο η συγκεκριμένη ιστορία έχει εγείρει ηθικά ζητήματα και για τις δύο πλευρές.

Κι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει αρχίσει να πιέζει για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου της Σαρία, έχει προκαλέσει την οργή των πιο μετριοπαθών, οι οποίοι ενθυμούμενοι τον πολυτελή τρόπο ζωής των συντρόφων τους όταν βρίσκονταν στην Ντόχα, αλλά και τα εκατομμύρια που διαχειρίστηκαν (και επένδυσαν) αποφάσισαν να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις...

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν παρείχε οποιονδήποτε κατασκευαστικό μηχανισμό στο κράτος του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Κανένας αξιωματούχος του Ισλαμικού Εμιράτου δεν έχει επενδύσει 'επικερδή' επιδόματα/αμοιβές σε βαρέα μηχανήματα και/ή δεν έχει αναθέσει σε υπεργολαβία τέτοιου είδους μηχανήματα σε εταιρείες του Κατάρ», ήταν η επίσημη απάντηση των Ταλιμπάν στον «Telegraph», ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ έδωσε μια πολύ πιο διπλωματική απάντηση.

«Το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στη Ντόχα ιδρύθηκε μετά από συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2013 και σε συντονισμό με την πρώην αφγανική κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση του διαλόγου για την ειρήνη.

«Το πολιτικό γραφείο λειτούργησε με όρους που συμφωνήθηκαν και συντονίστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου είχαν πλήρη εικόνα για όλα τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Οποιαδήποτε μέτρα ελήφθησαν ή διευθετήσεις που έγιναν ήταν σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Κατάρ βάσει του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των ΗΠΑ και του Κατάρ».

Από την πλευρά του μέσου ζητήθηκε σχόλιο κι από την πλευρά της FIFA, ωστόσο η Διεθνής Ομοσπονδία δεν ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα... Προφανώς και δεν θα είχε τίποτα να απαντήσει, όπως σχεδόν σε όλα τα καυτά (εξωαγωνιστικά) θέματα που αφορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα  

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...