Έβαλε «φωτιά στα μπατζάκια» των ομάδων η ΚΟΠ

Σε αυτές τις πρώτες ημέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, πολλά ονόματα Κυπρίων παικτών φιγουράρουν σε επίσημες ανακοινώσεις ομάδων, αλλά και ως υποψήφιοι στα μεταγραφικά ρεπορτάζ.

Ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον Σιέλη και φλερτάρει με τον Κωστή της Νέας Σαλαμίνας, η οποία ζητά την παραμονή του Χριστοφόρου. Η Ανόρθωση θέλει τον Χατζηβασίλη, η ΑΕΚ τον Κατελάρη, η ΑΕΛ επιθυμεί να κρατήσει τον Μακρή και το ψάχνει για Μηνά Αντωνίου, τον Αρτυματά κυνηγούν ΑΕΚ, Ανόρθωση, ο Απόλλωνας για την ώρα κρατάει τους νεαρούς που είχε δώσει δανεικούς πέρσι (Πίττας, Σπόλιαριτς, Καρώ) και πάει λέγοντας.

Η κινητοποίηση αυτή για Κύπριους παίκτες δεν είναι καθόλου τυχαία. Με την πρόσφατη απόφασή της η ΚΟΠ έβαλε… φωτιά στα μπατζάκια όλων των ομάδων που είναι (και) αναγκασμένες για να ενισχύσουν (όσες δεν έχουν γερό κορμό από Κύπριους) το ντόπιο στοιχείο στο ρόστερ τους.

«Για την αγωνιστική περίοδο 2019/2020 παραμείνει ο Κανονισμός για χρησιμοποίηση δύο ποδοσφαιριστών στην αρχική ενδεκάδα που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΚΟΠ πριν την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας τους, αλλά αυξάνετε το πρόστιμο για μη χρησιμοποίηση του δεύτερου ποδοσφαιριστή από 2000 ευρώ σε 6500 ευρώ» προβλέπεται στον κανονισμό της Ομοσπονδίας.

Δηλαδή σε σχέση με την περσινή χρονιά, κρατιέται το πρόστιμο 2000 ευρώ εάν υπάρχει μόνο ένας Κύπριος στο αρχικό σχήμα, ενώ υπάρχει (γερή) αύξηση στο πρόστιμο για μη συμμετοχή και δεύτερου Κύπριου στην ενδεκάδα της ομάδας.

Επιπλέον, τρεις από τους είκοσι ποδοσφαιριστές στο φύλλο αγώνος πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Κύπρου. «Όσον αφορά τον πιο πάνω κανονισμό, σε περίπτωση που σωματείο δεν δηλώσει τους τρεις ποδοσφαιριστές στο φύλλο αγώνα, τότε η θέση ή θέσεις θα μένουν κενές στο φύλλο αγώνος. Σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ, για κάθε ποδοσφαιριστή που θα δηλώνετε σε κάθε μια από τις τρεις θέσεις που αναφέρονται πιο πάνω» αναφέρεται στην προκήρυξη της ΚΟΠ.

Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι καιρός για να πετάνε αλόγιστα χρήμα οι ομάδες. Πάντως, με βάση την προϊστορία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχουν παρανομίες. Την περσινή χρονιά εξάλλου δεν ήταν ουκ ολίγα τα χρήματα που πλήρωσαν σχετικά με τον κανονισμό αυτό.

Πρώτη από όλους η ΑΕΚ που τιμωρήθηκε στα 30 από τα 32 παιχνίδια του πρωταθλήματος, δίνοντας συνολικά 90.000 ευρώ, ενώ από τις υπόλοιπες ομάδες της εξάδας η Ομόνοια και ο Απόλλωνας πλήρωσαν από 40.000 ευρώ.

Πιο κάτω είναι τα ποσά που έδωσαν ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ (18.000) και η κυπελλούχος ΑΕΛ (10.000), ενώ η μοναδική ομάδα του πρώτου γκρουπ στο περσινό πρωτάθλημα που δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει γι’ αυτό το λόγο ήταν η Νέα Σαλαμίνα.

Η αρχή της μεταγραφικής περιόδου δείχνει προσπάθεια από τους ιθύνοντες των ομάδων… να συμμορφωθούν και – υπό το φόβο του προστίμου – να δείξουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Ο χρόνος θα δείξει εάν όλη αυτή η μεταγραφική κίνηση εξελιχθεί και σε περισσότερες ευκαιρίες για τους ντόπιους, ούτως ώστε να επωφεληθεί και η Εθνική ομάδα.

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)