Πρόδρομος Πετρίδης, o MVP του πρωταθλήματος

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) πολυτιμότερος του φετινού πρωταθλήματος ήταν ο εξαιρετικός μπακ Ζοάο Πέδρο, του Απόλλωνα. Θα διαφωνήσω με το συγκεκριμένο, καταρχάς διότι είμαι της άποψης πως δεν έχουν όλες οι θέσεις στο ποδόσφαιρο ίδια βαρύτητα. Για παράδειγμα, τον τερματοφύλακα και τον σέντερ φορ, τους θεωρώ πιο σημαντικούς από τους πλάγιους μπακ. Έτσι, δεν θα ψήφιζα ποτέ έναν πλάγιο μπακ ως MVP ενός πρωταθλήματος. Ενός αγώνα, ενός τελικού, μπορεί.

Αν μέναμε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ο πολυτιμότερος για μένα ήταν ο Ίγκορ Ντε Καμάργκο. Όταν έφτασε ο τίτλος να κρίνεται σε ένα ματς, στην απόλυτη ισορροπία, ο Βραζιλιάνος έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ του ΑΠΟΕΛ, με δύο προσωπικά γκολ.

Τζογάρει και κερδίζει
Για μένα ο πολυτιμότερος του φετινού πρωταθλήματος ήταν ο Πρόδρομος Πετρίδης. Είχα γράψει και το καλοκαίρι, μετά τα παιχνίδια με τη Βιτορούλ, ότι το ποδόσφαιρο ανταμείβει αυτούς που ρισκάρουν. Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ είχε ρισκάρει να αλλάξει τον προπονητή μετά τον πρώτο αγώνα με τους Ρουμάνους, εξέλιξη που όχι μόνο έσωσε την πρόκριση, αλλά και τη σεζόν.

Στην πορεία πήρε άλλο ένα ρίσκο: να διώξει τον προπονητή που έσωσε τη σεζόν, προκειμένου να πάρει το πρωτάθλημα και να ελπίζει για την επόμενη σεζόν. Δικαιώθηκε πάλι.

Ο ΑΠΟΕΛ ρίσκαρε και σε άλλα σημεία φέτος, όπως το Κύπελλο, όπου συνειδητά άφησε τους δύο ημιτελικούς με την ΑΕΚ. Εάν έχανε όμως το πρωτάθλημα, θα το έβρισκε και αυτό μπροστά του, όπως και την απόλυση του Δώνη. Στο  Κύπελλο βόλεψε και η πρόκριση του Απόλλωνα από τον πρώτο ημιτελικό, καθώς αυτό σήμαινε έξοδο της ΑΕΚ στην Ευρώπη, δίνοντάς στον Ιντιάκεθ την ευκαιρία rotation στο ματς πρωταθλήματος με τον ΑΠΟΕΛ.

Γενικότερα πάντως ο Πετρίδης τζογάρει στον ΑΠΟΕΛ και έως τώρα κερδίζει. Όσοι πάντως ξέρουν από τζόγο, λένε πως στον τέλος της ημέρας από τον τζόγο δεν βγαίνει κανένας κερδισμένος.

Οι τραυματισμοί
Έχω επίσης γράψει ξανά πως στη φετινή πορεία του ΑΠΟΕΛ κομβικής σημασίας ήταν το ότι  κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στους πολλούς τραυματισμούς, οι οποίοι θα γονάτιζαν οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Μην λησμονούμε πως έχασε για όλη τη σεζόν τον τερματοφύλακα (Βάτερμαν), το δεξί μπακ (Μιλάνοφ) και έναν κεντρικό αμυντικό (Ρουέδα), ενώ για μεγάλο διάστημα στερήθηκε τον βασικό του κεντρικό μπακ (Καρλάο) και τον αριστερό μπακ (Λάγο), όπως επίσης το βασικό 8αρι (Βινίσιους) αλλά και τους Εφραίμ – Ιωάννου για μισό πρωτάθλημα.

Οι αντοχές
Τα άλλα δύο σημεία – κλειδιά για τον ΑΠΟΕΛ ήταν οι αντιδράσεις του στις βαριές ήττες από τον Απόλλωνα. Μια βδομάδα μετά το 0-4 στο ΓΣΠ πήγε και κέρδισε (1-2) στο Τσίρειο. Ακόμα και «Χ» να καθόταν εκεί, τα πράματα θα ήταν αλλιώς. Αλλά και μετά την ήττα με 4-2 στο Τσίρειο, πέτυχε να ανακάμψει και να εκμεταλλευτεί την ήττα του Απόλλωνα από την ΑΕΚ (3-0). Αντικειμενικά μετά το 4-2 στόχος ήταν να πάει με μάξιμουμ δύο βαθμούς διαφορά στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ. Όπερ και εγένετο…

Οι μεταγραφές του Γενάρη
Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια από τις προσθήκες των Ενσούε και Ντελατόρε, το χειμώνα. Ο πρώτος έκανε ήδη τον Μιλάνοφ να ξεχαστεί, ενώ με τέσσερις ασίστ και επτά γκολ (ανάμεσά τους με ΑΕΚ, Απόλλων, Ομόνοια, Ανόρθωση) συνέβαλε αποφασιστικά στην πορεία προς τον τίτλο. Αλλά και ο Βραζιλιάνος, με τις ασίστ στον Ντε Καμάργκο και τον Ποτέ, στα πιο καθοριστικά γκολ της σεζόν, αλλά και το γκολ στο Τσίρειο, ήταν πολύτιμος.

Συνταγή που κερδίζει…
Κάθε φορά που ο ΑΠΟΕΛ παίρνει τον τίτλο στο φινάλε καρδιοχτυπώντας, έχοντας αλλάξει προπονητή, πέφτει στο τραπέζι το θέμα του μακροχρόνιου προγραμματισμού και η ανάγκη για σταθεροποίηση ενός προπονητή στον πάγκο – την τόνισε και ο Σάμπουριτς στο ΡΙΚ. Θα γίνει φέτος αυτό; Μάλλον όχι. Είναι δύσκολο ο Πρόδρομος Πετρίδης να αλλάξει το χαρακτήρα του και τον τρόπο που διοικεί την ομάδα. Άλλωστε γιατί να το αλλάξει, όταν αυτό που κάνει αποδίδει;

Ο ΑΠΟΕΛ και πάλι όμως, παρά το πρωτάθλημα, δεν είναι άνετος οικονομικά. Απλά πήρε την ευκαιρία να παίξει (με την παίζει με την πλάτη στον τοίχο) στους δύο πρώτους προκριματικούς του Champions League, ξέροντας πως πρέπει να φτάσει μίνιμουμ στα play offs της διοργάνωσης, για να είναι άνετος οικονομικά τη σεζόν 2018/19.

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)