Kυκεώνας προβλημάτων ενώπιον της διοίκησης της Παρί

Το καλοκαίρι του 2017 όλοι μας είχαμε μείνει άναυδοι με την υπόθεση Νευμάρ και την Παρί Σεν Ζερμέν,  η διοίκηση της οποίας,  κατέβαλε τότε,  το αστρονομικό ποσό των 222 εκ. ευρώ,  σπάζοντας την ρήτρα του βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Τον ενέταξε έτσι  στο «οπλοστάσιό της» με την ελπίδα να την οδηγήσει στην κορυφή του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου. Κάτι τέτοιο φυσικά έως τώρα,  ο Νευμάρ δεν το έχει καταφέρει και μάλιστα με τις εμφανίσεις του, δε νομίζω ότι έχει αφήσει και κάποιον ικανοποιημένο, ιδιαίτερα στα δύσκολα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όταν λοιπόν ο μονάρχης του Κατάρ αγόρασε την  Παρί Σεν Ζερμέν το 2011, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας  της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε προειδοποιήσει τον ομόλογό του της Παρί,  Νάσερ αλ- Κελαίφι, ότι το  κλειδί για την καλή διακυβέρνηση στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου,  συνίστατο στο να περιβάλει τον εαυτό του με το καλύτερο δίκτυο πληροφοριοδοτών.

Ο Αλ-Κελαίφι ευχαρίστησε τότε , τον Μάιο του 2017 τον Σαρκοζί  όταν του ζήτησε να διερευνήσει ποιός σύλλογος σκόπευε να αποκτήσει τον Κιλιάν Εμπαπέ σε περίπτωση που έφευγε από την Παρί Σεν Ζερμέν.  Μέχρι τότε, ο πρόεδρος της παρισινής ομάδας, Αλ Κελαίφι  πίστευε ότι ο ποδοσφαιριστής που καλείται να ξεπεράσει τον Μέσι  είχε γοητευθεί από την  Ρεάλ Μαδρίτης. Οι σύμβουλοί του απογοητεύτηκαν. Αν ο Εμπαπέ  αναζητούσε μία εναλλακτική λύση για να φύγει κάποια στιγμή , η ομάδα που θα ενδιαφερόταν να τον αποκτήσει θα ήταν η Μάντσεστερ Σίτυ.  Ο ποδοσφαιριστής έχει καλλιεργήσει μια θαυμάσια σχέση με τον Πεπ Γκουαρντιόλα , με τον οποίο μιλάει από καιρό σε καιρό,  καθώς από το 2017 ο καταλανός προπονητής είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει από την τότε ομάδα του,  την  Μονακό.

Πηγές της Παρί λοιπόν,  αναφέρουν ότι το λεπτομερές σχέδιο που έχει τεθεί σε λειτουργία από την διοίκηση της Παρί για να μπορέσει ο Αλ Κελαίφι να εντοπίσει την ομάδα που έχει βάλει ως πρώτη της προτεραιότητα τον γάλλο διεθνή φορ, Εμπαπέ , αποφάνθηκε ότι ο σύλλογος αυτός είναι η Μάντσεστερ Σίτυ.

Όταν ο Εμπαπέ στις 20 Μαίου είχε διακηρύξει την φιλοδοξία του στο Γκαλά της γαλλικής ομοσπονδίας, η διοίκηση της Παρί έβγαλε μία σχεδόν λακωνική δήλωση :

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες. Ελπίζω να είναι εδώ στην Παρί , αλλά αν όχι, ίσως πρέπει να ξεκινήσω ένα άλλο έργο. "
Η διοίκηση τότε άρχισε να κινείται άμεσα και να  προχωρά σε ανανέωση του συμβολαίου του Εμπαπέ έως το  2025 με ετήσια αποζημίωση 12 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό και δίχως να του βάλει κάποια ρήτρα, φροντίζει να τον καταστήσει  ακρογωνιαίο της  λίθο. Ώστε  να αποφύγει και τυχόν παρέκκλιση της πορείας του, προς την πόλη του Μάντσεστερ.

Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι,  που πιέζουν με τον τρόπο τους τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, να φροντίσει να απαλλαγεί σύντομα , μέσα στο φετινό καλοκαίρι από το Νευμάρ. Όλοι έχουν αντιληφθεί τι σοβαρό πρόβλημα  δημιουργεί στον παρισινό σύλλογο η συνεχιζόμενη «μουρμούρα» του βραζιλιάνου,  ο οποίος καθαρά και ξάστερα είχε πει στον γερμανό προπονητή της Παρί, Τόμας Τούχελ λίγο πριν φύγει για το Κόπα Αμέρικα «θέλω να επιστρέψω στην Μπαρσελόνα».

Δημοσιονομικός κανονισμός
Τώρα λοιπόν η Παρί τρέχει σε μία προσπάθεια να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη. Πρώτον να διατηρήσει επί μακρόν στις τάξεις της, τον ποδοσφαιριστή της προσεχούς 10ετίας τον Εμπαπέ και δεύτερον να μην έχει προβλήματα με την ΟΥΕΦΑ, λόγω του Financial Fair Play.   Η ιδέα του είναι να εξασφαλίσει καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ ανά εποχή και ταυτόχρονα να αποφύγει ποινή από την UEFA για παραβίαση του κανόνα που εμποδίζει τους συλλόγους να κλείνουν λογαριασμούς με περισσότερες από 30 εκατομμύρια δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι κάτι που την απασχολεί σοβαρότατα.

Ο συνολικός προυπολογισμός της Παρί το 2018 έφτασε τα 540 εκ. ευρώ σύμφωνα με την Deloitte μόνο για τους δύο αυτούς ποδοσφαιριστές και τις διάφορες άλλες αποσβέσεις μεταγραφών που εξέτασε. Η προκύπτουσα ανισορροπία στο ισοζύγιο εσόδων και εξόδων, οι ειδικοί λένε ότι ο σύλλογος θα τοποθετήσει την Παρί Σεν Ζερμέν σε θέση ευπάθειας απέναντι στην  UEFA η οποία δια μέσω του Financial Fair Play επιβλέπει αλλά παράλληλα έχει ανοίξει και δύο άλλους φακέλλους για την διοίκηση του Κατάρ από αποδεικτικά στοιχεία που κάνουν λόγο για  αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μέχρις ότου η κατάσταση των Νευμάρ  και Εμπαπέ  δεν εκκαθαριστεί, βασιλεύει η αβεβαιότητα. Οι υπάλληλοι της Παρί Σεν Ζερμέν  ανησυχούν για την αλλαγή που βλέπουν στην αθλητική πολιτική της εταιρείας . Επισημαίνουν μάλιστα  ότι οι ιδιοκτήτες έχουν να επενδύουν, να συνδέσουν ένα πρότυπο, και γι αυτό συγκέντρωσαν  κορυφαίους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, για να αποθέσουν το μεγάλο πρόβλημα με την ελπίδα να προχωρήσει σε ουσιαστική του λύση.

Τώρα η Παρί πέραν των αρκετά σημαντικών μεταγραφών που έχει πραγματοποιήσει ( Ντιαλό, Σαράμπια, Αντελ Ερέρα,  Ιντρισα Γκέιγ ) προσπαθεί να βρει λύσει και σε άλλα της θέματα…

Η λύση του Λεονάρντο
Εν τω μεταξύ η διοίκηση πήρε αμέσως τον Λεονάρντο, που η Μίλαν δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Ο Βραζιλιάνος παλιός διεθνής αριστερός μπακ- χαφ ή και μέσος αρκετές φορές, μπήκε αμέσως στο παιχνίδι. Έχει αντιληφθεί πως ο Νειμάρ νοιώθει σα να είναι μέσα σε ένα Λαβύρινθο του Παρισιού. Οι περισσότεροι φίλοι του, ιδιαίτερα ο Ντάνι Άλβες έφυγε. Οι επαφές του με τους διοικούντες την Μπαρσελόνα όλο και αυξάνονται.

Όμως δεν είναι και πολύ εύκολο να τον αφήσει η Παρί. Ο Λεονάρντο ζήτησε από την διοίκηση να μειώσουν το ποσό από 300 εκ.ευρώ που ζητούν στα 180 εκ. και αυτά να είναι κυρίως σε μετρητά. Ωστόσο κι ενώ ήταν σε ένα σχετικά καλό σημείο, όπου η Μπαρσελόνα προσέφερε και τους Κουτίνιο, Ράκιτιτς ή Ντεμπελέ καθώς δεν είχε πολλά μετρητά, η «αντιπολίτευση» εκ μέρους κάποιων μελών της Βασιλικής οικογένεια του Κατάρ, δείχνει πως κόλλησε το θέμα.

Ο Λεονάρντο διαβεβαιώνει τους ηγέτες του Κατάρ ότι η Μπαρσελόνα είναι η μόνη ομάδα που φαίνεται να είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο να ξαναπάρει τον Νευμάρ, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δύο τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και μάλιστα δείχνει να έχει ξεχάσει και τι σημαίνει πειθαρχία…
 

Μάνος Σταραμόπουλος 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία αναγνώρισε τα μέλη της FIFA που δωροδοκήθηκαν για το Μουντιάλ 2018
ΒΙΝΤΕΟ: Ξεσαλώνει στη Μύκονο η πανέμορφη πρέσβειρα του Μουντιάλ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλαιγαν στο «αντίο» της εθνικής Γαλλίας οι Ρωσίδες εργαζόμενες του ξενοδοχείου
Μουντιάλ 2018: Ισως το πιο συναρπαστικό της ιστορίας!
Οι ποινές στους εισβολείς στον τελικό του Μουντιάλ!
Ραμί: «Το βράδυ της νίκης με την Αργεντινή άρχισα να κυνηγάω τους συμπαίκτες μου με πυροσβεστήρα»
ΒΙΝΤΕΟ: ʼναψε καπνογόνο ο Μόντριτς!
ΒΙΝΤΕΟ: O εγγονός του Νίκου Αναστασιάδη πνίγεται στην αγκαλιά του Μπαπέ
ΒΙΝΤΕΟ: Τρολάρισμα Πογκμπά σε ʼγγλους με «It's coming home»
Από €400.000 θα πάρουν οι Γάλλοι διεθνείς (τα χαρίζει ο Μπαπέ)