Tο συναρπαστικό πρωτάθλημα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου όλου!

Η 28η έκδοση της Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε. Η δεύτερη αλλά πρωταθλήτρια Ευρώπης παράλληλα, Λίβερπουλ συνέτριψε άνετα με 4-1 τη Νόριτς που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, αλλά έχασε τον διεθνή βραζιλιάνο τερματοφύλακά της, Άλισον Μπέκερ που τραυματίσθηκε, ενώ στη συνέχεια επικράτησε της Σαουθάμπτον με 2-1 εκτός έδρας.

Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή και αυτό λέει ίσως πολύ λίγα πράγματα. Η ουσία είναι ότι μπορεί να καταρρέει η στερλίνα στο χρηματιστήριο, αλλά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται,  για μία ακόμη φορά,  ότι διαθέτει το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου όλου!

Σύμφωνα με το νέο τριετές τηλεοπτικό πλάνο που υπογράφηκε πρόσφατα και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή από το 2019 έως το 2022 εισέρχονται για τα καλά τρεις κολοσσοί. Αλλοι υπήρχαν και νωρίτερα όπως το Sky, και το Bt (Βρεταννικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός) άλλοι,  όπως το  Amazon ξεκινούν τώρα. Όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία να καταρρίψει η Πρέμιερ Λιγκ νέα ρεκόρ. Δεν είναι μόνο τα 56 εκ. των Βρεταννών πολιτών που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα ινδάλματά τους από τα σπίτια τους. Είναι και το 1  δισεκατομμύριο οπαδών σε όλο τον κόσμο που θα το παρακολουθούν κι αυτοί δια μέσω των τηλεοράσεων τους και όχι μόνο (ταμπλέτες, κινητά ).

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ την περασμένη σαιζόν ενώ δημιούργησε νέο ρεκόρ βαθμών (97),  εντούτοις τερμάτισε δεύτερη,  πίσω από την Μάντσεστερ Σίτυ του Πεπ Γκουαρντιόλα. Φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την τελευταία φορά που κατάφερε να κατακτήσει το τίτλο του πρωταθλήματος και σίγουρα οι οπαδοί της «ζουν και αναπνέουν» για τη μεγάλη αυτή στιγμή,  να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο οι παίκτες του Κλόπ.

Την μετεγγραφική περίοδο οι «κόκκινοι» δεν ξόδεψαν σχεδόν ούτε ένα …ευρώ! Η πρόσφατη οικονομική τους περίοδος έκλεισε με έσοδα 40 εκ.ευρώ. Καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι τα δύο τελευταία έτη η διοίκησή της,  είχε δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για την απόκτηση σημαντικών ποδοσφαιριστών. Τώρα η «εντολή» ήταν να προχωρήσει η ομάδα,  δίνοντας έμφαση στους νέους παίκτες. Έτσι πήρε τον 17χρονο Ολλανδό αμυντικό, Φαν ντε Μπέργκ , τον Ισπανό τερματοφύλακα, Άντριεν (ελεύθερος από Γουέστ Χαμ), και τον  ταλαντούχο,   άγγλο, εξτρέμ της Φούλαμ,   Χάρβει Έλλιοτ. Η ομάδα λοιπόν στηρίζεται στον θαυμάσιο βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Αλισον Μπέκερ,  τον διεθνή Ολλανδό στόπερ, Φαν Ντάικ που είναι υποψήφιος και για την «Χρυσή Μπάλα» και φυσικά το επιθετικό της τρίτο, Σαλάχ- Φιρμίνιο-  Μανέ, αλλά και τον πολλά υποσχόμενο, Βέλγο φορ, Οριγκί.

Πρώτο φαβορί ωστόσο θεωρείται και πάλι η Μάντσεστερ Σίτυ. Η κάτοχος του τροπαίου, κινήθηκε μεθοδικά και δίχως φανφάρες. Πήρε τον μέσο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρόντρι που ήθελε διακαώς ο Γκοαυρντιόλα. Τον δεξιό μπακ της Γιουβέντους, Ζοάο Κανσέλο έναν θαυμάσιο ποδοσφαιριστή και τον αριστερό μπακ, Ανχελίνο επίσης ελπιδοφόρο. Της έφυγαν οι Ντανίλο (δεξιός μπακ), Κομπανί (γύρισε στην Άντερλεχτ) και Ντέλφ, αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τραυματίσθηκε σοβαρά και θ απουσιάσει για περίπου 6 μήνες ο γερμανός, αριστερός ακραίος επιθετικός, Λιρόι Σανέ ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού.Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά η Μπάγερν Μονάχου ήταν έτοιμη να δώσει πάνω από 100 εκ.ευρώ για να τον αποκτήσει.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παρουσιάζεται η Τότεναμ. Τώρα έχει νέο γήπεδο, οπότε κινήθηκε κάπως και στο μετεγγραφικό παζάρι. Έδωσε 55 εκ.ευρώ στην Λιόν και πήρε τον ταλαντούχο επιθετικό της, Ντομπελέ. Τον ακραίο μέσο της Φούλαμ, Ράιαν Σεσενιό για τον οποίο πλήρωσε 27 εκ.ευρώ και πήρε από την Μπέτις, δανεικό τον αργεντινό χαφ, Λο Σέλσο. Ερωτηματικό αν θα κρατήσει τον δανό επιτελικό μέσο, Κρίστιαν Έρικσεν…

Δυνατά στη μάχη η Άρσεναλ
Οι οπαδοί της Άρσεναλ που τα προηγούμενα χρόνια τα είχαν με τον  αμερικανό δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του συλλόγου, Σταν Κρένκε,ο οποίος δεν ξόδευε,  αυτή τη φορά δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Η διοίκηση ίσως και με την παρέμβαση του γυιού του Κρένκε ο οποίος πίεσε για μετεγγραφές, μπήκε δυνατά στο παιχνίδι αυτό. Πλήρωσε αρχικά 78 εκ.ευρώ στην Λιλ και πήρε τον ακραίο επιθετικό, Νικολά Πεπέ έναν αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο ποδοσφαιριστή. Μετά τον αμυντικό της Σεντ Ετιέν, Γουλιάμ Σαλιμπά με 30 εκ.ευρώ. Τον βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό της Τσέλσι, Νταβίντ Λουίς με 8.7 εκ.ευρώ. Τον ταλαντούχο βραζιλιάνο φορ της Ιτουάνο, Γκαμπριέλ Μαρτινέλι . Τον αριστερό μπακ της Σέλτικ, Κίεραν Τέρνι και τον δανεικό, μέσο από την Ρεάλ Μαδρίτης, Ντάνι Θεμπάγιος έναν ωραίο επιτελικό χαφ, ο οποίος πιθανότατα θα εκτοπίσει στον …κουρασμένο, Μεσούτ Εζίλ.Η φετινή Άρσεναλ δείχνει αποφασισμένη να κτυπήσει θέση στην πρώτη τετράδα αλλά και παραπάνω…Το θέμα είναι πόσο καλά θα λειτουργήσει η αμυντική της γραμμή..

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν δείχνει ικανή να μπορέσει να ξεπεράσει τις Μάν. Σίτυ ή Λίβερπουλ. Δαπάνησε το ποσό των 88 εκ.ευρώ για να πάρει τον διεθνή άγγλο στόπερ της Λέστερ, Χάρι Μαγκουάιρ που θα την βοηθήσει , αλλά βεβαίως όπως είπε και ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις «αν ο Μαγκουάιρ στοιχίζει 88 εκ.ευρώ, τότε εγώ θα πρέπει να πουλήσω τον Κουλιμπαλί 250 εκ.ευρώ…» και τα λόγια του δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα για τον Μαγκουάιρ. Τα λεφτά σίγουρα είναι υπερβολικά…

Η Γιουνάιτεντ που αυτή τη φορά θα έχει από την αρχή στην τεχνική της ηγεσία το Νορβηγό, Σόλσκιερ, πήρε ακόμη τον πολύ καλό ακραίο οπισθοφύλακα της Κρύσταλ Πάλας, Ααρον Βαν Μπισάκα αντί του ποσού των 53 εκ. ευρώ και θα δυναμώσει η άμυνά της. Επίσης απέκτησε και τον ταλαντούχο αριστερό ακραίο επιθετικό της Σουόνσι, Ντάνιελ Τζέιμς με 15,3 εκ.ευρώ, έναν παίκτη που είχε προτείνει ο Ράιαν Γκίγκς και ο οποίος στα πρώτα παιχνίδια του άφησε θαυμάσιες εντυπώσεις. Ακόμη πήρε και το νεαρό Ολλανδό, φορ του Άγιαξ.,  Χούγκεβερφ .
 Ερωτηματικό αποτελεί η Τσέλσι. Με νέο προπονητή τον παλιό της διεθνή μέσο, Φράνκ Λαμπάρντ και απαγόρευση μεταγραφών για δύο περιόδους, θα στηριχθεί στα νέα της παιδιά. Όπως ο Κάλουμ Χάντσον Οντόι , ο φορ Αμπραχαμ, ο αργεντινός  επιθετικός, Πιασόν . Ο αμερικανός μεσοεπιθετικός, Πούλισιτς που είχε αποκτήσει τον Ιανουάριο  από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο μέσος, Ματέο Κόβατσιτς που πήρε από την Ρεάλ Μαδρίτης με 30 εκ.ευρώ.Φυσικά πολλά περιμένει από τον βραζιλιάνο, Γουίλιαν, τον διεθνή χαφ, Ρός Μπάρκλει και τον γερμανό στόπερ, Ρίντιγκερ…

Εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη ίσως να είναι η Έβερτον. Η ομάδα του Μάρκος Σίλβα πραγματοποίησε σημαντικές κινήσεις: Πήρε τον ταλαντούχο Ιταλό φορ της Γιουβέντους, Μόισες Κεν με 27,5 εκ.ευρώ . Τον πολύ καλό χαφ της Άρσεναλ, Ιγουόμπι (30 εκ.ευρώ). Τον αριστερό χαφ της Μάν. Σίτυ, Ντέλφ (9.5 εκ.ευρώ). Τον μέσο της Μάιντς, Ζαν Φιλίπ Γκμπάριν (27.5 εκ. ευρώ) , τον τερματοφύλακα, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ (δανεικό από Μονακό) και πήρε με ελευθέρας μετεγγραφή τον δανεικό από την Μπαρσελόνα, Αντρέ Γκόμες για τον οποίο κατέβαλε 24,5 εκ.ευρώ

Συνολικά έως το βράδυ της 8ης Αυγούστου που έληξε η μετεγγραφική περίοδος του καλοκαιριού για το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δαπανηθεί το ποσό του 1,43 δις ευρώ.

Έως τον προσεχή Μάιο θα μας κρατήσει όπως πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον, αν και τα τελευταία χρόνια η κούρσα για τον τίτλο, όλο και κλείνει προς  2-3 ομάδες…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...