Το πάρτι των οργανωμένων της ΑΕΛ πριν τον Απόλλωνα

Η Premier League... επιστρέφει! Αφού πρώτα πήραμε μια καλή βρετανική «δόση» από το μεγάλο ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ για το League Cup σήμερα (26/12) το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη ξεκινάει και πάλι με την 17η αγωνιστική.

Η επανέναρξη μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ συνδυάζεται με την ποδοσφαιρική γιορτή της Boxing Day. Παραδοσιακά η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έχει πλήρη αγωνιστική δράση στην Premier League και κρατάει συντροφιά σε εκατομμύρια φιλάθλους που προσπαθούν να συνέλθουν από το... εορταστικό τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφει η Premier League-Τι κάνουν οι πρωτοπόροι στη Boxing Day

Τι είναι όμως αυτή η Boxing Day;

Έτσι ξεκίνησε

Η Boxing Day «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και σύμφωνα με τον θρύλο ξεκίνησε όταν η αρχοντική τάξη της Μεγάλης Βρετανίας άφηνε κουτιά ελεημοσύνης για τους φτωχούς έξω από τις εκκλησίες, μια ημέρα μετά την γιορτή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για έθιμο που είχαν οι Ρωμαίοι.

Άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η Boxing Day γεννήθηκε αρχικά ως ημέρα δώρων για τους υπηρέτες και όπου δώρα εννοούμε τα... αποφάγια του εορταστικού τραπεζιού. Yπάρχει και η version πως η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα και το άνοιγε, προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η μορφή της Boxing Day άρχισε σταδιακά να αλλάζει. Στη σημερινή Αγγλία, όπως και σε όλες τις χώρες που την γιορτάζουν πλέον θεωρείται ως μια... εμπορική γιορτή. Μια ημέρα που αφιερώνεται στην αγορά δώρων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Boxing Day και ποδόσφαιρο

Η ιστορία της Boxing Day στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες στην ιστορία του αθλήματος. Ο λόγος για τη Σέφιλντ και τη Χάλαμ, με την πρώτη να επικρατεί με 2-0 την 26η Δεκεμβρίου του 1860.

Το... δώρο της αγγλικής Λίγκας ήρθε το 1957. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που οι ομάδες της χώρας άρχισαν να παίζουν στις 26 Δεκεμβρίου αντί για την ημέρα των Χριστουγέννων. Μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί στην αγαπημένη ημέρα όλων των φίλων του αγγλικού ποδοσφαίρου από την Premier League και την Championship μέχρι τα... ερασιτεχνικά.

Η «κόντρα» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβέρπουλ

Μέχρι πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης της Μπρέντφορντ με την Τότεναμ έχουν πραγματοποιηθεί 3.732 αγώνες Boxing Day και δυο ομάδες από αυτές που έχουν παίξει τουλάχιστον 30 φορές ξεχωρίζουν. Φυσικά πρόκειται για τις δυο παραδοσιακές δυνάμεις του Νησιού, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβέρπουλ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Κόκκινοι Διάβολοι με 1,88 πόντους ανά παιχνίδι και 51 νίκες σε 95 αγώνες, με τους Reds να ακολουθούν με 43 νίκες σε 90 αγώνες και 1,71 πόντους ανά παιχνίδι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει επίσης σημειώσει 195 γκολ στη Boxing Day όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα.

Η «γιορτή» του 1963

Είναι αδύνατο αυτή τη μέρα να «σκρολάρεις» στα Social Media και να μη συναντήσεις τη φωτογραφία... ορόσημο για την Boxing Day. Φυσικά πρόκειται για τα αποτελέσματα της 26ης Δεκεμβρίου του 1963. Εκείνη τη μέρα διεξήχθησαν 12 αναμετρήσεις και σημειώθηκαν μόλις… 66 γκολ!

Σαφώς η συγκεκριμένη αγωνιστική έβαλε το «λιθαράκι» της στον μύθο της Boxing Day, η οποία έχει συνδυαστεί με ποδοσφαιρική πανδαισία. Σε ποιο ματς να σταθεί κανείς; Μπέρνλι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-11; Μπλάκμπερν - Γουέστ Χαμ 8-2; Φούλαμ - Ίπσουιτς 10-1; Τέτοια αγωνιστική ημέρα δύσκολα θα δούμε ξανά στην Premier League ή σε οποιοδήποτε μεγάλο πρωτάθλημα. 

 Το πρόγραμμα της φετινής Boxing Day

14:30 Μπρέντφορντ – Τότεναμ

17:00 Έβερτον – Γουλβς

17:00 Κρίσταλ Πάλας – Φούλαμ

17:00 Λέστερ – Νιούκαστλ

17:00 Σαουθάμπτον – Μπράιτον

19:30 Άστον Βίλα – Λίβερπουλ

22:00 Άρσεναλ – Γουέστ Χαμ

Πηγή: gazzeta

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)