Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Πότε χρησιμοποιείται τελικά το VAR;

Μικαέλο Παπαδάκης  18/06/2018 13:39
Πότε χρησιμοποιείται τελικά το VAR;

Πότε χρησιμοποιείται τελικά το VAR;

Μικαέλο Παπαδάκης  18/06/2018 13:39

Το πέναλτι που ο διαιτητής Andrés Cunha έδωσε στη Γαλλία το Σάββατο (16/06) θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο που δίνεται σε Παγκόσμια Κύπελλο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που παρέχει στο διαιτητή τη δυνατότητα να δει το ριπλέι μιας φάσης. Στην πραγματικότητα όμως το βίντεο δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Στον τελικό του 2006 ο διαιτητής και οι επόπτες (βοηθοί) είχαν «χάσει» την κουτουλιά του Ζιντάν στο Ματεράτσι και απέβαλαν το Γάλλο κατόπιν υπόδειξης του τέταρτου και του πέμπτου ρεφ, που είδαν το ριπλέι στο μόνιτορ.

Παραδόξως και σε αντίθεση με άλλες καινοτομίες που μπαίνουν κατά καιρούς στο ποδόσφαιρο, το VAR απέσπασε περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σχόλια, στις πρώτες του εφαρμογές.

Η συζήτηση αφορά πλέον το πότε χρησιμοποιείται.

Καταρχάς, όπως έχει ξεκαθαρίσει η FIFA, για να χρησιμοποιηθεί το VAR πρέπει να συντρέχει μια εκ των τεσσάρων προϋποθέσεων: γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα, διευκρίνιση ταυτότητας ποδοσφαιριστή που υπέπεσε σε παράβαση (mistaken identity).

Ποιος ζητάει τη χρήση του;
Σύμφωνα με τη διαπίστωση τη χρήση του ριπλέι μπορεί να ζητήσει ο διαιτητής όταν βρίσκεται σε αμφιβολία. Επίσης, μπορεί να του επιβληθεί (μέσω ενδοεπικοινωνίας) να δει το ριπλέι, εάν έχει «χάσει» κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει. Για παράδειγμα, μια ξεκάθαρη ανατροπή εντός περιοχής, όπως ήταν του Γκριεζμάν.

Είναι αντιληπτό από τις πρώτες (ουσιαστικά τρεις) ημέρες του Μουντιάλ, πως οι τέσσερις διαιτητές που βρίσκονται στο VAR Control Room – τους συστήνει η FIFA πριν τη σέντρα κάθε αγώνα - δεν θα επέμβουν εάν μια φάση δεν είναι κρυστάλλινη, ξεκάθαρη. Δεν επενέβησαν στο πέναλτι που δόθηκε στον Ρονάλντο, στο ματς με τους Ισπανούς ή σε αυτό που δεν δόθηκε στον Παβόν, στο Αργεντινή – Ισλανδία.
Εκεί που είναι σχεδόν απίθανο να επέμβει αυτοβούλως το VAR Control Room είναι τα σπρωξίματα και τα τραβήγματα. Φαίνεται ότι οι διαιτητές και γενικώς η FIFA δεν ευνοούν να δίνεται φάουλ στα σπρωξίματα για διεκδίκηση μπάλας ή θέσεις, επιτρέποντας το physical game.

Έτσι, μέτρησε το γκολ του Ντιέγκο Κόστα παρά το σπρώξιμο στον Πέπε, μέτρησε και αυτό του Σεφέροβιτς, παρότι σπρώχνει τον Μιράντα στη διεκδίκηση θέσης.

Το μόνο σπρώξιμο που δόθηκε ήταν στο πέναλτι που κέρδισε η Αργεντινή, θεωρώντας πως ο Μασιμιλιάνο Μέζα είχε πάρει ξεκάθαρα θέση και ο Ισλανδός τον σπρώχνει. Το πέναλτι που κερδίζουν οι Κροάτες από τους Νιγηριανούς είναι κράτημα (κεφαλοκλείδωμα), ενώ ο Κροάτης  έχει πάρει ξεκάθαρα θέση για γκολ.

Η ουσία είναι πως το VAR κάνει το άθλημα πιο δίκαιο. Περιορίζει τις διαμαρτυρίες, περιορίζει και το περιθώριο μεροληψίας του διαιτητή, αφού στα καθοριστικά ζητήματα, αν κλείσει πρόδηλα τα μάτια, θα του υποδείξουν να δει το ριπλέι. Και τέλος δίνει στους διαιτητές την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση να πάρουν μια απόφαση – ειδικά σε περιπτώσεις offside- έχοντας στο πίσω μέρος το μυαλού πως αν είναι λανθασμένη, θα μπορούν να τη διορθώσουν μέσω του ριπλέι.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας